Podezření na vadné HDD - z PC je slyšet pískání Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Podezření na vadné HDD - z PC je slyšet pískání

Příspěvekod MiliNess » 25 bře 2012 21:58

Tak pak ten problém se severním můstkem vznikl už před tím.
Také problémy s grafickým adaptérem začaly 7.2.2012. Tedy docházelo k resetům GPU už u starého grafického adaptéru, což víceméně vylučuje závadu na straně adaptérů.
Uvidíš jestli pomůže to chlazení, jinak to vidím na novou základní desku.
Pokud lze v nastavení BIOSu nastavovat frekvenci Hyper Transportu, zkus ji snížit.
Co se týká chybových událostí týkajících se disku, něco tam bylo. Spíše bych to ale typnul na exterák nebo USB flash disk. Každopádně to s těmi problémy nená nic společného.
Pokud byla zvýšená hodnota SMART atributu Spin retry count a disk pískal, pak je to vadné ložisko.

--- Doplnění předchozího příspěvku (25 Bře 2012 22:02) ---

Teď koukám, že rychlost Hyper Transportu lze nastavovat v nastavení BIOSu->Advanced->CPU Configuration->Hyper Transport Frequency
Můžeš to prozatím stáhnout na 1x a uvidíme.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

Reklama
Moony
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Moony » 26 bře 2012 09:50

http://www.czc.cz/eurocase-ml-301-cerna ... jhu46q0fr5

Sice se píše, že tam může ventilátor vpředu, nicméně ten lze prý umístit do skříně, v úrovni vypínače. Tam je mřížka a mezi mřížkou a tím spínačem je tak přibližně 2 cm prostor a foukal by akorát na disk.
Takže žádný fan z boku, akorát zezadu?
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 26 bře 2012 11:02

V popisu píšou, že tam můžeš dát 120mm dopředu, tak bych ho tam narval a neřešil to (teda nevím co řešíš, a většinou se dává mezi disk a tu mřížku).

Odesláno z Samsungu Galaxy Mini
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Moony
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Moony » 26 bře 2012 19:10

Tak větráček tam mám, celkem ale dost křičí, tak brzy koupím přímo chladič na HDD. Každopádně to pomohlo, teplota v zátěži nepřekročila 38 °C, navíc teplota CPU nepřekročila po zátěži 40 °C
Zítra koupím ještě 8 cm ventilátor dozadu, aby to ochladilo ten můstek.

Původní problém - pískání, vypadávání obrazu a BSOD byl způsoben vadným diskem a je již pryč z PC.
MSI B450 A-PRO MAX, Seasonic S12II 500 W, AMD Ryzen 2600 3,4 GHz, 8 GB Kingston DDR4 3200 MHz, Asus Radeon RX 5500 OC 8 GB, Kingston SSD 250 GB, Windows 10 64bit, case Thermaltake Matrix, Arctic Freezer 33 + 2x Arctic PWM 140 mm

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 26 bře 2012 19:21

Před tím větrákem je taková mřížka s děrováním jak cedník a ten zvuk připomíná vzlétající letadlo?
Pokud jo tak vem pilku na železo a tu mřížku ztma vyřízni, mně to taky delalo (to jsou ty levné shříně) a po vyříznutí je ticho :D
Jinak ta 120 bude tižší (bez té mřížky) než chladič na disk, popřípadě proti pasivním chladičům bude účinější.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Moony
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Moony » 26 bře 2012 19:43

Jo, přesně tak. Byla tam taková mřížka, v ní snad milion děr a musel jsem dávat sakra pozor, abych nepřetrhl kabely, to byla ještě jemnější práce jak šití :-D
Já asi ten větráček rovnou vypojím, beztak dělá moc nesnesitelně velkej hluk. Říkáš raději 12 cm větrák bez mřížky než tento: http://www.czc.cz/airen-hdd-redwinds/95 ... mi4ii5li2e

Mim. mám tam 8 cm zeleně podsvícenej, jenže jak je použitej, tak když se blbě roztočí, řve to jako traktor. A až budu mít tichej kompl, tak ti ještě udělám test grafiky.

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 26 bře 2012 19:53

Já skládal PC z vyhořelýho Fujitsu Siemens (nebyly peníze a tak se použilo co se dalo), tam byl vysokootáčkový 120mm větrák (v klidu má okolo 1500prm a v zátěži 1700-1800prm, takže to žádný etalon ticha není, ale zase umí pohnout se vzduchem ve skříni :D ) když jsem ho dal do skříně (http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0UR1NY13CL , bral jsem levnou protože to byla buď skříň nebo grafika) tak to připomínalo vzlétající Boing 737 :D , ale jak jsem vyříznul tu mřížku tak je klid (větrák jsem přivázal provázkama přes díry po nýtech, takže se mně nepřenášej ani vybrace :D ) a když jsem ho tam neměl tak měl disk i 45°C, teď má 29°C. A těm chladičům disků osobně moc nevěřím, akorát je to malý (80mm) uřvaný větráček který se snaží ofouknout disk, navíc bere teplý vzduch z case takže nemůže nic zchladit, kdyžto ta 120 bere "chladný" vzduch z pokoje.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 26 bře 2012 23:18

Původní problém - pískání, vypadávání obrazu a BSOD byl způsoben vadným diskem a je již pryč z PC.

Nechci ti kazit radost, ale ty BSOD opravdu se závadou disku nesouvisely. Budeš-li mít štěstí, vyřeší to snížení teploty severního můstku.
Kontroluj si občas systémový protokol v prohlížeči událostí a hledej události od WHEA Loggeru. Pokud se budou stále vyskytovat, nebude to dobré.

Moony
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Moony » 27 bře 2012 18:40

Díky, už se na tom pracuje ;-) Dám pak vědět.

--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Bře 2012 20:38) ---

Tak dopředu jsem nainstaloval PrimeCooler 12 cm, teploty základní desky se snížily o 10 °C (srovnání s předchozím screenem), procesor šel taky dolů o 10 °C a v zátěži mě nepustí víc jak přes 45°C a HDD místo 50 °C má 35°C.

Nicméně ten severní můstek v zátěži dá 60°C, výš už ale nejde.
Má smysl koupit chladič za 100 Kč na ten můstek?

Battlefield 3 se mi stále sekal i na střední, tak jsem ho dal pryč. Přeci to asi bude chtít lepší procesor. Jinak ostatní hry jedou už plynule.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 27 bře 2012 23:12

A má ten chladič můstku opravdu takovou teplotu? Při 60°C už bys na něm neměl udržet prst.
Pokud ne, tak je to buď chyba čidla nebo je chybně usazený pasiv. Pak bych ho opatrně demontoval, naplácal tam pastu a vrátil zpět.

Moony
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Moony » 28 bře 2012 08:23

Po vypnutí PC a odpojení ze sítě vydržím mít na něm prst cca 3 s. Ty teploty mi říká HW monitor.

Jak poznám, že je špatně usazený a jak ho demontovat?

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 28 bře 2012 08:51

Pokud je chladič tak horký jak říkáš, bude usazen správně. Jen ten pasiv prostě nestíhá odvádět tolik tepla.
Zatím to nech být, pokud budou nějaké problémy, můžeš ho zkusit chladit, jestli to pomůže.

Zpět na “Problémy s hardwarem”