Silné výboje statické elektřiny. Proč a co s tím?
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Silné výboje statické elektřiny. Proč a co s tím?
Zdravim všechny a jsem tu opět, tentokrát s trochu neobvyklým ale urgentním dotazem. Mnoho z vás se tu zabývá elekřinou tak mě napadlo, že byste mi mohli pomoct. Poslední dobou, nevim proč, na co šáhnu to mě kopne. Děje se to tak poslední cca tři týdny a ono by to nebylo nic až tak bolestivého nebo tak ale jde o to, že už se mi dnes podruhé stalo, že jsem po šáhnutí na myš dostal ránu a PC se restartoval. Poprvé když se to stalo se PC kompletně zaseknul a pomohl až tvrdý restart. To bylo na stolním PC, na NB, kde bývám nejčastěji se mi to nestává ale dost často dostávám rány od klávesnice. Nevím, jak vysoké je riziko poškození nějakého HW ale jak vidno nějaký vliv to má a já bych tomu rád předešel. Zajímá mě proč se to děje, proč teď tak najednou a co s tim můžu dělat. Díky
Re: Silné výboje statické elektřiny. Proč a co s tím?
Máš uzeměný zásuvky?
Mě zase poslední dobou kope klika od dvěří a baterie v koupelně
Mě zase poslední dobou kope klika od dvěří a baterie v koupelně

Just Fucking Google It!
Suchý vzduch a oblečení z umělých vláken jsou dobrá kombinace pro stvoření Frankensteina
Hoď mokrý hadr na topení a převlékni se do něčeho přírodního, jestli to nepomůže, budeš muset hledat dál.

Hoď mokrý hadr na topení a převlékni se do něčeho přírodního, jestli to nepomůže, budeš muset hledat dál.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Šlo by to jinak, omotat kolem nohy drát a ten vyvýst oknem až ven a zapíchnout do země. 

Just Fucking Google It!
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Navlhčit koberec vodou s avivážním prostředkem. Fór aviváže spočívá v tom, že na sebe váže vzdušnou vlhkost, což má za výsledek jednak lepší omak prádla, jednak snížení povrchového odporu, což vede k samovybíjení statického náboje. Pokud máš na podlaze lino nebo plovoucí podlahu, dej aviváž do vody, kterou podlahu vytřeš, a nevytírej ji úplně do sucha, aby po vyschnutí zůstala vrstvička aviváže na podlaze. Děje se to proto, že je nízká vzdušná vlhkost, takže statický náboj má větší šanci se na povrchu předmětů udržet.
Můžeš si na pracovním stole udělat vybíjecí kontakt - něco kovového, spojeného se zemnícím kolíkem v zásuvce přes odpor řádově megaOhmy, čeho se na několik vteřin dotkneš, než sáhneš na počítač.
Můžeš si na pracovním stole udělat vybíjecí kontakt - něco kovového, spojeného se zemnícím kolíkem v zásuvce přes odpor řádově megaOhmy, čeho se na několik vteřin dotkneš, než sáhneš na počítač.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
Ok, povyzkouším rady ale nevím, jak vysoký náboj na sobě můžu mít, nebo za jak dlouho se můžu znovu nabít protože na něco šáhnu, dostanu ránu tak si říkám bude chvilku klid a za pár vteřin dostanu ještě větší... V pokojích máme koberce, na chodbě lino (už několik let) a hadry jsem za poslední měsíc taky nijak nezměnil. Jediné, co mě napadá, že jsem v poslední době začal po doma nosit pantofle ale nevim zda by to s tím mohlo mít nějakou spojitost. Jinak, dotykem zemáku už jsem to zkoušet řešil ale jestli to pomohlo, byly to řádově možná desísky minut (a to jsem měl spíš lepší chvilku). Jinak, s tou vlhkostí, nevim jak to je teď venku ale v mojim pokoji byla vždy vyšší vlhkost notabene když nám tu místí experti zateplovali panelák, než stihli namontovat parapety tak nám tu stihlo slušně nachcat mezi panely a od té doby jsem měl v pokoji jednu zeď pernamentně vlhkou a koberec se vlnil že by se na něm dalo surfovat...
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Určitě ano, při chůzi se tře chodidlo po výstelce pantofle a podrážka pantofle po podlaze a tím se může vytvářet statický náboj. Můžeš to vyzkoušet tak, že se vybiješ a pak několikrát přejedeš chodidlem po výstelce a pak zkontroluješ, jestli jsi zase nabitý. Stejnou zkoušku pak můžeš udělat tak, že budeš obutou pantoflí šoupat po koberci nebo po podlaze.... začal po doma nosit pantofle ale nevim zda by to s tím mohlo mít nějakou spojitost.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Není mi jasné, jak se můžeš vybíjet do klávesnice a myši, když jsou obě plastové. To se mi zdá velmi nepravděpodobné.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
No hele mě se to ani moc nepravděpodobné nezdá. Mojí ruce už tuplem ne!
Taky se vždycky leknu jako prace ale věř, že to tak je. Možná je to tím, že je náboj tak silný, že přeskočí i na větší vzdálenost... není to možné? Problém ale je, že se nemám teda jak vybít...

Uzemňovací kolíky v zásuvkách?
Just Fucking Google It!
- Funstorm007
- Level 5
- Pohlaví:
- Stav:
No mmmartin psal něco o odporu tak nevim, jestli se stačí dotknout samotného zemáku?
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Pic: Elektrostatika může dosáhnout napětí kiloVolty až desítky kiloVoltů, takže plast myši nebo klávesnice pro něj není žádnou překážkou. To, že tě to nezabije, je dané tím, že náboj nenese dostatek energie, aby tvým tělem protlačil proud větší, než je životu nebezpečný.
Funstorm007: Můžeš se samozřejmě vybít i přímo do kolíku v zásuvce, bude to ale provázené nepříjemným pocitem při výboji. Pokud se budeš vybíjet přes odpor, nedojde k okamžitému vybití, protékající proud je omezený tím odporem a proto vybíjení trvá několik sekund. Na závěr se pak můžeš dotknout přímo kolíku, abys měl jistotu, že všechen náboj byl odvedený.
Funstorm007: Můžeš se samozřejmě vybít i přímo do kolíku v zásuvce, bude to ale provázené nepříjemným pocitem při výboji. Pokud se budeš vybíjet přes odpor, nedojde k okamžitému vybití, protékající proud je omezený tím odporem a proto vybíjení trvá několik sekund. Na závěr se pak můžeš dotknout přímo kolíku, abys měl jistotu, že všechen náboj byl odvedený.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 5
- 8704
-
od Stenatko
Zobrazit poslední příspěvek
03 dub 2025 21:42
-
-
Problémy v síti na obrázku - proč nemůžou počítače komunikovat mezi sebou Příloha(y)
od zuzana3 » 25 pro 2024 20:33 » v Administrace sítě - 7
- 5099
-
od zuzana3
Zobrazit poslední příspěvek
25 pro 2024 22:23
-
Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”