Excel-Výpočet proudu nebo výkomu podle zadaných hodnot

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Excel-Výpočet proudu nebo výkomu podle zadaných hodnot

Příspěvekod Jan Pašek » 27 kvě 2012 11:30

A snad už dnes naposled poprosil bych o další pomoc s makrem bo výpočet pomocí vzorců přímo v tabulce vytváří kruhový odkaz.
Do buňky K5 je buď ručně nebo pomocí funkce Data-Ověření-Seznam vkládána hodnota napětí tedy celé číslo
Do buňky L5 je ručně vkládána hodnota proudu v Ampérech Tedy číslo, které může obsahovat až 4 desetinná místa
Do buňky M5 je ručně vkládána hodnota příkonu ve Wattech tedy celé číslo.

Co má makro umět:
Automaticky provést výpočet a zapsat výsledek do příslušné buňky pokud hodnota vloženého napětí nepřesahuje 240 V a pokud jsou vloženy 2 ze 3 hodnot přičemž napětí musí být vloženo vždy. (pro výpočty ve 3 fázové soustavě (400V) platí jiné vzorce a pro moje účely je toto napětí vyjímečné)
Vloženo napětí a proud = výpočet a zápis příkonu = Pn[W] = Un[V] * In[V] (počítáme na celé zaokrouhlené číslo)
Vloženo napětí a příkon = výpočet a zápis proudu = In[A] = Pn[W] / Un[V] (počítáme na 4 desetiná místa)
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Reklama
Azuzula
Level 3
Level 3
Pohlaví: Žena
Stav:
Kontakt:

Re: Excel-Výpočet proudu nebo výkomu podle zadaných hodnot

Příspěvekod Azuzula » 27 kvě 2012 14:01

Máte možnost, vytvořit pro výpočty proudu resp. příkonu dva oddělené vzorce, takže např.
V jednom řádku zadáte napětí a příkon a ono to v třetí buňce vypočítá proud
a na dalším řádku obdobně s napětím a proudem a do třetí buňky výpočet příkonu.

Nebo napsat makro podle vašich zadaných kritérií už není tak složité, stačí zapsat do podmínek co a kde má být zapsáno a kam napsat výsledek. V podstatě máte makro rozepsáno v zadání. Stačí to jen přepsat do VBA.
Pokud je to vše.
Vše co znám z VBA jsem se naučila tady na fóru, na Office.lasakovi, david-zbiral.cz a hlavně hledáním na googlu.
SZ není poradna, na pokládání dotazů je tu fórum. Děkuji.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 27 kvě 2012 19:45

Ach pokusím se napsat makro jen času se nedostává. Téma nechávám zatím otevřené pro případné řešení chyb.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 04 črc 2012 10:10

takhle jsem to stvořil:

Kód: Vybrat vše

'Následující sekvence Maže proud a výkon pokud bylo zadáno více jak 240V a jmenované buňky nejsou prázdné
 If Range("R2") And Range("L5,M5") = "" And Range("K5") > 240 Then
    Range("R2") = "Nepravda"
 ElseIf Range("R2") And Range("K5,L5,M5") <> "" And Range("K5") > 240 Then
    Range("L5,M5").ClearContents
    Range("R2") = "Nepravda"
 ElseIf Range("R2") = "Nepravda" And Range("K5") < 241 And Range("K5") <> "" Then
    Range("R2") = "Pravda"
 ElseIf Range("R2") = "Nepravda" And Range("K5,L5,M5") = "" Then
    Range("R2") = "Pravda"
 End If

'Následující sekvence Provádí výpočet proudu nebo příkonu pokud je napětí menší než 241V
 If Range("M5") <> "" And Range("K5") < 241 And Range("K5") <> "" And Range("L5") = "" Then
    Range("L5").Value = Range("M5") / Range("K5")
 ElseIf Range("L5") <> "" And Range("K5") < 241 And Range("K5") <> "" And Range("M5") = "" Then
    Range("M5").Value = Range("K5") * Range("L5")
 End If

Azuzula
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Azuzula » 07 črc 2012 11:35

Zápis vypadá dobře a složité to určitě nebylo :)
Jen bych upravila v prvních dvou podmínkách to samotný "Range("R2")" tak jak je je výsledek TRUE. Buď aby se to testovalo na přítomnost něčeho a nebo to smazat protože je podle mě takhle bez funkce. Nejspíš jde o překlep?
Pokud je to vše.
Vše co znám z VBA jsem se naučila tady na fóru, na Office.lasakovi, david-zbiral.cz a hlavně hledáním na googlu.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 07 črc 2012 15:12

Buňka R2 nabývá hodnot Pravda, nepravda pro činnost Smazáno, Nesmazáno je tedy funkcí

Azuzula
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Azuzula » 07 črc 2012 15:59

Každopádně když je tam napsáno jen "Range("R2")" tak je výsledek pokaždé TRUE protože to asi testuje buňku na přítomnost, tím pádem tam chybí třeba Range("R2") = "text co má být v buňce" nebo Range("R2") <> "text co má být v buňce". Jsou to řádky v kódu 2 a 4 zbytek je OK.
Pokud je to vše.

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 07 črc 2012 20:31

Pokud jsem dobře pochopil to co tvrdíš tak bohužel opak je pravdou dal sem si tu práci a napsal soubor k otestování. Pokud buňka nabývá logickou hodnotu je možné se v podmínce na ni odkazovat přímo a logická hodnota v této buňce ovlivňuje splnění podmínky v makru.
Přílohy
LOg_hodnota_bunky_v_podmince_makra.xls
(22.5 KiB) Staženo 67 x

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 07 črc 2012 21:00

To je nějaké složité, já to řešil jinak:
viz dole http://www.eldiablo.webz.cz/pages/elektronika.html
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Jan Pašek
Tvůrce článků
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod Jan Pašek » 07 črc 2012 21:52

To El Diablo Přečti si úvodní zadání ... uvědom si že podle toho které hodnoty jsou vloženy se vybírá výpočet a dále pokud je vložena hodnota nad 241V výpočty nesmí být provedeny.
Pokud se v tom chceš hlouběji šťourat zpracovávám tabulku pro vedení revizí El.spotřebičů během užívání dle ČSN 33 1600 ed.2 pomocí PC. a jsem ochoten ti rozpracovaný soubor někam upnout na PC help se to nevejde. Konec konců víc hlav víc ví a třeba mi někam postrčíš.

Azuzula
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Azuzula » 07 črc 2012 22:27

Ano, dobře, pokud je v buňce logická hodnota pravda/nepravda (true/false) tak to funguje. I tak bych si to vždy pojistila kompletní podmínkou čímž se vyvaruji případných chyb v běhu makra.

Hlavně když je v buňce něco jiného než logická hodnota (pravda/nepravda nebo true/false) tzn. text = makro hodí chybu "Type mismatch" a pokud tam je číslo 0 = NEPRAVDA a jakékoliv číslo větší než 0 tak je vždy PRAVDA.

Taky jsem takové výpočty řešila pomocí vzorců jako El Diablo, nezáleželo mi na tom jestli tam je pár buněk navíc nebo ne a bylo to jednodušší i když to vyžadovalo víc místa.
Pokud je to vše.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 07 črc 2012 22:34

Jan Pašek píše:To El Diablo Přečti si úvodní zadání ... uvědom si že podle toho které hodnoty jsou vloženy se vybírá výpočet a dále pokud je vložena hodnota nad 241V výpočty nesmí být provedeny.
Pokud se v tom chceš hlouběji šťourat zpracovávám tabulku pro vedení revizí El.spotřebičů během užívání dle ČSN 33 1600 ed.2 pomocí PC. a jsem ochoten ti rozpracovaný soubor někam upnout na PC help se to nevejde. Konec konců víc hlav víc ví a třeba mi někam postrčíš.

Bohužel se mi v tom šťourat nechce, nemám na to čas ani znalosti... :wink:
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Rozdělení sítě na podsítě, výpočet podsítí podle počtu hostů Příloha(y)
    od zuzana3 » 27 pro 2024 08:09 » v Administrace sítě
    12
    4746
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    27 pro 2024 12:29
  • Excel - výpočet nočních hodin Příloha(y)
    od Uziv00 » 17 říj 2024 11:22 » v Kancelářské balíky
    3
    3346
    od lubo. Zobrazit poslední příspěvek
    24 říj 2024 00:00
  • Nefunkční internet po výpadku proudu
    od Neferivet » 15 zář 2024 23:31 » v Sítě - hardware
    2
    2982
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    16 zář 2024 08:53
  • EXCEL -jak otevřít 2 excel sobory abych je viděla současne a samostatně
    od Ketty02 » 30 srp 2024 21:19 » v Vše ostatní (sw)
    2
    4811
    od Riviera kid Zobrazit poslední příspěvek
    02 zář 2024 16:21
  • Výběr PC podle her Příloha(y)
    od buripe » 13 pro 2024 16:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    1887
    od buripe Zobrazit poslední příspěvek
    15 pro 2024 18:21

Zpět na “Kancelářské balíky”