Dobrý den,
v Excelu potřebuji vyřešit poměrně dost kubických rovnic. V prvopočátku jsme si říkal, že už taková věc bude pro excel hračka a po zapátrání na internetu jsem se dostal k nápadu řešení http://excelplus.net/news.php?readmore=127 Problém nastal, když jsem začal cpát data do zadání rovnice. V některých případech jsem se dostal ke správnéme výsledku někdy ne. Např. u zadání 1*X3 + 61,3X2 + 0*X -6707,575 = 0 jsem se dostal s výsledky: X 30,07066193; -38,74502944 a 8,674367511. Podle správného však bych měl dojít k 9,7135; -59,4812; -11,6093 (počítáno podle Kubická rovnice 1.0). Chci se tedy zeptat existuje nějaké řešení(návod) v excelu, kde bych se mohl dostat k přesnějšímu řešení? Tedy něco ve stylu programu Kubická rovnice 1.0?
Problém s kubickou rovnicí v EXCELu
-
- Pohlaví:
Re: Problém s kubickou rovnicí v EXCELu
No tak řekl bych, že se na to budu muset podívat :-) Budu tam mít někde chybu, zatím ji nemůžu najít.
-
- Pohlaví:
Zdravím,
Podle nějakých 50 kontrolních výpočtů šlape Vaše úprava v pořádku
V čem byl nakonec problém??? Házel jsem o víkendu čučku, kde by asi mohla být chyba, ale na nic jsme teda nepřišel. Musel bych jít an to asi úplně od začátku.
Jinak moc Vám děkuji za úpravu! Usnadní mi nyní spoustu výpočtů a zavede hlouběji do tajů EXCELu
PS: V případě nějaké chyby bych se Vám určitě ozval
Podle nějakých 50 kontrolních výpočtů šlape Vaše úprava v pořádku

Jinak moc Vám děkuji za úpravu! Usnadní mi nyní spoustu výpočtů a zavede hlouběji do tajů EXCELu

PS: V případě nějaké chyby bych se Vám určitě ozval

-
- Pohlaví:
Nejsem si jistý. Vycházel jsem z Bartsche, nicméně v něm není odvozený vztah pro "p" a"q", takže jsem si je odvozoval sám a pravděpodobně špatně. Trochu jsem se zarazil i u toho, jestli ve výpočtech reálných kořenů uvádět úhel v radiánech nebo stupních. Prostě jsem nakonec přejal vzorce odjinud.
Ještě jsem narazil na údajné problémy u výpočtů v Excelu, ale neměl jsem čas se tomu zatím věnovat.
Vždycky platí - udělat si zkoušku - a na to jsem dojel :-)
Ještě jsem narazil na údajné problémy u výpočtů v Excelu, ale neměl jsem čas se tomu zatím věnovat.
Vždycky platí - udělat si zkoušku - a na to jsem dojel :-)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 3335
-
od Grimm
Zobrazit poslední příspěvek
28 čer 2024 23:30