Včera večer jsem jen tak ze zvědavosti kontroloval stav mého cca. 2,5 roku starého HDD v ntb a k mému údivu jsem zjistil, že už má dva vadné sektory, místo kterých byly použity záložní. I přes to, že jsou využity zatím pouze 2 ze 100, HDTune hlásí stav jako "warning" (viz. příloha) a tak bych se chtěl zeptat, co na to říkají zkušenější

A ještě bych tu měl jeden dotaz. Doma jsem si ze starého kompu, který se pro běžnou činnost nedá využívat (256MB RAM) udělal něco, jako domácí server. Podmínkou bohužel je, že na něm musí běžet Windowsy, jelikož určité aplikace, které na něm využívám a které vykonávají 24h. denně pořád tu samou robotickou činnost nemají alternativy na jiné OS. Problém ale nastává s tím, že Windowsy řídí (nebo spíš neřídí) naprosto katastrofálně systém uspávání a probouzení tady na tomto hardwaru. Uvažoval jsem tedy o tom, že by stroj běžel 24h denně...
...a tak se chci zeptat. Kdy se disk opotřebovává více? Prospívá mu víc když běží třeba 2 roky v kuse (pokud to zvládne), nebo když se každý den dva roky dvakrát za den vypne a za pár hodin zase zapne? Co si o tom myslíte?
Předem díky všem zkušenějším za odpověď.