Nakolik ovlivní prohřátí cinch konektorů kvalitu zvuku? Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Nakolik ovlivní prohřátí cinch konektorů kvalitu zvuku?

Příspěvekod Orcus » 28 bře 2012 18:00

Zdar,
plánuju si udělat fungl nový signálový kabely z gramofonů do mixu a do kompu. Konektory ( RP-208 ) i kabel ( RG 62 A/U MIL-C-17 ) jsou jasná volba. Máme, ale dvě otázky.

A) Nakolik ovlivní případné prohřátí cinchů kvalitu zvuku? Do dneška se o tom vedou spory, někdo tvrdí, že je nutný pořádně konektory prohřát, aby nedošlo k přechodovýmu odporu. Druhá strana barikády tvrdí neprohřívat, jelikož to naopak znekvalitní zvuk. Takže babo raď. :evil:

B) Netušíte, kde se sehnat kabel RG 62 A/U MIL-C-17, případně alternativu, kterou ho nahradit? Na GESu jsem ho nenašel. :roll:

Díky za rady a názory. :bigups:
Láska hřeje, ale uhlí je uhlí. :fire:

Log z HJT vkládejte do HJT sekce. Je-li moc dlouhý, rozděl jej do více zpráv.

Pár rad k bezpečnosti PC.

Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto, jaro3 a Diallix

Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše fórum.

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Nakolik ovlivní prohřátí cinch konektorů kvalitu zvuku?

Příspěvekod Uziv00 » 28 bře 2012 18:10

Prohřát je třeba pouze vlastní spoj. V případě prohřátí konektoru může dojít ke změně plast. hmoty a tím ke změně el. vlastností konektoru. Nicméně pochybuji, že bys to sluchem poznal. To už by to muselo být hodně špatné - spíše roztaveno než prohřáto.

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod Orcus » 29 bře 2012 09:45

To si myslím právě taky. Při celkovým prohřátí se rozteče plast a ve výsledku se můžou i vodiče spojit. Řeším to proto, že ty kabely se občas budou brát i na párty, kde jsou přece jen větší reproboxy.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Re: Nakolik ovlivní prohřátí cinch konektorů kvalitu zvuku?  Vyřešeno

Příspěvekod mmmartin » 29 bře 2012 10:39

Tvrzení, že prohřátí konektorů má vliv na kvalitu zvuku, patří do té kategorie, ve které se doporučuje - např. - kupovat pouze kabely z elektrolyticky čisté mědi (údajně krystaly cizorodých kovů, obsažené v mědi "obyčejné", mají usměrňovací efekt a zkreslují tím signál), používat pouze kabely, na kterých je šipkami vyznačen směr, kterým má signál téci (zvláště úsměvný požadavek, uvědomíme li si, že zvukový signál může může ve své elektrické podobě teoreticky až 20 000 krát za sekundu změnit směr svého toku), že je nutné kabely nejprve zahořet použitím zvláštního signálu a mnoho dalších. Uvědom si, že signál, sejmutý z gramofonové desky (předpokládám z tvého textu, že děláš kabely na připojení klasických gramofonů na přehrávání vinylů) má v ideálním případě - tj. použití kvalitní přenosky s dostatečnou snímavostí, s eliptickým snímacím hrotem, schopnou pracovat při svislé síle do 1 pondu, umístěné v tangenciálním ramínku, jedině které je schopno zajistit nulovou odchylku osy přenosky od tečny k právě snímané drážce - má zkreslení řádu jednotek procent. To je hodnota, kterou s ohledem na odlišné geometrické poměry při vytváření drážky řezacím nožem a jejím snímání kulovým nebo eliptickým hrotem nelze snížit. Pak už je myslím úplně jedno, jestli si k této hodnotě kabel nebo konektor přidá třeba i několik setin promile dalšího zkreslení.
A jen tak trochu OT otázka? Víš, jak se dělí konektory CINCH? Existují tři skupiny: konektory, které nelze nasadit na protikus, konektory, které nelze stáhnout z protikusu a konečně konektory, které nemají kontakt. Tak si vyber! :smile:

A ohledně kabelů nabídl Google toto.

Řeším to proto, že ty kabely se občas budou brát i na párty, kde jsou přece jen větší reproboxy.

To spolu vůbec nesouvisí, mezi mixem nebo PC a reproboxem je přece ještě výkonový zesilovač. Kabely mezi zdrojem signálu a mixem nebo PC nepřenášejí (prakticky) žádný výkon, takže o nějakém zahřátí nelze mluvit.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod Orcus » 30 bře 2012 11:49

Popravdě sem se o cinche nikdy moc nezajímal. Vždycky sem nějakej pokoupil a princip napojení sem hned pochopil. Nehodlám ale dáváat xy za kvalitní kabel, když si ho doma udělám za polovic. Bastlení mě baví a olšový ruce nemám. :lol:

To spolu vůbec nesouvisí, mezi mixem nebo PC a reproboxem je přece ještě výkonový zesilovač. Kabely mezi zdrojem signálu a mixem nebo PC nepřenášejí (prakticky) žádný výkon, takže o nějakém zahřátí nelze mluvit.

Nešlo mi o přehřívání kabelů, ale o prohřejvání samotnýho cinche při pájení. Je mi jasný, že signálový kabely se nezahřejou, protože přenášej prd prd nic. Šlo mi o to, že když sem tehdá pájel konektor na tuším že niklový cinche, tak né a né kabel držet ve spoji. No a když sem to prohřál pořádně, tak to drželo ale po připojení byl zvuk otřesnej, takže to prohřátí evidentně dojebalo celej konektor :/

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 30 bře 2012 13:09

Jen rada z praxe, protože vše podstatné již napsal mmmartin. Vždy když zapojuji konektory, zapíchnu je do patřičného protikusu. Jednak ušetřím druhou ruku, respektive nepotřebuji třetí na držení konektoru a zároveň si nespálím prsty a navíc se mi nepohnou špičky, kdyby delším ohřevem změkl plast. A to nejdůležitější, nejdřív kryt konektoru na kabel... :-)

Dělení konektorů bych rozšířil ještě o jeden typ. Neutrik. Modří vědí...;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Orcus
člen Security týmu
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod Orcus » 30 bře 2012 13:32

Vždy když zapojuji konektory, zapíchnu je do patřičného protikusu. Jednak ušetřím druhou ruku, respektive nepotřebuji třetí na držení konektoru a zároveň si nespálím prsty a navíc se mi nepohnou špičky, kdyby delším ohřevem změkl plast.

Dobrá finta. Určitě uplatním. :bigups:
A to nejdůležitější, nejdřív kryt konektoru na kabel... :-)

Znám moc dobře, i proto mám na krabičce s paječkou krásnou nálepku "Nejdřív krytka" :blush:

Vše podstatné již tu bylo napsáno, takže jdu myšlenky utřídit a následně se na to vrhnu.
Za rady děkuju ! :) :bigups:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (hw)”