Drátový router a wi-fi router Vyřešeno
Drátový router a wi-fi router
Omlouvám se, pokud už se to řešilo, hledám všude a nikde jsem to nenašel. Máme v bytě dva PC a notebook. Internet mi přivádí UPC do svého cable modemu, za ním mám Linksys SPA-2102 (router s VOIP adaptérem) a za ním switch. Nastavil jsem to (jako lama pomocí tohoto fóra) a funguje to - do obou PC i do notebooku mi vedou dráty a net jede. Mám lamí dotaz: kdybych chtěl ten notebook (a ještě další notebook) připojovat bezdrátově (síťové wi-fi karty mají), musím mít wi-fi router? Nebo stačí nějakej "wi-fi přístupovej bod" nebo "wi-fi klient", kterej se zapojí za router a switch? Vůbec nerozumím tomu, co tyhle pojmy znamenají. A co by se stalo s dosavadním "drátovým" routerem, kdybych si měl pořídit wi-fi router. Zatím mi jde o to, co a jestli vůbec něco mám pořídit. Nastavení připojení bych řešil později. Dík za radu.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Drátový router a wi-fi router
VOIP používáš? Pokud ano, napojíš to za něj, pokud ne, můžeš to nahradit. Koupil bych normální router, nikdy nevíš, kdy se může hodit a jsou levné
viewtopic.php?f=41&t=55896
viewtopic.php?f=41&t=55896
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
Právě, že VOIP používám, proto se nechci vzdát toho "drátového" routeru SPA-2102. Chápu tedy dobře, že musím koupit wifi "router" (a ne wi-fi "přístupový bod" ani wi-fi "klient") a že ho zapojím za ten SPA 2102 (a switch?) a že se to nebude nijak "mlátit"? Chci totiž dva PC nechat na drátech a dva notebooky přes wi-fi. Dík za trpělivost.
Ještě jsem hledal a snad jsem pochopil, že ten wi-fi router pak nastavím nějak jako "pasivní" nebo jako "přístupový bod" (nebo "most"?) a pošlu do něj signál přes LAN port a z něj pak (místo dosavadního switche) drátama z LAN portů i do těch PC a bude to vypadat takhle:
Je to tak? Díky.
Je to tak? Díky.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Můžeš koupit router nebo AP, je to jedno. Router stoí ale stejně a může se ti hodit jindy a jinde.
Pokud SPA-2102 už má svůj DHCP server, tak na novém routeru nastavíš buď bridge nebo jiný rozsah nového DHCP. Pokud SPa-2102 DHCP nemá, nemusíš do DHCP vůbec drbat
Pokud SPA-2102 už má svůj DHCP server, tak na novém routeru nastavíš buď bridge nebo jiný rozsah nového DHCP. Pokud SPa-2102 DHCP nemá, nemusíš do DHCP vůbec drbat
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
Zatím ďyk.
Zkusim koupit router a podle manuálu pochopit, jak se nastavuje bridge a nebo DHCP server - ten SPA-2102 asi "má svůj" DHCP server, jestli jsem tu kolonku v jeho nastavení správně pochopil. Když mě to nepude (což se obávám, že nastane), tak bych pak zas otravoval.
Zkusim koupit router a podle manuálu pochopit, jak se nastavuje bridge a nebo DHCP server - ten SPA-2102 asi "má svůj" DHCP server, jestli jsem tu kolonku v jeho nastavení správně pochopil. Když mě to nepude (což se obávám, že nastane), tak bych pak zas otravoval.
Tak jsem konečně koupil wifi router (TP-LINK WR741N) a zapojil ho tak, jak je uvedeno výše na obrázku. Ale když jsem kabel z toho "řídícího" routeru SPA2102 zapojil do LAN portu u wifi routeru, nešla síť vůbec zprovoznit. Navíc to instalační CD asi počítá jen s funkcí routeru a ne s tou "pasivní". Tak jsem kabel strčil do WAN portu a světe div se! - WIN7, který mám na řídícím PC1, si najednou tu síť nakonfigurovaly samy. Myslím, že ten wifi router je taky nastavenej "jako DHCP", IP má 192.168.0.1 (ten první má 192.168.1.1). Nerozumím tomu, ale funguje to. Síť jede v obou PC na drátech i v obou noteboocích bezdrátově. Jediný, co jsem zvládl ručně, bylo pojmenování a zaheslování té nové wifi sítě. Takže pro mně je to vyřešeno, i když moc nechápu, jak.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Taky to máš nsatvit přes webové rozhraní a ne přes CD
Nerad otravuju, ale zase tápu, radoval jsem se předčasně. Na tom PC2 net nejede, tak jsem to zkusil přepojit, jak to má asi být. Drát z řídícího routeru jsem strčil do wifi routeru do LAN portu a předtím jsem přes webové rozhraní (adresu 192.168.0.1) nastavil v tom routeru "DHCP server" na "disable". Napřed nejelo nic, ale po opakovaném restartu obou routerů a cable modemu se síť nakonec (s jiným názvem) zas rozjela aspoň na tom PC1 a bezdrátově na noteboocích, ale přes adresu 192.168.0.1 se už do toho wifi routeru nemůžu dostat. Asi mu to teď při té konfiguraci přidělilo zas nějakou jinou. Jak ji mám zjistit?
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Nepřidělilo mu to nic. Má pořád tuto, jen nikdo neví, jak se k ní dostat.
Musíš od něj odpojit všechny zařízení, připojit jen jeden PC a na něm napevno nastavit IP 192.168.0.2 s maskou 255.255.255.0, pak se ti přes 192.168.0.1 půjde dostat zas do administrace
Musíš od něj odpojit všechny zařízení, připojit jen jeden PC a na něm napevno nastavit IP 192.168.0.2 s maskou 255.255.255.0, pak se ti přes 192.168.0.1 půjde dostat zas do administrace
Omlouvám se, že se ptám a pak nereaguju, ale bojuju s tím tak neúspěšně, že jsem byl 2 dny bez netu. Rozumím tomu dobře, že mám odpojit od toho wifi routeru úplně vše, tedy i internet z toho řídícího routeru SPA 2102? A hlavně: jak se v PC dostanu k nastavení IP adresy a masky? Mám WIN7, ale nemůžu v tom nastavování sítě takovou možnost najít. A pořád mně není jasný to řazení IP adres, když řídící router SPA 2102 má 192.168.1.1 a ten wifi router 192.168.0.1 To ty PC 1 a 2 budou mít 192.168.0.2 a 192.168.0.3 ? A chápu dobře, že ta wifi síť mezi wifirouterem a notebookama je jakási "podsíť" té celkové "domácí sítě" řízené tím prvním routerem? Díky.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
1. Ano, píšu docela jasně "odpojit všechna zařízení"
2. Centrum síťových připojení a sdílení - pokročilé nastavení adaptéru - adaptér - vlastnosti - ipv4 adresa
3. Když to takto zbridguješ, IP neřešíš
2. Centrum síťových připojení a sdílení - pokročilé nastavení adaptéru - adaptér - vlastnosti - ipv4 adresa
3. Když to takto zbridguješ, IP neřešíš
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2572
-
od liborek
Zobrazit poslední příspěvek
17 lis 2024 17:23