Jaký programovácí jazyk pro studenta ZŠ?
Jaký programovácí jazyk pro studenta ZŠ?
Čau,jaký byste mi doporučili programovací jazyk?S programováním dalo byse říct nemám moc zkušenosti,sice sem udělal pár programů v batch,ale nic moc...Líbí se mi java,ale nevím zda není moc těžká..Jen tak pro info je mi 12 

-
- Pohlaví:
Re: Jaký programovácí jazyk pro studenta ZŠ?
Koukni na stránku dolů, kde je Mohlo by vás zajímat.
- Clorky
- Moderátor / člen HW týmu
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Pascal je jednoduchý do základu.
Pak C, C++ nebo třeba jen HTML, CSS, PHP. Je to na tobě.
Můžeš třeba zapomenout na programovací, a zaměřit se na strukturovací jazyk. SQL ku příkladu.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie: ... %AD_jazyky Tady si vyber
..
Jestli chceš něco, co se dnes hojně používá, jdi klidně do C++, C#. Ale je nutnost znát aspoň základy z jiných programovacích jazyků. Doporučuji ti koupit nějakou knížku, hodně číst i na netu, koukat na příklady, ne jen zkoušet.
Mám jednu knihu, zahrabanou ve věcech o Pascalu, stála mě asi 250, je fakt přehledná a vhodná pro lajky.
Jsou tam příklady z realného života, k čemu co přirovnat, vysvětlení algoritmů, proměnných, zkrátka základ co bys měl pro začátek znát k lepší tvorbě.
http://geraldine.fjfi.cvut.cz/~pausp/cs/pascal
http://www.zive.cz/clanky/serial-o-c-pr ... fault.aspx
Je toho plno, je třeba hledat.
Pak C, C++ nebo třeba jen HTML, CSS, PHP. Je to na tobě.
Můžeš třeba zapomenout na programovací, a zaměřit se na strukturovací jazyk. SQL ku příkladu.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Kategorie: ... %AD_jazyky Tady si vyber

Jestli chceš něco, co se dnes hojně používá, jdi klidně do C++, C#. Ale je nutnost znát aspoň základy z jiných programovacích jazyků. Doporučuji ti koupit nějakou knížku, hodně číst i na netu, koukat na příklady, ne jen zkoušet.
Mám jednu knihu, zahrabanou ve věcech o Pascalu, stála mě asi 250, je fakt přehledná a vhodná pro lajky.
Jsou tam příklady z realného života, k čemu co přirovnat, vysvětlení algoritmů, proměnných, zkrátka základ co bys měl pro začátek znát k lepší tvorbě.
http://geraldine.fjfi.cvut.cz/~pausp/cs/pascal
http://www.zive.cz/clanky/serial-o-c-pr ... fault.aspx
Je toho plno, je třeba hledat.
Naposledy upravil(a) Clorky dne 28 dub 2012 16:04, celkem upraveno 1 x.
Nj,tam sem se díval,ale potřebuju něco jednoduchého a přitom použitelného...Asi se začnu učit javu,zdá se mi fakt dobrá díky tomu že javové aplikace nainstaliješ na mobil,windows i linux...Můžete mi prosím doporučit něakou stránku kde je návod,jak začít atd?Zatím sem se díval ba návod na linuxexpress,a nevypadá špatně..
--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Dub 2012 16:04) ---
programy udělané v pascalu dou spustit jenom tam kde je nainstalovaný pascal?
--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Dub 2012 16:04) ---
programy udělané v pascalu dou spustit jenom tam kde je nainstalovaný pascal?
- Clorky
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Proč?
První naprogramuješ, poté skompiluješ s příponou *.exe
Neříkám, že by ses ho měl učit do mrtě, ale že by ses měl naučit základy v jednoduchém programování a až poté přestoupit k tomu těžšímu, tedy třeba k Jave/C++/C# atd.
První naprogramuješ, poté skompiluješ s příponou *.exe
Neříkám, že by ses ho měl učit do mrtě, ale že by ses měl naučit základy v jednoduchém programování a až poté přestoupit k tomu těžšímu, tedy třeba k Jave/C++/C# atd.
Určitě díky moc za tip,podívám se na něho..
ondoubek píše:potřebuju něco jednoduchého a přitom použitelného
Také jde o to jak jsi ty "použitelný" programátor, zkusil sis už vůbec něco naprogramovat (BAT není programování o nic víc než HTML)?
Zrovna Java není pro začátečníka úplně ideální, mnohem vhodnější jazyky na učení se programování jsou zejména ten Pascal (pro výuku programování přímo vytvořený), nebo třeba Python. A pro úplné začátky a pochopení principů* Karel, se kterým si můžeš hrát přímo v prohlížeči.
C++ je jeden z nejtěžších jazyků jaké existují, asi jako bys chtěl řídit raketoplán když neumíš ještě ani jezdit na mopedu.
* svatá trojice algoritmizace + dekompozice + strukturování, a lahůdky jako rekurze...
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
Ne,ted skousim ten pascal,instnul sem si free pascal,udělal program podle návodu a nevím jak ho spustit..
--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Dub 2012 18:51) ---
Ani ten Python nevypadá špatně,pro mě velkou výhodu má že mohu programovat v pythonu aplikace pro můj symbianový smartphone.který je lepší,pascal nebo python?
--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Dub 2012 18:51) ---
Ani ten Python nevypadá špatně,pro mě velkou výhodu má že mohu programovat v pythonu aplikace pro můj symbianový smartphone.který je lepší,pascal nebo python?
V Turbo Pascalu to bývalo Ctrl+F9, hledej někde v menu Run, tam najdeš klávesovou zkratku. Ale nejdřív otestuj samotným F9, jestli se ti to zkompiluje bez chyby.
compile failure...ted instaluju python,lol
--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Dub 2012 18:56) ---
Podle tohohle návod,python mi připadá více user-friendly... http://programujte.com/clanek/200505060 ... n-0-lekce/
--- Doplnění předchozího příspěvku (28 Dub 2012 18:56) ---
Podle tohohle návod,python mi připadá více user-friendly... http://programujte.com/clanek/200505060 ... n-0-lekce/
- Clorky
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
Tady nejde o to, který je lepší, ale který ti více vyhovuje. Ono 'lepší' je moc velký pojem.
Jestli ti nejde spustit v Pascalu, tak ti nepůjde spustit ani když ho uděláš v Pythonu, zkus hledat maličkosti.
Nezapomněl jsi třeba někde dát středník?
Je třeba ho samozřejmě skompilovat (někde v záložkách v panelu nahoře to musí být). Skompilovat kód musíš u každého programovacího jazyku.
EDIT(reakce na tvůj poslední post): Děláš si srandu? Jeden failure a ty to s*reš jenom protože si chceš zkusit další programovací jazyk...? Udělal jsi někde chybu, to se stává všude, myslíš, že když někdo programuje hru, že je první pokus bezchybný? Kdyby si toto vyvojáři mysleli, tak nehraju hry vzhledem k počtu bugů.
Jestli ti nejde spustit v Pascalu, tak ti nepůjde spustit ani když ho uděláš v Pythonu, zkus hledat maličkosti.
Nezapomněl jsi třeba někde dát středník?
Je třeba ho samozřejmě skompilovat (někde v záložkách v panelu nahoře to musí být). Skompilovat kód musíš u každého programovacího jazyku.
EDIT(reakce na tvůj poslední post): Děláš si srandu? Jeden failure a ty to s*reš jenom protože si chceš zkusit další programovací jazyk...? Udělal jsi někde chybu, to se stává všude, myslíš, že když někdo programuje hru, že je první pokus bezchybný? Kdyby si toto vyvojáři mysleli, tak nehraju hry vzhledem k počtu bugů.
Lepší? A to jako na co? Jestli na učení tak určitě Pascal (samozřejmě podle mne, někdo bude určitě tvrdit opak). Třeba proto že na rozdíl od Pythonu se v něm už nic podstatného nemění, takže není problém učit se podle knížky třicet let staré. Naopak nekompatibilita různých verzí Pythonu je velmi používaný argument proti němu.
Python má zase jiné výhody než Pascal, nejen to že je "modernější" (ne že by zrovna tohle moc znamenalo) a objektový (to už se v Pascalu dá dost dlouho také), například si v něm můžeš jednoduše vytvořit ptákovinky pro svůj mobil, jako je třeba tohle.
Compile failure kvůli čemu? Že sis někde spletl písmenko nebo ho vynechal... Nejpravděpodobnější příčina u začátečníka. Pascal je skvělý v tom, že ti za každou sebemenší chybu hned nafackuje, takže ti ušetří spoustu ztracených hodin při hledání začátečnických chyb, a věř mi že těch budou spousty (ani nespočítám kolik jsem jich nadělal já)
Naopak takové Céčko si nechá bez odporu líbit téměř cokoliv, ale následky jsou pak strašlivé, můžeš v paměti zničit všechno včetně konstant, dokonce i narušit kód vlastního běžícího programu! A až takový program bez jakékoliv snahy něco sdělit spadne, tak si najdi ve zdrojáku příčinu, když nemáš ani ponětí co se zrovna pokusil provádět...
Python má zase jiné výhody než Pascal, nejen to že je "modernější" (ne že by zrovna tohle moc znamenalo) a objektový (to už se v Pascalu dá dost dlouho také), například si v něm můžeš jednoduše vytvořit ptákovinky pro svůj mobil, jako je třeba tohle.
Compile failure kvůli čemu? Že sis někde spletl písmenko nebo ho vynechal... Nejpravděpodobnější příčina u začátečníka. Pascal je skvělý v tom, že ti za každou sebemenší chybu hned nafackuje, takže ti ušetří spoustu ztracených hodin při hledání začátečnických chyb, a věř mi že těch budou spousty (ani nespočítám kolik jsem jich nadělal já)

Naopak takové Céčko si nechá bez odporu líbit téměř cokoliv, ale následky jsou pak strašlivé, můžeš v paměti zničit všechno včetně konstant, dokonce i narušit kód vlastního běžícího programu! A až takový program bez jakékoliv snahy něco sdělit spadne, tak si najdi ve zdrojáku příčinu, když nemáš ani ponětí co se zrovna pokusil provádět...
Zpět na “Programování a tvorba webu”