Zdravím, mám počítač s novou deskou, procesorem a ramkama. Po sestavení jsem trochu přetaktoval procesor a počítač běžel asi týden bez problému. Dnes mi při hraní minecraftu spadnul a už nejde zapnout - po zobrazení plochy se buď zasekne nebo BSOD. Přetaktování jsem samozřejmě zrušil.
Počítač nemá mechaniku, tak bych potřeboval nějaký program který dokáže otestovat RAM z flashky a případně poradit jak z toho dostat minidump.
Grafika Radeon HD6790, deska Gigabyte A75M-UD2H, procesor AMD Athlon II x4 651K, zdroj Seasonic 500W, ram 4GB.
BSOD - počítač nejde zapnout
-
- Pohlaví:
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: BSOD - počítač nejde zapnout
Minidump z toho nedostaneš. Ten systém vytvoří až při dalším bezchybném startu počítače (třeba i v nouzovém režimu), z obsahu stránkovacího souboru.
Zkus F8 při startu a Nouzový režim. Jestli to padá až po zobrazení plochy, v nouzáku to pravděpodobně poběží a pak budeš moci upnout minidump.
Viděl bych to spíše na SW závadu.
Zkus F8 při startu a Nouzový režim. Jestli to padá až po zobrazení plochy, v nouzáku to pravděpodobně poběží a pak budeš moci upnout minidump.
Viděl bych to spíše na SW závadu.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Tak test ramek bez chyb, zkusil jsem počítač znova spustit a on normálně naběhl
a to jsem vůbec nic nezměnil. Jinak počítač během minulého týdne taky párkrát spadnul, ale myslel jsem si, že to způsobuje nepovedené přetaktování a minidump z této chyby smazal Ccleaner.
Jinak teď je složka minidump prázdná - na té bsod zůslalo "Collecting data for crash dump ..." a nic to nedělalo.

Jinak teď je složka minidump prázdná - na té bsod zůslalo "Collecting data for crash dump ..." a nic to nedělalo.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Až to znovu spadne (jako že spadne), nenech ten debilní program smazat výpis paměti a upni ho.
Tak znovu zdravím - včera mi opět spadnul počítač chvilku po zobrazení plochy (bylo to po úspěšné aktualizaci boisu) na třetí pokus kdy jsem v biosu zkusil vypnout šetřící funkce procesoru (teď nevím jak se to jmenuje) naběhl jak měl a běžel bezchybně cca 4 hodiny kdy jsem hrál. Dnes stejný problém - počítač naskočil asi na 5. pokus - zkoušel jsem bezvýsledně bod obnovy - pomohlo až nastavení v biosu fail-safe defeaults + vypnutí šetřících funkcí, ale může to být náhoda jako včera.
Ještě dodám že to zamrzne/spadne do bsod až po zobrazení plochy - když čeká na heslo tak se nic nestane a v nouzovém režimu počítač běží.
Složka minidump je prázdná a to jsem žadný čistič nepoužil..
Ještě dodám že to zamrzne/spadne do bsod až po zobrazení plochy - když čeká na heslo tak se nic nestane a v nouzovém režimu počítač běží.
Složka minidump je prázdná a to jsem žadný čistič nepoužil..
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Bez výpisu paměti to je vše jen o dohadech.
1) Updatni BIOS na nejnověší verzi (F5, betaverzi F6c bych nedával)
2) Netaktuj (žádnou komponentu)
3) Test paměti jsi prováděl pomocí čeho?
4) V Ovládací panely->Nástroje pro správu->Prohlížeč událostí->Protokoly systému Windows->klikni pravým myšítkem na protokol Systém, vyber Uložit všechny události jako, ulož to jako .evtx soubor a ten upni na http://www.leteckaposta.cz
5) Nastav si:
Počítač->Vlastnosti->Upřesnit nastavení systému->Upřesnit->Výkon->Nastavení->Upřesnit->Virtuální paměť - podívej se, zda máš povolen stránkovací soubor. Pokud ne, povol ho.
Počítač->Vlastnosti->Upřesnit nastavení systému->Upřesnit->Spuštění a zotavení systému->Nastavení->Zapsat ladící informace - nastav na Zkrácený výpis stavu paměti
6) Zkus v nastavení BIOSu zvednout časování pamětí, eventuelně i snížit frekvenci.
1) Updatni BIOS na nejnověší verzi (F5, betaverzi F6c bych nedával)
2) Netaktuj (žádnou komponentu)
3) Test paměti jsi prováděl pomocí čeho?
4) V Ovládací panely->Nástroje pro správu->Prohlížeč událostí->Protokoly systému Windows->klikni pravým myšítkem na protokol Systém, vyber Uložit všechny události jako, ulož to jako .evtx soubor a ten upni na http://www.leteckaposta.cz
5) Nastav si:
Počítač->Vlastnosti->Upřesnit nastavení systému->Upřesnit->Výkon->Nastavení->Upřesnit->Virtuální paměť - podívej se, zda máš povolen stránkovací soubor. Pokud ne, povol ho.
Počítač->Vlastnosti->Upřesnit nastavení systému->Upřesnit->Spuštění a zotavení systému->Nastavení->Zapsat ladící informace - nastav na Zkrácený výpis stavu paměti
6) Zkus v nastavení BIOSu zvednout časování pamětí, eventuelně i snížit frekvenci.
Takže:
1) Teď je tam verze F5
2) Taktování jsem zrušil hned jak to začalo blbnout.
3) Myslím že to byl memtest.
4) Tady http://leteckaposta.cz/564449171
5) Stránkovací soubor byl povolen, ladící informace přenastaveny.
6) Vyzkouším, zatím to startuje normálně.
1) Teď je tam verze F5
2) Taktování jsem zrušil hned jak to začalo blbnout.
3) Myslím že to byl memtest.
4) Tady http://leteckaposta.cz/564449171
5) Stránkovací soubor byl povolen, ladící informace přenastaveny.
6) Vyzkouším, zatím to startuje normálně.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Už vím co tomu je. Je to rozbitý.
Bude to téměř jistě HW závada:
V protokolu událostí se objevují chyby
0x00000101 (CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT) - zavěšení procesoru (jedno jádro CPU přestalo zpracovávat přerušení od hodin)
0x00000124 (WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR) - selhání hardwaru detekované procesorem - v tomto případě se jednalo o interní chybu CPU.
Konkrétně došlo k chybě při čtení dat z cache L2 čtvrtého jádra CPU.
Oba typy chyb se objevují při HW závadě.
1) K WHEA chybě došlo 7.9.12 - takže buď stále přetaktováváš CPU, i když tvrdíš opak.
2) Přehřívá se ti CPU
3) Je vadný CPU
4) Je vadná základní deska
Dále tam máme chyby
0x0000001A MEMORY_MANAGEMENT (selhání memory managementu)
0x0000001C : PFN_REFERENCE_COUNT - týká se také správce paměti
0x0000007E : SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED - neošetřená vyjímka jádra - často způsobená chybou paměti.
Všechny tyto chyby můžou být způsobeny vadou paměti, ale také např. chybou při překladu adres (vada CPU, MB)
Spusť HeavyLoad a Hardware Monitor. V HeavyLoad spusť zátěžový test, po 10 min udělej screen Hardware Monitoru a hoď ho sem.
Bude to téměř jistě HW závada:
V protokolu událostí se objevují chyby
0x00000101 (CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT) - zavěšení procesoru (jedno jádro CPU přestalo zpracovávat přerušení od hodin)
0x00000124 (WHEA_UNCORRECTABLE_ERROR) - selhání hardwaru detekované procesorem - v tomto případě se jednalo o interní chybu CPU.
Konkrétně došlo k chybě při čtení dat z cache L2 čtvrtého jádra CPU.
Oba typy chyb se objevují při HW závadě.
1) K WHEA chybě došlo 7.9.12 - takže buď stále přetaktováváš CPU, i když tvrdíš opak.
2) Přehřívá se ti CPU
3) Je vadný CPU
4) Je vadná základní deska
Dále tam máme chyby
0x0000001A MEMORY_MANAGEMENT (selhání memory managementu)
0x0000001C : PFN_REFERENCE_COUNT - týká se také správce paměti
0x0000007E : SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED - neošetřená vyjímka jádra - často způsobená chybou paměti.
Všechny tyto chyby můžou být způsobeny vadou paměti, ale také např. chybou při překladu adres (vada CPU, MB)
Spusť HeavyLoad a Hardware Monitor. V HeavyLoad spusť zátěžový test, po 10 min udělej screen Hardware Monitoru a hoď ho sem.
Takže jsem zjistil, že mě absolutně ignoruje BIOS!
Vypnul jsem všechny šetřící funkce co jsem našel, Voltages jsem nastavil z auto na manual a přesto se procesor v klidu podtaktovává a napětí klesá na 1.15V a v zátěži má místo 1.40V (což píše i bios jako standartní napětí) 1.50V i když jsem tam nastavil natrvdo 1.40V..
Je možné že se ta aktualizace Biosu nějak nepovedla i když mi to napsalo že je to ok?
Pak mi ještě přijde hodně divný, že když to už jednou naběhne tak to prostě nespadne i při sebevětší zátěži...
Vypnul jsem všechny šetřící funkce co jsem našel, Voltages jsem nastavil z auto na manual a přesto se procesor v klidu podtaktovává a napětí klesá na 1.15V a v zátěži má místo 1.40V (což píše i bios jako standartní napětí) 1.50V i když jsem tam nastavil natrvdo 1.40V..
Je možné že se ta aktualizace Biosu nějak nepovedla i když mi to napsalo že je to ok?
Pak mi ještě přijde hodně divný, že když to už jednou naběhne tak to prostě nespadne i při sebevětší zátěži...
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
To snižování násobiče je normální, neřeš to.
Zkus ještě jiný software na monitorování teplot. Zkus taky sáhnou na chladič chipsetu (ten černý s nápisem Gigabyte) jestli není moc horký.
Pro jistotu sundej chladič CPU, nanes znovu pastu a vrať ho zpět.
Každopádně je tam nějaká HW chyba (do toho počítám i případné přehřívání)
Zkus ještě jiný software na monitorování teplot. Zkus taky sáhnou na chladič chipsetu (ten černý s nápisem Gigabyte) jestli není moc horký.
Pro jistotu sundej chladič CPU, nanes znovu pastu a vrať ho zpět.
Každopádně je tam nějaká HW chyba (do toho počítám i případné přehřívání)
Podobné teploty ukazuje i EasyTune6 (byl přímo k desce), a v něm jsou jen 2 senzory: System a CPU a stejné teploty ukazuje i HWiNFO.
Na procesoru je Gelid tranquillo a dával jsem ho tam cca před týdnem, pastu jsem tam dal tu, co byla přibalená. Teplota CPU ve hrách nepřekročí 50C.
Ale aby počítač nastartoval, tak musím zvednout napětí CPU - a i přesto že jsem v biosu nastavil jen 1.45V, tak je v zátěži 1.50V...
A procesor běží opravdu jen na 3GHz
Na procesoru je Gelid tranquillo a dával jsem ho tam cca před týdnem, pastu jsem tam dal tu, co byla přibalená. Teplota CPU ve hrách nepřekročí 50C.
Ale aby počítač nastartoval, tak musím zvednout napětí CPU - a i přesto že jsem v biosu nastavil jen 1.45V, tak je v zátěži 1.50V...
A procesor běží opravdu jen na 3GHz
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Ikona napájení v oznamovací oblasti nejde zapnout Příloha(y)
od Minapark » 17 pro 2024 20:48 » v Windows 11, 10, 8... - 6
- 4142
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
09 led 2025 21:48
-
-
- 11
- 7885
-
od atari