Ondoubkovy otázky Vyřešeno
-
- Pohlaví:
Re: Jak vybít zdroj?
Na tom počítači, pokud je v něm baterka. S ventilátorem to určitě nepůjde, tedy takto.
Tak jsem tu zase...Rozhodl jsem se že udělám velký nákup v GME.Chystám si vyrobit jednodzchý zesilovač,ale nemůžu na něho najít tranzistory.Mohli byste me poslat odkaz na ty tranzistory,nejlépe GME?

-
- Pohlaví:
Ondoubku chválím tvoji snahu, ale pro začátek si přečti něco o tranzistorech atd. Potom se koukni na parametry ZDE a popřemýšlej zda by to s těmito T mohlo fungovat. 
Raději bych to stavěl s IO.
http://www.gme.cz/nf-koncove-zesilovace/lm386-p313-011/

Raději bych to stavěl s IO.
http://www.gme.cz/nf-koncove-zesilovace/lm386-p313-011/
Naposledy upravil(a) guest dne 26 srp 2012 11:39, celkem upraveno 1 x.
Jaké má být určení toho zesilovače? Vidím repro, tedy patrně akustický, střídavý a ten bez oddělovacích (vazebních) kondenzátorů - minimálně na vstupu a před repro - buď nebude pracovat dobře nebo ho rychle zničíš. Raději si přečti i něco o návrhu takových zesilovačů, přes Google toho najdeš hafo. 

Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Pro začátek sis nevybral příliš dobré schéma. Tři stejnosměrně vázané tranzistory s regulací hlasitosti ve zpětné vazbě, která bude současně měnit pracovní bod celého zesilovače, navíc bez stejnosměrného oddělení vstupu, to nemůže chodit. Zřejmě se jedná jen o principiální schéma zapojení, ve které chybí obvody pro nastavení a stabilizaci pracovního bodu. Kde jsi to schéma získal?
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
Pro jistotu dám ještě odkaz: http://www.pigibastleni.jex.cz/menu/sch ... -zesilovac
Díval jsem se do PDF a mají jiné značení než na obrázku.Na té stránce je psané,že 2 mají být nizkovýkonové a 1výkonový.Také tamten má 250Mhz a zasilovač má pracovat do 100Hz.
EDIT:Kdyžtak mi navhněte něaký fakt jednoduchý zesilovač,sem docela amatér.
Díval jsem se do PDF a mají jiné značení než na obrázku.Na té stránce je psané,že 2 mají být nizkovýkonové a 1výkonový.Také tamten má 250Mhz a zasilovač má pracovat do 100Hz.
EDIT:Kdyžtak mi navhněte něaký fakt jednoduchý zesilovač,sem docela amatér.
To schéma je pro tanzistory staré jak Metuzalém - germania z dob mého mládí, cca 40 let zpět. Podle popisu by to chodit trochu mohlo, ale hlavně - raději s těmi původními tranzistory, které teď budeš těžko shánět, leda u nějakého starého radioamatéra v šuplíku. I mně se jich tu možná pár někde válí. V každém případě to řešnéní regulece hlasitosti je trochu nešťastné a pokud se rozhodneš to zkusit, dej v každé případě do série se vstupem elyt cca 5mikroF/10V. Na kapacitě ani napětí ale v podstatě nezáleží - jednotky až desítky mikrofaradů na napětí od 6V výše.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
No ok,jak to tu čtu,raději teda něco s LM386
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Na těch stránkách se raději moc neinspiruj. Zřejmě to jsou průkopníci slepých uliček.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
-
- Pohlaví:
S těmi tranzistory jak píše satam se pracovalo tak před 40 lety, protože nic jiného nebylo. Pak nastoupily IO MAA, MBA atd., ty vyžadují vyšší napětí a proud, což ty v podobě toho zdroje máš a jsou podstatně výkonnější - obsahují desítky tranzistorů.
Ovšem ani LM386 není nejlepší volba, ale pro začátek postačuje.
Ovšem ani LM386 není nejlepší volba, ale pro začátek postačuje.
Naposledy upravil(a) guest dne 26 srp 2012 12:11, celkem upraveno 1 x.
Ok,naskládal jsem si do košíku sto blbostí za 250kč,ani to nevyužiju ale co,někdy se může hodit 

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”