Dostal se mi do rukou poněkud archivní PC osazený MB K7S41GX + Athlon 1000 + 512 MB RAM + HDD Seagate 30GB + zdroj EC 200W. CPU na 200MHz se jevilo jako Athlon 750, po změně na 266 MHz je z něj Athlon 1000 (odpovídá popisu na CPU).
Pokusil jsem se o lehký upgrade CPU na Duron 1800, PC vůbec nenaběhne - pouze větráky bez další aktivity, dále Athlon XP 1800+ - chování to samé. Po vrácení Athlon 1000 pracuje stejně, jako předtím. Všechny tři CPU jsou podporovány, všechny tři pod všemi BIOSy. Jumpery zkontrolovány, Bios setup dle mých vědomostí prověřen, příčina nenalezena. Na netu jsem nenašel žádný náznak výskytu podobného problému, oba zkoušené CPU na jiné MB chodí.
Nejde mi tak o tu desku, ale dráždí mě, že na to nemohu přijít.
Prosím, zkusí mi někdo pomoci radou?
AsRock K7S41GX a Duron 1800 - nenaběhne Vyřešeno
AsRock K7S41GX a Duron 1800 - nenaběhne
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: AsRock K7S41GX a Duron 1800 - nenaběhne
No tak určitě bych provedl update BIOSu na verzi 2.80 (i v případě, že jsou procesory podle papírů podporovány současnou verzí).
Nenapsal jsi jak máš nastaven FID Jumpery, FSB Select Jumpery (FSB frekvenci a násobič) u různých CPU.
Nastavil bych správnou frekvenci FSB podle typu procesoru, CPU Host Frequency (BIOS) bych na nastavil na Manual, násobič na minimum a pomalu ho zkoušel zvedat.
DRAM Frequency bych nastavil z Auto na pevnou frekvenci podle typu používaných paměťových modulů (např. 133MHz), Spread Spectrum na Disabled (pokud máš zapnuto)
Nenapsal jsi jak máš nastaven FID Jumpery, FSB Select Jumpery (FSB frekvenci a násobič) u různých CPU.
Nastavil bych správnou frekvenci FSB podle typu procesoru, CPU Host Frequency (BIOS) bych na nastavil na Manual, násobič na minimum a pomalu ho zkoušel zvedat.
DRAM Frequency bych nastavil z Auto na pevnou frekvenci podle typu používaných paměťových modulů (např. 133MHz), Spread Spectrum na Disabled (pokud máš zapnuto)
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Něco jsem měl už podle rady - BIOS 2.80, FSB jumpery na 266MHz. Tak jsem doplnil FID jumpery pro Duron (na co je tedy návod, když tam být musí? nemusí? musí? nemusí?) a bez zásahu do BIOSu PC naskočil. Takže blbej nejsem já, jen jsem důvěřoval návodu, a to se nemusí vždycky vyplatit.
Díky za konstruktivní radu, do večera ještě nechám otevřené, pak LOCK.
PS: Po důkladné kontrole jsem zjistil, že CPU nejede na 1800MHz, ale jen 1733 (13,5 x 128 namísto 13,5 x 133), a to i pozásahu do BIOSu a manuálním nastavení na 133MHz. Má pro to někdo vysvětlení?
Díky za konstruktivní radu, do večera ještě nechám otevřené, pak LOCK.
PS: Po důkladné kontrole jsem zjistil, že CPU nejede na 1800MHz, ale jen 1733 (13,5 x 128 namísto 13,5 x 133), a to i pozásahu do BIOSu a manuálním nastavení na 133MHz. Má pro to někdo vysvětlení?
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Může to být nějaká nedokonalost základní desky. Zkus ještě zapnout Spread Spectrum.
Pokud má CPU otevřený násobič, nastav ho na 14x.
Pokud má CPU otevřený násobič, nastav ho na 14x.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
Re: AsRock K7S41GX a Duron 1800 - nenaběhne Vyřešeno
Dík za radu, násobič zkusím zítra, teď už se mi nechce, Spread Spectrum jsem měl předtím zapnuté, vypínal jsem ho, když jsem zjistil změnu frekvence, bez vlivu na chování, zítra ale zkusím ještě jednou. Zatím ještě jednou dík a nechávám prozatím otevřené.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
více ssd na desku asrock b450 pro4 Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 03 lis 2024 16:43 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 3
- 1529
-
od MrVoltz
Zobrazit poslední příspěvek
05 lis 2024 08:17
-
-
- 4
- 1680
-
od petr22