Rozdílné RAM - jak vhodně upgradovat?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

peeeeta
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Rozdílné RAM - jak vhodně upgradovat?

Příspěvekod peeeeta » 21 srp 2012 22:52

Dobrý den,
chtěl jsem se zeptat. Mám základovou desku GA-870A-USB3 . A mám v ní 4 GB RAM. A chci se zeptat vadí, když mám 2 x 2 GB a teď bych chtěl dokoupit 1 x 4GB? O stejné frekvenci 1333 MHz. Chci to takto udělat jelikož jsou jen 4 sloty na paměti RAM. A teď mám využití paměti již na 70 %. A chtěl bych mít možnost upgrade i v budoucnu.
Děkuji moc za radu a přeji hezký den
Naposledy upravil(a) Ltb dne 22 srp 2012 11:57, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu

Reklama
satam
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Rozdílné RAM

Příspěvekod satam » 21 srp 2012 22:59

Jaký používáš OS? Pokud 32bit (jedno, zda XP, Vista nebo W7), pak už jsi na konci, protože ten systém je schopen využít jen cca 3,5GB paměti. Pokud máš nebo počítáš se 64bit OS, pak klidně dokup, nejlépe od stejného výrobce, jako máš stávající ram.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 21 srp 2012 23:01

Ne to samozřejmě mám 64 bit windows 7. To bych se jinak neptal. Ale děkuji za upozornění. Tak že nevadí že jsou jiné velikosti?
No na toho výrobce se ještě kouknu a byl by jinak velký problém od jiného výrobce?
A díky za rychlou odpověď

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 21 srp 2012 23:01

Co vše děláš na PC, že se Ti zda 4GB málo? Jinak můžeš přidat, ale přijdeš o duál. Mrkni do manuálu k základní desce na osazování paměti. Má to však význam jen pro 64 bitový systém, který dokáže paměť větší než 4GB využít. Jinak to je zbytečná investice.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 21 srp 2012 23:05

Jedna otázka je, zda ten duál máš, a druhá pokud ano, proč nedat ještě 2 x 2GB v duálu, nebo rovnou 2 x 4GB v duálu. Otázku využití paměti neřeším, je to Tvoje věc.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 21 srp 2012 23:07

Na PC upravuji fotky ve Photoshopu hraji hry, pracuji v Revitu a AutoCADu. A ještě využívám Dreamweaver. Přijdu o duál? Můžeš mi to prosím vysvětlit? Manuál je v angličtině. Jinak asi to bude nějak společný s tím, jak RAM spolu spolupracují, ale nikdy jsem to nevěděl nějak do detailu. A jaká je tedy nejlepší volba?

To: satam
Klidně bych dal 2 x 4Gb nebo klidně 2 x 8 Gb šlo mi to, zdali nevadí, že je to víc než ty 2 Gb co tam jsou teď.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 21 srp 2012 23:17

Duál máš, pokud jsou ty paměti párované - koupené jako duál, tedy 2 x XGB a v desce zapojené ve slotech 1 a 3 nebo 2 a 4. Pokud je máš např. ve slotech 1 a 2, mohou být koupené jako duál, ale v PC jako duál nefungují. Jinak duál je opravdu o spolupráci pamětí a má vliv na rychlost paměti a tím celého PC.
Velikost přidaných pamětí není nijak závislá na velikosti dosavadních a pokud ty dosavadní máš v duálu, není důvod, abys ty nové nekoupil jako duál.

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 21 srp 2012 23:22

Ano již jsem si taky zde na fóru našel co to znamená dual RAM a děkuji moc ještě za vysvětlení. Jako dual dosavadní RAM zapojené jsou, tak že jistě koupím i tyto jako dual. A je ta rychlost znát a nebo to není o moc větší rychlost?
A je nějak důležité, aby byli od stejného výrobce?

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 21 srp 2012 23:25

Blbost, záleží na desce. U mě je to třeba 1+2 a 3+4.
To že x86 systém zvládne jen 3,5GB paměti je další blbost, zvládne 4GB.
A psal že chce du budoucna možnost upgradu, proto chce 1x4GB.

DualChanell pro tebe nemá vůbec žádnou výhodu, oproti pár bodům v benchmarku navíc, takže klidně kup 1x4. V praxi nepoznáš absolutně žádnej rozdíl.
To aby byli od stejnýho výrobce není podstatný, ale je možný že se vyskytne problém v tom že si paměti spolu nebudou rozumět. Ale to je nepravděpodobný, pokud nevezmeš nějaký nesmysly jako Zepellin.
Just Fucking Google It!

peeeeta
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod peeeeta » 21 srp 2012 23:32

Tux:
Díky s tím, že 3,5 to jsem neřešil. Nemám x86. Jinak ano je to podle typu desky. Ale to bych měl poznat jelikož jsou dualy oddělené barvami. Ano chtěl bych upgrade, jelikož nechci teď dávat za 2 x 4 800 kč a poté již nemít další volný slot. Proto bych raději koupil 1 x 8 za 700 nebo i víc a měl ještě jeden slot k dobru.
Jinak tedy pokud nepoznám rozdíl, tak to nebudu kupovat dual. No ne chtěl jsem koupit od A-data nebo Kingston.

A jinak na ty zepellin jsem taky narazil víš nějaký mínus u nich? Rád bych se přiučil.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 21 srp 2012 23:34

Zda je zrychlení při duálu poznat Ti neřeknu, může to být subjektivní, ale poznat by to být mělo (netuším, co je pro Tebe "o moc větší").
U výrobce je podstatné, že stejný výrobce znamená prakticky jistotu spolupráce všech pamětí. Mohou spolupracovat (i v duálu) paměti od různých výrobců (pochopitelně jeden duál vždy od stejného, to ani jinak nekoupíš), ale pak se Ti může - ale nemusí - stát, že to nebude chodit, nebudou spolupracovat.
2 tux: Asi máš pravdu, že to záleží na desce, ale opravdu obvykle bývá 1 + 3 a 2 + 4. A možná jsem se blbě vyjádřil ke zvládnutí paměti systémem, ale fakt je, že v 32bitovém systému bude mít uživatel při 4GB paměti k dispozici jen cca 3,5GB. To další, cos napsal, je trochu věc názoru, s tím výrobcem se skoro shodneme.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 21 srp 2012 23:37

Ja osobne bych tam dal 2x 8GB a kdyz to nebude chodit dohromady tak bych ty puvodni pameti vyndal
Znakcu bych volil osvedcene Kingstony

A-data, Zeppelin - zalezi na tom, jak moc si cenis sva data a chces riskovat levne pameti (oni zase o tolik levnejsi nejsou, ale...)

Co se tyce limitu 4GB - je nutne odecist pamet graficke karty, ta se pocita take, a operacni system, takze zbyva pro aplikace kolem 1,5 GB RAM coz je dost malo. Ono ani na 64bit z tech 4 GB moc nezbyde, max. polovina.

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”