Dobrý den,
potřebuji menší radu. Mám sloupec ve kterém je 50 hodnot (A1:A50). Tyto hodnoty jsou závislé na předešlých výpočtech. Ve sloupci B (B1:B50) mám jména. Nyní potřebuji, aby se mi do buňky C1 vypsalo ze sloupce B jméno, které má ve sloupci A nejvyšší hodnotu a do buňky C2 jméno, které má 2. nejvyšší hodnotu (při shodě hodnot ze sloupce A, aby se do C1 vypsal jeden a do C2 druhý) Větší shodu než 2 buněk z těch 50 na základě předchozích výpočtů nelze předpokládat.
Děkuji za případný návrh.
Excel - podmíněný obsah buňky Vyřešeno
-
- Level 2
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Excel - podmíněný obsah buňky
Nelze tabulku seřadit? Tím pádem už budou jména seřazena v B automaticky a netřeba slloupce C
Více o kancelářském balíku MS Office na http://office.lasakovi.com/ (Word, Excel, PowerPoint, Access, Outlook, Project, OneNote)
Jde o to, že na těch hodnotách v bunkách A jsou závislé další výpočty, tohle je pouze takový mezikrok, a jde mi o to, že když to budu řadit, že nebudou fungovat následující výpočty.
Ještě to upřesním:
Na listě 1 zmením jendu hodnotu, proběhne několik matematických operací, které vyplivnou výsledky do buněk A1:A50 na listě 2 (tyhle operace mám vyřešené a bez problémů probíhají)- ted proběhne ten výběr 2 největších, ale s hodnotami A1:A50 pokračují další výpočty. Takže to rovnání bude zásah do dalších výpočtů, pokud se nepletu.
EDIT:
Napadlo me, udělat to pomocí funkce RANK a KDYZ. Do sloupce D udělat RANK hodnot ze sloupce A a do buňky C1 50x funkci KDYZ, která když najde RANK 1 hodí do bunky C obsah příslušné bunky. Je to funkční a to je hlavní, ale kdyby někoho napadlo elegantněšjí řešení tak se mu bránit nebudu, díky
Nastává tu však rpoblém, že když budou dvě čísla ve sloupci A mít stejnou hodnotu, tak RANK jim oboum vypíče 1, ael já dostanu jednod o C1 ale do C2 již nedostanu 2. v pořadí, protože při stejném vzorci jenom pro 2 to nic nenajde (další číslo v RANK bude 3) a pro 1 mi to hodí stejnou hodnotu jako v C1
Ještě to upřesním:
Na listě 1 zmením jendu hodnotu, proběhne několik matematických operací, které vyplivnou výsledky do buněk A1:A50 na listě 2 (tyhle operace mám vyřešené a bez problémů probíhají)- ted proběhne ten výběr 2 největších, ale s hodnotami A1:A50 pokračují další výpočty. Takže to rovnání bude zásah do dalších výpočtů, pokud se nepletu.
EDIT:
Napadlo me, udělat to pomocí funkce RANK a KDYZ. Do sloupce D udělat RANK hodnot ze sloupce A a do buňky C1 50x funkci KDYZ, která když najde RANK 1 hodí do bunky C obsah příslušné bunky. Je to funkční a to je hlavní, ale kdyby někoho napadlo elegantněšjí řešení tak se mu bránit nebudu, díky
Nastává tu však rpoblém, že když budou dvě čísla ve sloupci A mít stejnou hodnotu, tak RANK jim oboum vypíče 1, ael já dostanu jednod o C1 ale do C2 již nedostanu 2. v pořadí, protože při stejném vzorci jenom pro 2 to nic nenajde (další číslo v RANK bude 3) a pro 1 mi to hodí stejnou hodnotu jako v C1
Nevím, zda to přes vzorce půjde. Přikládám příklad s makry. Snad jsem pochopil zadání.
- Přílohy
-
- Příklad.xls
- (44.5 KiB) Staženo 57 x
JJ to je přesně ono, jen potřebuji aby se vypsala pouze, ikdyž vlastně to není taková nutnost, vypíšu si to všechno, schovám sloupec a budu odkazovat an první dva řádky sloupce.
Ted byhc jenom potřeboval poradit, jak si upravím to makro, tak aby mi to fungovalo na jiný sloupce než je sloupec A a B a vypisovalo výsledek do jiného sloupce než je C.
Moc děkuji za pomoc
Ted byhc jenom potřeboval poradit, jak si upravím to makro, tak aby mi to fungovalo na jiný sloupce než je sloupec A a B a vypisovalo výsledek do jiného sloupce než je C.
Moc děkuji za pomoc
Trochu jsem to popsal v makru. Proběhne, jen když je sloupec C a D (pomocný) úplně prázdný. Když editujete makro, tak si ho pomocí F8 krokujte a najetím nad proměnné (např. R_1 apod) vidíte, jakou hodnotu právě obsahuje.
- Přílohy
-
- Příklad2.xls
- (44 KiB) Staženo 44 x
Re: Excel - podmíněný obsah buňky Vyřešeno
Děkuju, už jsem to rozběhal a parádně to funguje.
Ještě jsem na začátek cyklu přidal aby se mi vymazala aktuální data ze sloupce C a hned potom se načtou nové, takže stačí pouze zmáčknou tlačítko a nemusim nic ručně mazat aby to fungovalo.
Ještě jsem na začátek cyklu přidal aby se mi vymazala aktuální data ze sloupce C a hned potom se načtou nové, takže stačí pouze zmáčknou tlačítko a nemusim nic ručně mazat aby to fungovalo.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 2766
-
od Grander
Zobrazit poslední příspěvek
02 dub 2025 15:29