Zdar...
Koupil jsem si použitý notebook od kámoše s win7... každopádně jsem se rozhodl že všechno co na něm je odstraním ,jelikož nevím co se s tím počítačem v minulosti dělo apod. Chtěl bych absolutně čistý systém bez možnosti že v něm zůstane nějaký virus či podobná havěť. Doma mám již připravený originál DVD s os win7 Home Premium. Četl jsem ,že pokud formátuješ hdd ,že se kompletně data ztratí až na MBR ,ve kterém se může skrývat nějaká hrozba a při instalaci os se nepřepíše celý MBR ale jen určitá jeho část. (Je mi jasné že formátování DATA nevymaže úplně ,jen se vymažou příslušné cesty a to co zbývá se pak alokuje jako čisté). Každopádně jsem četl že při použití WIPE se data odstraní od začátku disku až na konec i s MBR... Je to pravda ? Jak na to.. ? nejlepší by bylo nějaké bootovatelné CD s nějakým prográmkem co by odstranil MBR...
Odstranění MBR – jak na to? Vyřešeno
Odstranění MBR – jak na to? Vyřešeno
Naposledy upravil(a) Myloš dne 18 črc 2012 18:37, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Doplnění nadpisu, aby bylo jasné, že chceš MBR odstranit (a ne že se ti odstranil nebo něco podobného)
Důvod: Doplnění nadpisu, aby bylo jasné, že chceš MBR odstranit (a ne že se ti odstranil nebo něco podobného)
Re: Odstranění MBR
Vítej na fóru PC-HELP!
Možná jsi měl na mysli LLF:
Ohledně přepsání MBR zkus [1] nebo [2], na skartaci dat na disku pak doporučuji Eraser.
Možná jsi měl na mysli LLF:
Nízkoúrovňové formátování
Nízkoúrovňové formátování (anglicky Low Level Format, zkratka LLF) je základní formátování, které provádí výrobce pevného disku ihned po jeho fyzickém vytvoření. Nejprve jsou vytvořeny značky na začátku a konci stopy, následně jsou označeny začátky sektorů, je označen konec sektoru, jsou nahrána zkušební data a nakonec jsou všechna data na pevném disku zkontrolována testovacím programem. Starší BIOSy obvykle umožňovaly LLF provést, avšak jeho použití není vhodné, protože jsou smazána data a protože nově zapsané informace nejsou tak přesně umístěny, může být disk nevratně poškozen.
Ohledně přepsání MBR zkus [1] nebo [2], na skartaci dat na disku pak doporučuji Eraser.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Odstranění MBR – jak na to?
Z DOSu fdisk /mbr. Prip. GParted a odstranit vsechny oddily na disku. A nebo z inst.DVD W7/Vista diskpart - select disk 0 - clean.
Nebo proste z instalacky W7 normalne najet, smazat rozdeleni disku a instalovat. IMHO si to zbytecne komplikujes.
Nebo proste z instalacky W7 normalne najet, smazat rozdeleni disku a instalovat. IMHO si to zbytecne komplikujes.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..
LLF jsem zkoušel... ale jelikož to je program který se dá spustit pouze ve winech tak jsem to nemohl použít při formátování systémového disku... :)
A wipe neni jen funkce LLF ale všech možných programů... je to odstranění a kompletní přepsání celého disku náhodnými znaky...
A to z té instalačky v tom diskpartu... ten příkaz clean tedy odstraní všechno i kompletní MBR?
A wipe neni jen funkce LLF ale všech možných programů... je to odstranění a kompletní přepsání celého disku náhodnými znaky...
A to z té instalačky v tom diskpartu... ten příkaz clean tedy odstraní všechno i kompletní MBR?
CPU: AMD Ryzen 5 3600
GPU: SAPPHIRE PULSE Radeon RX 580 8GB GDDR5
MB: MSI B450-A Pro
RAM: Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3000
PSU: Be quiet! System Power 9 - 600W BN247
SSD: Intel SSD 660p, M.2 - 1TB
díky moc... to clean all je asi řešení...
(pokud to opravdu odstraní vše a nenechá tam nic... ) Jelikož jen při instalaci win se nepřepíše MBR kompletně...

Ještě je možnost nabootovat nějaké LiveCD s Linuxem a použít jako správce tenhle příkaz:
dd if=/dev/random of=/dev/hda bs=512 count=1
nebo
dd if=/dev/random of=/dev/sda bs=512 count=1
Za předpokladu že máš v PC jen jeden disk, jinak bych byl velmi opatrný
dd if=/dev/random of=/dev/hda bs=512 count=1
nebo
dd if=/dev/random of=/dev/sda bs=512 count=1
Za předpokladu že máš v PC jen jeden disk, jinak bych byl velmi opatrný

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
aha... LiveCD s linuxem tady leží vedle mě na stole :)) ... tedy přesněji nějaká stará verze ubuntu... jaký je rozdíl mezi těmi dvěma příkazy? Jinak ano ten notebook má pouze jeden disk a žádná citlivá data na něm nejsou a vše co tam je hodlám odstranit (tedy apon né moje data
)
A přes ten diskpart to bude to samé? Nebo je v tom rozdíl?

A přes ten diskpart to bude to samé? Nebo je v tom rozdíl?
Rozdíl je ten (jestli si to správně vzpomínám), že dřív se bloková média (HDD, CD) označovala hdx, a sekvenční (USB) sdx, ale od nástupu SATA disků se harddisky začaly také označovat sdx, tak se prostě pomocí příkazu mount podívej jak je tvoje jádro pojmenovává. Jinak ty příkazy dělají totéž, na úplný začátek disku, kde je MBR, zapíšou 512 nul.
Když máš Ubuntu, tak budeš muset pro spuštění jako správce použít sudo.
Když máš Ubuntu, tak budeš muset pro spuštění jako správce použít sudo.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
ok vyzkouším... jinak to že se tam dává "sudo" jsem taky věděl (kdysi dávno jsem zkoušel ubuntu na svým primárním pc a vím že se prográmky instalovali pomocí "sudo make install") :) ale díky za připomenutí jak se znám bych na to zapomněl a divil bych se proč to nejde.. :))
Zpět na “Viry, antiviry, firewally…”