Zdravím,
Studuji Informatický obor a počítače mě vždy bavily. Také pořád zkouším něco kutit atp. a chtěl bych se přiučit nějaký programovací jazyk.
Zatím umím dělat jen weby v HTML/CSS, postupně se chci přiučit Flash a stále více si rozšiřuji znalosti PHP (hlavně díky funkci pomocného admina na jednom fóru)
Ale chtěl bych se přiučit dělat aplikace spustitelné pod windows a nevím, který jazyk si vybrat, respektive který je podporovanější, má víc možností atp., proto bych prosil, aby se mi někdo rozepsal o jazycích, ve kterých mohu tvořit pomocí produktů z tohoto odkazu a o jejich kladech, záporech a jak tyto jazyky vypadají z pohledu začátečníka a jak perspektivně je vidíte do budoucna.
Kdyžtak doplňující otázka by byla na ty produkty, co si o nich myslíte? Očividně jsou stavěny pro začátečníky a k výuce na školách, ale jsou třeba i jiné (z vašeho pohledu lepší) alternativy?
Jaký programovací jazyk pro začátečníka? Vyřešeno
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Jaký programovací jazyk pro začátečníka?
Já bych za sebe doporučil C#, jsem už ve třeťáku na střední a učím se ho už od osmičky. Podle mě to je jednoduchý jazyk na pochopení (jen se vyznat v namespaces). Je to mix C, javy a mnoha dnešních jazyků. Podpora je jaká? No vymyslel ho Microsoft, tak nevím
Co je lepší než verze VS Express, je to VS Ultimate. Ve škole se učíme v expressu 2010, ale díky jedné akci od MS mám starší VS 2008 Standard na svém NTB a je to pohoda
.
A jaké jsou další možnosti jazyka?
1) Napíšeš na něm vše, co MS podporuje (Widle, ASP.NET, Windows Mobile)
2) Díky XNA Frameworku dokonce i hry (PC, Xbox 360)
3) Díky projektu MONO dokonce i linuxové aplikace
Samozřejmě si můžeš vybrat i jiný jazyk pod .NET (je libo fortran?
), ale podle mě je C# nejlepší.
P.S. V začátcích klidně pomůžu.

A jaké jsou další možnosti jazyka?
1) Napíšeš na něm vše, co MS podporuje (Widle, ASP.NET, Windows Mobile)
2) Díky XNA Frameworku dokonce i hry (PC, Xbox 360)
3) Díky projektu MONO dokonce i linuxové aplikace
Samozřejmě si můžeš vybrat i jiný jazyk pod .NET (je libo fortran?

P.S. V začátcích klidně pomůžu.
Pro začátek by ses mohl mrknout třeba na tohle: http://cs.wikipedia.org/wiki/Delphi Vychází to z Pascalu, který byl speciálně pro učení navržený, takže ti to za každou blbost hned nafackuje a nemusíš se tolik trápit hledáním vlastních chyb
A když to pak s programováním budeš myslet vážně, není problém přejít výš na nějaký C-like jazyk, jako C++, Java, C# a kromě spousty jiných i to PHP... Ale třeba Visual Basicu bych se obloukem vyhnul.
domitea: kamarád se C# učí na střední a nadává na něj kudy chodí
Také je otázka kam z něj dál, protože třeba Pascal -> C -> C++ -> Java -> C# není problém (ani nejsou nutné všechny stupně), ale opačně to fakt moc nejde, zvlášť ten seskok na Céčko (téměř k úrovni assembleru) je pro odkojence objektů neúnosný
Fortran: "God is real, unless declared integer."

A když to pak s programováním budeš myslet vážně, není problém přejít výš na nějaký C-like jazyk, jako C++, Java, C# a kromě spousty jiných i to PHP... Ale třeba Visual Basicu bych se obloukem vyhnul.
domitea: kamarád se C# učí na střední a nadává na něj kudy chodí

Fortran: "God is real, unless declared integer."

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Chtěl jazyk na dělání aplikací pod Win. Navíc C# je jediný jazyk co umím
, ale zato s ním dám vše co potřebuji 

Ano, rád bych začal něco pokročilejšího pod windows (tzn. včetně GUI atp.)... Delphi by na učení mohl být dobrý, ale přeci jen to asi zkusím u C# ... možná si kladu moc velký cíl, ale když mi to nepůjde, tak se mohu vrátit k delphi a začít od nuly ne? Respektive, budu nucen, jelikož delphi začneme co nevidět ve škole :)
Co myslíte do budoucna? Opravdu se tolik C# odlišuje? Myslíte, že bych s trochou logiky nezvládl přejít třeba na javu? (Pro android, jinak to už dle mého nemá příliš velký význam)
Který jazyk je nejperspektivnější a vydržím s ním nejdéle?
Co myslíte do budoucna? Opravdu se tolik C# odlišuje? Myslíte, že bych s trochou logiky nezvládl přejít třeba na javu? (Pro android, jinak to už dle mého nemá příliš velký význam)
Který jazyk je nejperspektivnější a vydržím s ním nejdéle?
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Jak jsem psal, tak C# vychází částečně z javy. A zas tak složité to není, jen se orientovat v metodách a vlastnostech objektů.
Omlouvám se za vytažení vlákna teď, po roce, ale jak plynul čas, věci se vyvíjely, já se přestěhoval, přestoupil na jinou školu a tam jsem se začal učit Javu. Musel jsem dohnat prvák, ale to vlastně nebyl problém a během asi 3 - 4 měsíců jsem předehnal třídu a šel jsem dál. Jasně, mám před sebou ještě dlouhou cestu, ale myslím si, že základy programování mám poměrně zmáknuté a co ne, to bych dal dohromady s pomocí vlastní logiky. Vlastně, ačkoli o céčkách moc nevím (krom toho, že jsou dost podobná Javě), často pomáhám s úkolama kamarádovi (a celkem úspěšně), který v C++ dělá právě ve škole.
A proč vlastně píšu? Java má i přes veškeré své výhody svá omezení, pochopitelně. Chtěl bych zkoušet věci více spolupracující s windows a tedy zkusit C#/++. Ale zajímaly by mě praktické postřehy od lidí, co dělají s těmito jazyky. Rozdíly, co se spíš vyplatí atp. (Já sám se zatím spíš přikláním k C#, hlavně kvůli XNA. ) A taktéž bych chtěl metodickou radu. V budoucnu (a když se to schválí, budou příští rok takové hodiny i na naší škole - dobrovolně) bych se chtěl věnovat Androidí platformě, tedy zase javě, víceméně. Navíc, Java mě bude provázet až k maturitě a tudíž by mě zajímalo - má vůbec cenu s C#/++ teď začínat? Dají se zvládnout oba jazyky najednou, aniž by se mi (kvůli podobnosti) nějak významněji pletly? Nebo se mám spíš zdokonalit v Javě a až pak začínat další jazyky?
A proč vlastně píšu? Java má i přes veškeré své výhody svá omezení, pochopitelně. Chtěl bych zkoušet věci více spolupracující s windows a tedy zkusit C#/++. Ale zajímaly by mě praktické postřehy od lidí, co dělají s těmito jazyky. Rozdíly, co se spíš vyplatí atp. (Já sám se zatím spíš přikláním k C#, hlavně kvůli XNA. ) A taktéž bych chtěl metodickou radu. V budoucnu (a když se to schválí, budou příští rok takové hodiny i na naší škole - dobrovolně) bych se chtěl věnovat Androidí platformě, tedy zase javě, víceméně. Navíc, Java mě bude provázet až k maturitě a tudíž by mě zajímalo - má vůbec cenu s C#/++ teď začínat? Dají se zvládnout oba jazyky najednou, aniž by se mi (kvůli podobnosti) nějak významněji pletly? Nebo se mám spíš zdokonalit v Javě a až pak začínat další jazyky?
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Takže XNA? No XNA je framework DirectX pro .NETovské jazyky. S XNA jsem si hrál, dá se to. Kamarád si ho pochvaluje, ale mě se to moc nelíbí. Přeci jen v C++ má engine skoro každá hra.
Pokud tedy chceš psát aplikace nevyužívající XNA, tak běž po C#. Je to jak Java.
Pokud ale prahneš po XNA, tak raději C++ a Managed DirectX než XNA, ale to záleží na úhlu pohledu.
P.S: Tědka se zase já učím Javu, z C#.
Pokud tedy chceš psát aplikace nevyužívající XNA, tak běž po C#. Je to jak Java.
Pokud ale prahneš po XNA, tak raději C++ a Managed DirectX než XNA, ale to záleží na úhlu pohledu.
P.S: Tědka se zase já učím Javu, z C#.
Ehm...nezaměnil jsi C++ a C#? :)
Každopádně, na XNA netrvám, spíš ocením možnost tvořit nativní Win32 aplikace, ale dost by mi to ulehčilo práci. Zase je pravda, že se pak naučím leda tak velký kulový. Takže jak tak o tom přemýšlím, měl bych se přeorientovat na C++ (pokud jsi to opravdu zapletl).
Každopádně, na XNA netrvám, spíš ocením možnost tvořit nativní Win32 aplikace, ale dost by mi to ulehčilo práci. Zase je pravda, že se pak naučím leda tak velký kulový. Takže jak tak o tom přemýšlím, měl bych se přeorientovat na C++ (pokud jsi to opravdu zapletl).
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Vzhledem k tomu, že se MS vrací ke COM objektům, tak asi to C++, neboli nativní Win32.
Nic jsem nezapletl. Ono těch verzí C++ je dost, ta pod .NETem je myslím C++/CLI?
A abych ti zapletl hlavu, tak .NET kód se kompiluje až na cílové platformě, stejně jako Java pod JVM
Nic jsem nezapletl. Ono těch verzí C++ je dost, ta pod .NETem je myslím C++/CLI?
A abych ti zapletl hlavu, tak .NET kód se kompiluje až na cílové platformě, stejně jako Java pod JVM

C#
//A co tím jako chtěl básník říci...?!
Přidej ještě několik takových příspěvků a vykoleduješ si žlutou kartu.
//Karlos
//A co tím jako chtěl básník říci...?!

//Karlos
Re: Jaký programovací jazyk pro začátečníka? Vyřešeno
Tak nakonec padla volba na C# ... naše IT učitelka ve škole v něm umí a tak budu mít i případnou podporu z této strany. A přeučit se poté na C++ už by nemusel být problém. Díky Vám všem 

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Jaký starý fotoaparát pro začátečníka? Příloha(y)
od HappyMental » 21 říj 2024 20:06 » v Vše ostatní (Off topic) - 11
- 4205
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
24 říj 2024 19:48
-
Zpět na “Programování a tvorba webu”