Potkaný motor 1,2 HTP 40KW

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Pohlaví: Muž
Stav:

Potkaný motor 1,2 HTP 40KW

Příspěvekod Martab » 22 čer 2012 18:51

Vím že to sem tak nějak tématicky nepatří, ale taky vím, že je tu spousta lidí co rozumí více věcem než jenom PC :wink: , tak snad někdo bude vědět.

Zdravím, mám problém na naší 1,2HTP 40KW se údajně potkal motor, ale co jsem četl tak to 6V nepotkává, tak by mne zajímalo čím to může být, ještě doplním že je to leden 2004 a najeto má cca 170tis. Km, rozvody byli dělané komplet i s olejem před 6tis Km a kontrola motoru, tlaky byly naprosto v pohodě...

Ještě jestli by ste mne někdo poradil jak o opravit (vyměnit motor, nebo co vyměnit), a ještě jaká je prevence, aby se to zase nestalo. Mám podezdžení, že blbě nasadili řetěz v servisu, jde to nějak reklamovat?

Prosím aby ste se zdrželi těch "vtipných" komentářů na téma HTP... ty už jsem slyšel a znovu to slyšet nepotřebuju.
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W
ThinkPad X230 - i7-3520M + Kingston Savage SSD

„Neexistuje důvod, proč by kdokoli chtěl mít doma něco jako počítač"(Ken Olsen)

Neboj se použít SZ a upozornit na své téma ;)

Přehled desktopových socketů a CPU

Reklama
Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Re: Potkaný motor 1,2 HTP 40KW

Příspěvekod Spyke » 22 čer 2012 19:00

Obvyklou příčinou potkaného motoru bývá hydraulický napínák řetězu a následně se mění celý short motor. Prevence není, stává se to i u nových aut, kde to ale kryje záruka.. :wink:
Prosím, pište česky! Čtěte příbalový leták a používejte Google.
* Na světě jsou dva druhy lidí, ti co mě mají rádi a ti co půjdou do pekla..
* Tak jsem infantilní, no a co? Každý je nějaký, někdo je třeba komunista..

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 22 čer 2012 19:04

Ale řetěz je měněný nový i s napínákem a vodícíma lištama (vyměněny za delší, které podle škody omezují riziko přeskočení), nejvíc mne štve, že se starým řetězem to najezdilo 160tis a ten nový (s hydraulickým předpínákem s kretší drahou + modifikované vodící lišty) a nevydrří ani 6 tis. Jde to nějak uplatnit na záruku (byl vyměněn cca před 4-5 měsíci).
i5-3350P/P8B75-M LX/Kingston DDR3 8GB/GV-N960IXOC/SS-500ET/Seagate VS35.6/Transcend SSD370-128GB/Samsung BX2250 + Dell 1909W

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 22 čer 2012 19:14

Předpokládám, že napínák byl měněn za nový již po opatření (nepoužili-li nějaký opravdu starý ležák), u nějž byl problém sporadického přeskakování vyřešen. U Škody záruku neuplatníš, neboť chybu v dílu můžeme téměř určitě vyloučit. Obrať se na servis, který prováděl montáž, může to být zapříčiněno nesprávnou instalací. Provozem přeskočení nevyvoláš, je-li vše ok. Bohužel tě čeká nejspíše hromada dohadování, kdo má pravdu. Oprava short motoru totiž není levnou záležitostí a servis od toho bude dávat ruce pryč, pokud by to měl hradit z vlastních nákladů.. :wink:

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 22 čer 2012 19:28

Právě, že mám podezdření, že to tam nějak špatně nasadili, nebo něco, nepřijde mi normální aby to kleklo po 6 tis. V servisu mi řekli, že repas motoru bude stát cca 20K (naštěstí to "jenom" ohlo ventyly..., takže tam sned není proražený píst), za nový motor (po repasi) chtěli 50K, tak to ni přinde trochu moc, když za to auto v bazaru nabázeli 50-60K.

Ještě se zeptá jinak, může to zapříčinit i něco jiného než přeskočený řetěz? Asi ne, že?

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 22 čer 2012 19:37

Normální to není, pokud použili díl po opatření, pokud ne, nemusí to být nic neobvyklého. Řetěz může přeskočit kdykoli, pokud to konstrukce dovolí. Tady se bavíme spíše o náhodě. Samozřejmě že potkaný motor může mít i jiné příčiny, napínák zmiňuji, neboť je nejčastější a pokud se to stalo tak brzy po jeho výměně, tipoval bych to na něj. Ale spoléhat na to nemůžeš, těžko hádat takhle na dálku.. :wink:

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 22 čer 2012 19:52

No dobře, a mohl bys zmínit i ty další možné příčiny, abych věděl na co si dát při optavě pozor. Nejvíc mne zaráží, že existuje sposta potkaných 1,2 HTP, ale všechno to jsou 12V verze, ješte jsem nenašel 6V variantu která by byly potkaná, no jo musím mít vždy něco extra :-( .

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 22 čer 2012 20:08

Z hlavy si na všechny příčiny u tohoto motoru nevzpomenu, přeci jen motor je již z výroby. Může se stát, že se do napínáku nedostane olej, takže rozvodový řetěz není dostatečně napnutý a následně přeskočí o zub. Může to zapříčinit i zaseknutá napínací kladka. Bohužel jak jsem již řekl, takhle se těžko určuje příčina a pozor při opravě si dáš stěží, pokud to svěřuješ servisu, který to možná již jednou pokonil.. :?

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 22 čer 2012 20:20

Dal jsem to do jiného servisu (staví auta na really atd. tak snad to bude v pohodě, s tím servisem si moc nevyberu, kleklo o v Olomouci tak to bylo jediné co jsem po známích sehnal ( do Škody jsem to dát nechtěl a odtach jinam by stál majlant) tak snad to taky nepokoní :-( ). Takže v zásadě jsou to věci spojené s rozvodama (napínák, kladky, ...) takže na ně si dát pozor. Snad to dobře dopadne.

Ještě jde nějak poznat, že se to "chystá" přeskočit?

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 22 čer 2012 20:28

Vesměs ano, třeba zmíněná napínací kladka byla u 1,2 HTP velice častá závada a pak se to řešilo právě delšíma vodícíma lištami. Též je u HTP doporučeno držet se pravidelných výměn oleje, neboť protahované intervaly mohou vést ke kontaktu zdvihátek ventilů s písty, čímž se poškodí hlava motoru. Bohužel s poznáním, že to přijde je to stejné s prevencí, nemáš šanci. Obvykle se to tak dozvíš až když se to stane. Důležité je auto okamžitě přestat používat a nechat odtáhnout, aby si minimalizoval škody, ale to je asi samozřejmostí. Přeji hodně štěstí a ať to moc nestojí.. :wink:

Martab
Moderátor / člen HW týmu
Guru Level 14
Guru Level 14
Stav:

Příspěvekod Martab » 22 čer 2012 20:52

Dík, olej se mění pravidelně cca 1000Km před předepsaným termínem (tj 15 tis.), ty delší lištičky tam snad byly dané (byly na faktuže i s inovovaným napínákem) a stejně to moc nepomohlo.
Já třeba doufal, že to pude nějak poznat, cca pžed 14 dny svítila kontrolka motoru a pak zhasla, pak to nějak moc žralo, ale to bylo asi tím, že normálně jezdí po dálnici, a zrovna praskla (v česku už nic neobvyklého) tak se to muselo objíždět, ale nevím, psalo to 7,1l/100Km (což je na okrsku celkem dost, nato že kolonu se povedlo objet), normálně jezdí dálnici za 6,4l a ten samý den to při rozjezdu nějak netáhlo, a další den cesta tam v pohodě a nastartování pak vyjetí z parkoviště, roztažení na jedničku, přeřazení na dvojku a ono už to nejelo, po vyžazení motor zdechl, rozsvítili se kontrolky dobíjení a mazání, pak to nešlo natočit, po "odstátí" to aspoň protočilo startérem, ale nic víc tak se to odtáhlo do sevisu a tam zjistily, že je to potkaný. Čekal jsem, že když se to potká, tak to bude rana jak z děla, ale ono se nic neozvalo, tak nevím.
No snad to nebude drahý (motor se prý měnit nemusí, což je asi štěstí, protože nový by stál majlant a z vrakáče bych asi nebral, kdoví co by mu bylo). Nejvíc men nejde do hlavy, že to potkalo zrovna 6V, 2 ventilové motory na válec jsou méně náchylné a ještě k tomu to u HTP v 99% případů potkává 12V verzi (to 1% bude nejspíš ta naše), no co už, spravit se to musí.

Spyke
člen HW spec týmu
Master Level 7
Master Level 7
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Spyke » 22 čer 2012 21:13

Co vím, tak se doporučovalo měnit olej dříve než-li udával výrobce (10k), kvůli vysokým teplotám, kterých dosahoval, ale on na to stejně každý kašlal. Samotnému přeskočení nic nepředchází, alespoň jsem se s tím nesetkal, příčinu toho co popisuješ bych hledal jinde. Ono, záleží jakou měrou je motor poškozen, pokud to jako ve Tvém dopadlo 'jenom' ohnutými ventily, nemělo co udělat ránu. Abych řekl pravdu, tak jsem se nikdy nezajímal o to, jestli se to týkalo spíše 12V nebo 6V, nebyl důvod. Ale podle toho, co říkáš (jako že sis o tom asi něco přečetl), je to přinejmenším zvláštní.

Bohužel jak sám píšeš, opravit se to musí stejně, ať už tomu pomohlo cokoli.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”