Externí HDD - nenalezne ho PC

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Sabii
Level 1
Level 1
Pohlaví: Žena
Stav:

Externí HDD - nenalezne ho PC

Příspěvekod Sabii » 04 srp 2012 00:43

Zdravím, mám dotaz...dneska jsem zapla PC a chtěla jsem se dostat do svého externího HDD, ale najednou nenajel a hlásí chybu (opravit ve vlastnostech nejde, žádný program ho nenajde a po připojení hlásí, že potřebuje naformátovat). Blbne mi notebook a je pravděpodobné, že jakmile skočila "modrá smrt", krachl i HDD. Dozvěděla jsem se o Recuvě - chci se tedy zeptat, mám naformátovat HDD, s tím, že to díky Recuvě obnovím? A jak to mám naformátovat (klasicky přes windows, nechat NTFS, rychlé formátování)? Děkuji moc za radu, trochu se vyznám, ale nerada bych udělala něco špatně... :eh:

Reklama
satam
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Externí HDD - nenalezne ho PC

Příspěvekod satam » 04 srp 2012 09:28

Formátováním zlikviduješ veškerá data. Nejdřív bych ten ext. HDD zkusil připojit k jiné mašině, zda ho najde a identifikuje. Pokud ne, asi veškeré testy HDD budou nanic, když není vidět a začneš přemýšlet o tom, že už je asi v křemíkovém nebi. Pokud se Ti ukáže, bude chyba někde jinde - asi v ntb?.
S obnovováním je to vždy trochu sázka do loterie, může to vyjít a nemusí. Záleží jak na použitém programu, tak i na stavu HDD. V některých případech data z havarovaného HDD před formátem dostaneš a po formátu mohou být nenávratně v čudu.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Sabii
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Sabii » 04 srp 2012 10:07

Aha...no, v jiném PC ho nenajde taky a chce ho formátovat...teď, když ho chci projet Recuvou, tak ho nenajde - napíše, že disk není dostupný. Dočetla jsem se, že lidé udělají nejdřív formát a pak z toho data dostanou (i v nabídkách servisů je napsané - dostaneme Vaše data ze zformátovaných disků)...jen právě nevím, jestli je to tak a jak potom nastavit to formátování - ať fakt neudělám datům "adio"...

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 04 srp 2012 10:14

Jsem bohužel skeptik. Ani servis Ti nezaručí návrat dat a pokud je vrátí, hóóóódně se prohneš. Mně se něco podobného stalo 2x (moje chyba, ne HW, takže jsem tahal data ze zdravého smazaného HDD),v obou případech jsem měl štěstí a data jsem zachránil, ale moje filozofie je - když se má něco zk...vit, tak si to raději zk...vím sám, ať nemusím svádět vinu na jiného. Budu Ti držet palce, aby Ti někdo pomohl lépe než já.
PS. S Recuvou nemám zkušenosti, zatím mně pomohl File Scavenger, ale to je jen moje zkušenost, někdo jiný může mít jinou a možná je Recuva lepší.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Luis
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Luis » 04 srp 2012 10:19

zkus třeba jiný soft na obnovu dat...: http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ ... -recovery/
CPU: AMD Ryzen 5 3600
GPU: SAPPHIRE PULSE Radeon RX 580 8GB GDDR5
MB: MSI B450-A Pro
RAM: Crucial Ballistix 16GB (2x8GB) DDR4 3000
PSU: Be quiet! System Power 9 - 600W BN247
SSD: Intel SSD 660p, M.2 - 1TB

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 04 srp 2012 10:27

Myslím, že prvořadý problém je se na HDD vůbec dostat (nechci za sebe řešit Hirens Boot, Linux apod, protože se v tom moc nevyznám). Poté, co se na disk dostaneš, se dá vyzkoušet vícero programů pro obnovu dat. Určitě bych se ale snažil na disk dostat bez formátu, ušetříš si možná další starosti.
PS. Co je zač ten exterák? Nešel by "vyndat z bedny" a zkusit připojit rovnou do nějakého PC?

Sabii
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Sabii » 04 srp 2012 10:34

Aha...a jak jsi dostal data z externího ty? Můj je snad taky v pohodě...ale do servisu ho nedám, za ty prachy mi to nestojí ;) je to tenhle http://www.alza.cz/a-data-sh93-hdd-2-5- ... 141054.htm. Ještě vyzkouším se do něho dostat díky live CD - Ubuntu a pak se uvidí...

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 04 srp 2012 10:48

Já neměl exterák, ale když ten Tvůj půjde otevřít, najdeš uvnitř klasický 2,5" HDD, který sice s redukcí, ale jinak bez problémů připojíš do klasického PC. A pak už se jen snažit a doufat.
Data jsem potřeboval dostat po nechtěném formátu a vyzkoušel jsem si, že i po normálním formátu (ne zrychleném) se dají data dostat zpátky. Ale jak tvrdím do začátku: je to kus od kusu, ale za pokus to stojí. Hlavně nedělej operace, kterými si přístup k datům zhoršuješ - v Tvém případě např. zbrklý formát.

Sabii
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Sabii » 04 srp 2012 10:57

Proto se ptám na foru, kde mi poradí...každopádně nevím, jak jinak se na HDD dostat - jiný PC ho nenajde, programy se chovají stejně jako windows - nenajdou ho...poslední šance je Ubuntu, ale tomu nedávám moc šancí, ale vyzkouším to. Jsem smířená s formátem, protože mi docházejí nápady, jak data zachránit před formátem.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 04 srp 2012 11:06

Ještě se zkusím zeptat: PC Ti ten externí HDD nenajde ani jako neznámé USB zařízení? Žádná reakce?
Pak bych opravdu zkusil ho "vyndat z futrálu" a připojit napřímo do PC. Může být závada v elektronice pouzdra a HDD může být úplně v pořádku!

Sabii
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Sabii » 04 srp 2012 11:11

HDD je nejspíš uplně v pořádku...jestli jsi přečetl můj problém, nejspíš to je špatným vypojením (klekl mi notebook, když byl exterák připojený). Vyndavat ho nebudu, je to protinárazové a "voděodolný" exterák, který je celý obalený v gumovém pouzdře a určitě se do něj normálně nedostanu...když mi windows napíše, že tento disk chce naformátovat, tak ho samozřejmě musí i rozeznat :) normálně ho najde, v TP se mi ukazuje Vyměnitelný disk (I) 0 bajtů...

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 04 srp 2012 11:26

Aha...no, v jiném PC ho nenajde taky a chce ho formátovat

Pokud ho systém najde a vidíš ho v TP, zkus "CrystalDiskInfo" co Ti řekne, jinak to vidím na porušený systém na ext. HDD a mohl by pomoci Ubuntu.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Externi dvd mechanika
    od shockwave » 25 srp 2024 15:13 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    2290
    od shockwave Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 09:51
  • Externí dísk
    od Tondaaaa » 12 lis 2024 00:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3137
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    18 lis 2024 12:22
  • PC mi nenajde externi hdd Příloha(y)
    od standacich » 18 úno 2025 11:57 » v Problémy s hardwarem
    10
    5005
    od standacich Zobrazit poslední příspěvek
    18 úno 2025 20:29
  • Externí SSD pomalý přenos.
    od JHH1977 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem
    6
    3355
    od JHH1977 Zobrazit poslední příspěvek
    02 bře 2025 19:45
  • Externí bluetooth nenajde žádné zařízení Příloha(y)
    od Mates2004CZ » 15 zář 2024 17:51 » v Problémy s hardwarem
    4
    3302
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    16 zář 2024 16:22

Zpět na “Problémy s hardwarem”