Ulomený pin na CPU

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Albeda
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Ulomený pin na CPU

Příspěvekod Albeda » 24 dub 2012 21:16

Zdravím,

řeším teď jeden zapeklitý problém. Známý, frajer, si zkoušel dát dohromady svoji sestavičku za 15k. Dopadlo to tak, že nedal pod základní desku ty podložky, aby se MB nedotíkal plechů casu atd. Všecko se mi podařilo kupodivu zachránit, jen procesor ne. Je tam ulomený jeden pin.

Typ procesoru:
AMD Phenom II X4 925 (procesor, socket AM3, frekvence jádra 2.8GHz, cache 2MB L2, 6MB L3, quad core, jádro Deneb, boxovaný s chladičem)

Co to (ne)dělá:

Nezvládá to 2x2GB RAMek, chvíli ano po té to spadne. 1x2GB není problém, sice to prý jednou za čas spadne, ale není to tak hrozný.

Jak to vyřešit?:
Počítač chce prodat. Takže jak to vyřešit. Napadli mě jen tyto alternativy:
- Koupit nový, tento prodat
- Napájet ten pin, ale jak?
- Vycpat díru v socketu nějakýma drátama a doufat, že to bude mít styk s procákem (trochu blbost asi)
- vyreklamovat. Poprví to ale vrátili, že prý smůla (Alfacomp)

Co vy na to? :D

Reklama
El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Re: Ulomený pin na CPU

Příspěvekod El Diablo » 24 dub 2012 21:19

Hmm šikula, který pin? Dej foto.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Albeda
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Albeda » 24 dub 2012 21:33

Tady je foto, není to orig. vyfocený. Našel jsem nějakej CPU AM3 a ten pin odpočítal.

Obrázek

WIFT
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod WIFT » 24 dub 2012 23:23

Když bude hodně šikovnej a bude mít dobrej cajk, tak ten pin připájí. Ony ty piny jsou stejně normálně jen připájený. Dělal jsem svého času takovou srandablbost, ohříval jsem hořákem vrch CPU (proč, to není důležité) a procesor přehřál natolik, že z něj ty piny začaly samy odpadávat. Takto jsem zjistil, že jsou na spodku klasicky připájené.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 24 dub 2012 23:29

Nedaří se mi najít datasheet CPU, takže nevím jak moc je ten pin důležitý... :(
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Albeda
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Albeda » 25 dub 2012 00:46

To WIFT: Přípajet by to chtělo, jen najít frajera, kterej si na to troufne :D

To El Diablo:
Taky jsem ho nemohl najit a celkem by me to zajimalo, co to je za pin. Podle mě něco s pamětovým řadičem, pokud vím tak AMD je mají integrovaný v procesoru oproti Intelu.
(Možná jsem teď řekl kec. :blush: )

EDIT: Co nějaká firma, nedělá tyhle opravy?

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 25 dub 2012 01:12

Netuším, rozhodně jsem nikde neviděl ceduli "Připájíme ulomené piny CPU"... :) I když zakázek by asi měli dost...

WIFT
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod WIFT » 26 dub 2012 10:26

Albeda píše:…Podle mě něco s pamětovým řadičem, pokud vím tak AMD je mají integrovaný v procesoru oproti Intelu…
OT: Jen technická - Intel má paměťový řadič integrován taky, a to ve všech procesorech v socketech LGA1155/1156, LGA1366 a LGA2011 (co se desktopu týče). Poslední, které ho ještě měly v čipsetu, byly pro socket LGA775.

PS: dejte mi sadu rozbitých procesorů, slušnou pájku a já se to naučím a pak připájím i ten ulomený pin ;)

radekfru
nováček
Stav:

Příspěvekod radekfru » 13 kvě 2012 21:55

S ulomeným pinem mám už zkušenost.Sundaval jsem přilepenej chladič ze svého athlona x2 5000+ a bohužel jsem ho vytáhnul i s procesorem a ulomil jsem jeden krajní pin.V té době stál kolem 2500kč,co teď? Vzal jsem obyčejnou mikropájku z Lídlu a flexou jsem zbrousil na ní hrot úplně do špičky.Pak jsem vzal autokabel a rosplet jsem z něj jednu žílu a slaboučce jsem jí pocínoval.Pak jsem drátek opatrně přichytil k procesoru,myslím,že jsem ani nenabíral cín,nesmí ho tam být moc , aby cpu sedlo do socketu!Potom jsem vzal zaštipovací nůžtičky na nechty a ten drátek zastříhnul na stejnou délku s piny.Takhle jede procesor už asi 3roky bez problémů! Teďka už chladič sundavám tím spůsobem ,že na jedný straně ho tlačím k cpu a na druhý zvedám a nemůže už tak vyjet ze socketu!Hodně štěstí! 8)

Zpět na “Problémy s hardwarem”