Velikost znaků v ms-dos Vyřešeno

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

Streez
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Velikost znaků v ms-dos  Vyřešeno

Příspěvekod Streez » 19 zář 2012 20:02

Dobrý večer
Nedávno jsem se tu ptal, jak uložit soubor ve formátu .bat tak, aby se tam zobrazovala kostička... už to jede :D . Teď k věci... chtěl bych se zeptat, zdali je možné změnit velikost znaků v ms-dos a jestli ano, tak jak?

Ještě takový dotaz. Vůbec nevim jak tomu mám říkat, jestli je to batch nebo ms-dos, když to má příponu .bat.

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Velikost znaků v ms-dos

Příspěvekod faraon » 19 zář 2012 20:32

Přípona BAT je zkrácené slovo batch z dob kdy ten micro$hití crippleware uměl názvy jen s 8+3 písmeny. Česky se tomu správně říkalo dávkový soubor. Linuxáci podobným věcem říkají skript. MS-DOS byl přímo název operačního systému, to co máš dneska spuštěné v okně pod názvem CMD s ním už kromě textového rozhraní nemá nic společného.

K věci. Samotný DOS jel čistě v textovém režimu, zobrazování znaků byla věc hardwaru počítače, a jediné co jsi mohl někdy změnit bylo rozlišení obrazovky, takže jsi měl - v závislosti na typu grafické karty - na vybranou z několika možností (znaků x řádků): 80x25, 40x25, 80x43, 80x50, 80x60.
Znaky samotné byly v rastru 8x8, 8x9, 8x14 nebo 8x16 pixelů, zase v závislosti na režimu zobrazení a typu grafické karty. Ne každá uměla všechno.

Takže měnit velikost písma v dávkovém souboru prostě nejde, není jak to udělat. V omezené míře se dají měnit barvy písma a pozadí, a další atributy, blikání nebo podtržení znaku.

Pokud máš CMD spuštěný v okně, tak záleží na nastavení toho okna, jak velké ty znaky bude zobrazovat.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Streez
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Streez » 19 zář 2012 20:59

Aha, to je škoda. Jo to s těma barvama jsem si už zjišťoval a tu změnu velikosti znaků jsem chtěl proto, abych si mohl udělat krapet detailnější grafiku v takový mini hře... jinak díky.

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 19 zář 2012 22:20

Co na to použít trošku jiné zvětšení ? :idea:

Kód: Vybrat vše

TTTTTTTTTT