Je doporučované zálohovat to, o co bychom nechtěli přijít /obrázky, vybrané dokumenty a pod./ a to mimo PC.
Tyto zálohy nemají vesměs velký objem /KB či MB/ a tudíž pořízení pro tyto účely externího HDD se mi jeví jako neekonomické = drahé.
Vhodným mediem pro vzpomenuté účely se jeví USB Flash disk = jsou poměrně levné a objemově víc, než jen postačitelné ...
No, a mě by zajímalo jak jsou flešky vhodné pro ukládání záloh = jak dlouho v nich zálohované soubory vydrží, než uložený obsah "vybledne."
Díky za názory či za osvětu
Zálohovaní na USB Flash disky
Re: Zálohovaní na USB Flash disky
Osobně doporučuji „diverzifikované“ zálohování – za optimální považuji mít data zálohovaná dvojmo a na různých místech. Jedna věc je selhání média, druhá věc je živelní pohroma (požár, potopa, zloděj…).
Četl jsem cosi o tom, že data na flashce vydrží nějakých 5 let; nevím, co je na tom pravdy, protože tak dlouho mi žádná flashka nevydržela – buď jsem ji zmasil, nebo ztratil, ve výjimečném případě se odporoučela ca. po jednom dvou měsících provozu do věčných lovišť „vlastními silami“ (úspěšně reklamováno, ale neúspěšná obnova dat; byly to dva USB3 disky, asi to ještě není vychytané).
S ohledem na trvanlivost dat po mém soudu zásadní, máš-li disk v šuplíku, nebo zda ho nosíš s sebou (riziko ztráty, zničení, opotřebení).
Každopádně doporučuji zmíněnou diverzifikaci – v takovém případě není ani ta trvanlivost tak zásadní – stačí zálohy jednou za čas zkontrolovat a případně poškozenou vytvořit znova na jiné médium.
Četl jsem cosi o tom, že data na flashce vydrží nějakých 5 let; nevím, co je na tom pravdy, protože tak dlouho mi žádná flashka nevydržela – buď jsem ji zmasil, nebo ztratil, ve výjimečném případě se odporoučela ca. po jednom dvou měsících provozu do věčných lovišť „vlastními silami“ (úspěšně reklamováno, ale neúspěšná obnova dat; byly to dva USB3 disky, asi to ještě není vychytané).
S ohledem na trvanlivost dat po mém soudu zásadní, máš-li disk v šuplíku, nebo zda ho nosíš s sebou (riziko ztráty, zničení, opotřebení).
Každopádně doporučuji zmíněnou diverzifikaci – v takovém případě není ani ta trvanlivost tak zásadní – stačí zálohy jednou za čas zkontrolovat a případně poškozenou vytvořit znova na jiné médium.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Pohlaví:
Re: Zálohovaní na USB Flash disky
Zajímavá otázka o kterou jsem se dříve nezajímal, protože stejně jako Miloš ukládám důležitá data na více místech. Pokud je mám na flash, tak je vždy pravidelně obnovuji. IMHO vzhledem k technologii je to větší doba než u klasických disků, ale našel jsem k tomu odborný článek kde se hovoří o cca 4 letech a životnost je závislá na množství a četnosti ukládaných dat.
Např: paměť velikosti 4GB, systém zabírá 1GB dat a během dne uloží a smaže 20GB dat. Použit průmyslový flash disk s pamětmi typu SLC tzn. životnost 100 000 zápisových cyklů.
3 x 100 000
—————— = 15 000 dní ~ 41 let
20
Při použití standardního flash disku s paměťovými čipy typu MLC by životnost vyšla přibližně 10x nižší tzn. 4 roky
http://www.innodisk.cz/default.asp?inc= ... .htm&id=25
Např: paměť velikosti 4GB, systém zabírá 1GB dat a během dne uloží a smaže 20GB dat. Použit průmyslový flash disk s pamětmi typu SLC tzn. životnost 100 000 zápisových cyklů.
3 x 100 000
—————— = 15 000 dní ~ 41 let
20
Při použití standardního flash disku s paměťovými čipy typu MLC by životnost vyšla přibližně 10x nižší tzn. 4 roky
http://www.innodisk.cz/default.asp?inc= ... .htm&id=25
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Jak vypnout zálohování fotografií na Ondrive Příloha(y)
od Speed_dead » 01 kvě 2025 12:40 » v Windows 11, 10, 8... - 2
- 1693
-
od Speed_dead
Zobrazit poslední příspěvek
01 kvě 2025 14:06
-
-
- 13
- 3426
-
od petr22