Ahoj, prosím potřebuju poradit co udělat se souborem v excelu v kterém zpracovávám data v práci. Soubor má obří vel. 11 MB a to je v novém excelu kde jsou jinak soubory poloviční proti starému!
Jsem z toho nešťastná, při práci s ním mi zamrzá počítač, rozepnutí filtru trvá 5 minut a ale hlavně mi i často s ním padá excel! Třeba když si vyfiltruji v tom souboru nějaká data a chci je skopírovat do jiného sešitu. A taky mi to při práci s filtry pořád píše že přepočítává a ta rychlost přepočtu je na několik minut!
Soubor má několik listů - jeden zdrojový list kde je zatím cca 14.000 řádků (potřebuju aby do budoucna měl cca 100.000) a cca 40 sloupců a z něj mám uděláno cca 10 kontingečních tabulek. Prosím poradíte jak upravit, aby to za těchto podmínek fungovalo? Vzorců tam mám jenom v cca 2 sloupcích, mám tam nějaké svyhledat z jiného souboru - to zkusím přepsat na vzorce, ale tohle se asi moc nezlepší/nezmenší. Formátování tam skoro žádné nemám. Počet sloupců bych mohla trochu zmenšit, ne vše potřebuji, ale pomůže to?
Možná by pomohlo odmazat z toho zdrojového listu prázdné řádky pod daty, ale to se mi nedaří - netuším proč. To mi jindy vždy soubor zmenšilo a tady to nejde a možná proto je to tak velké. Jak to udělat. Nebo dá se vložit do listu nějak znak konec listu, aby už zbytek nepočítal? Mohlo by to moci zmenšit?
Je to prostě nějaké divné, dříve jsme v práci mívali soubory s 50000 řádky a dalo se s ním dělat a nebyl tak velký.
A taky případně jestli to není problém počítače, jestli by se nedal nějak "refreshovat" aby stíhal lépe pracovat s tímto souborem. Co se dá v PC "promazat", aby byl rychlejší a výkonější?
Díky moc za každou radu, přečtu si to asi až odpoledne po práci.
Zmenšení/zrychlení excelovského souboru (nový ex.)
-
- Pohlaví:
Re: Zmenšení/zrychlení excelovského souboru (nový ex.)
Moc otázek v jednom příspěvku a spousta nejasností.
Verze Excelu (2003, 2007,2010, 32bit/64bit)?
Velikost paměti RAM?
Typ sešitu (XLS, XLSX)?
100 000 řádků x 40 sloupců je už pár dat samo o sobě, takže ta velikost není nikterak obří bez ohledu na další věci (formáty apod.). U mě takový testovací soubor XLSX má přesně 11 MB.
Pokud máte dostatek volné RAM (smysluplné tak 4 GB v počítači celkem), pak můžete zkusit 64bitovou verzi Excelu 2010. U ní ale můžete narazit na jiné problémy, to teď neposoudím.
Počítač vypucovat lze (tempy, dočasné soubory Office, zpomalující doplňky Excelu apod.) Nechte to ale udělat někoho, kdo tomu trochu rozumí, nespoléhejte se jen na software typu CCleaner).
Verze Excelu (2003, 2007,2010, 32bit/64bit)?
Velikost paměti RAM?
Typ sešitu (XLS, XLSX)?
100 000 řádků x 40 sloupců je už pár dat samo o sobě, takže ta velikost není nikterak obří bez ohledu na další věci (formáty apod.). U mě takový testovací soubor XLSX má přesně 11 MB.
Pokud máte dostatek volné RAM (smysluplné tak 4 GB v počítači celkem), pak můžete zkusit 64bitovou verzi Excelu 2010. U ní ale můžete narazit na jiné problémy, to teď neposoudím.
Počítač vypucovat lze (tempy, dočasné soubory Office, zpomalující doplňky Excelu apod.) Nechte to ale udělat někoho, kdo tomu trochu rozumí, nespoléhejte se jen na software typu CCleaner).
Promiň, že jsem napsala nejasně.
Mám Excel 2010, je to soubor typu xlsx a formáty tam nemám skoro žádné, jenom v hlavičce tabulky.
Zdrojový list má zatím jenom 14.000 řádků a těch 40 sloupců, ale právě, že bych potřebovala, aby se se souborem dalo dělat i se 100.000 řádky. A pak mám několik kont. tabulek ze zdrojového listu. S těmi 14.000 řádky má soubor onu velikost 11MB a moc dlouho trvají právě s filrem který na tom zdrojovém listu mám.
Co je to ta 64bittová verze 2010? To je něco jiného než normální Excel 2010?
Na vyčistění se zkusím s někým domluvit, ale pomůže to?
Ještě jedna otázka: V jiném souboru - ne v tomto - tak ten je taky velký taky má 11MB a tam se mi nedaří smazat spodní volné řádky. Vždy když si dám CTRL+end tak mi to skočí až někam na 1000000 řádek a ne nakonec textu. A nedaří se mi ty prázdné řádky odmazat, ikdyž to udělám tak se chová stále stejně.
Mám Excel 2010, je to soubor typu xlsx a formáty tam nemám skoro žádné, jenom v hlavičce tabulky.
Zdrojový list má zatím jenom 14.000 řádků a těch 40 sloupců, ale právě, že bych potřebovala, aby se se souborem dalo dělat i se 100.000 řádky. A pak mám několik kont. tabulek ze zdrojového listu. S těmi 14.000 řádky má soubor onu velikost 11MB a moc dlouho trvají právě s filrem který na tom zdrojovém listu mám.
Co je to ta 64bittová verze 2010? To je něco jiného než normální Excel 2010?
Na vyčistění se zkusím s někým domluvit, ale pomůže to?
Ještě jedna otázka: V jiném souboru - ne v tomto - tak ten je taky velký taky má 11MB a tam se mi nedaří smazat spodní volné řádky. Vždy když si dám CTRL+end tak mi to skočí až někam na 1000000 řádek a ne nakonec textu. A nedaří se mi ty prázdné řádky odmazat, ikdyž to udělám tak se chová stále stejně.
-
- Pohlaví:
Excel 64bit je pořád "jen" Excel a na pohled ten samý, jen je jednoduše vhodnější pro práci s větším množstvím dat. Nechá se nainstalovat na 64 bitový systém Windows.
Nezmínila jste ještě velikost dostupné operační paměti RAM.
Soubory zkuste vypucovat, nebo lépe, přeneste stávající listy do nového čistého sešitu a uložte. Jestli pomůže, těžko říct.
Excel se špatně odnaučuje, aby pustil poslední buňku, do které jste kdy vstoupila, ať už chtěně nebo nechtěně a nechala v ní "otisk prstu". Pokud nepomůže smazat celé řádky, pak zpravidla stačí spustit jeden řádek VBA kódu.
Sešit(y) - pokud můžete - někam nahrajte a pošlete přístup, juknu na to.
Nezmínila jste ještě velikost dostupné operační paměti RAM.
Soubory zkuste vypucovat, nebo lépe, přeneste stávající listy do nového čistého sešitu a uložte. Jestli pomůže, těžko říct.
Excel se špatně odnaučuje, aby pustil poslední buňku, do které jste kdy vstoupila, ať už chtěně nebo nechtěně a nechala v ní "otisk prstu". Pokud nepomůže smazat celé řádky, pak zpravidla stačí spustit jeden řádek VBA kódu.
Sešit(y) - pokud můžete - někam nahrajte a pošlete přístup, juknu na to.
Díky moc za rady i nabídku shlédnutí. Jestli můžu tak ráda uložím a dám odkaz, ale nejsem teď na 14 dní v práci, takže bych se mohla ozvat až potom.
Hezký den
Hezký den
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 10
- 3464
-
od Riviera kid
Zobrazit poslední příspěvek
16 čer 2025 06:56
-
-
Program na hledání poškozených souborů JPG Příloha(y)
od Rosta_Kolmix » 09 lis 2024 11:01 » v Design a grafické editory - 2
- 4522
-
od Minapark
15 lis 2024 11:04
-
-
-
IDM hláška o nemožném stažení souboru Příloha(y)
od bluenite » 04 črc 2024 11:08 » v Vše ostatní (inet) - 2
- 4354
-
od bluenite
06 črc 2024 19:40
-
-
- 5
- 3289
-
od L.L