Opět pár otázek ohledně programování a jeho začátku

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

DasQweras
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Opět pár otázek ohledně programování a jeho začátku

Příspěvekod DasQweras » 23 zář 2012 10:10

Zdravím vás.. již dlouho jsem uvažoval zda sem napsat a požádat o radu.. rozhodl jsem se, že vám položím pár otázek.

Dlouho jsem zkoušel dělat různé weby.. projekty.. od clanů po informační portály, dle toho jsem usoudil, že na to nejsem, abych to plnil obsahem a denně se o to staral. Zkoušel jsem chvíli dělat v CS6 grafiku, ale jelikož jsem asi tvor nekreativní a návodů jsem taktéž moc nenašel, usoudil jsem, že tímhle směrem se téže nevydám.

Zbývá mi poslední možnost a tou je programování, nojo.. ale jaký jazyk mám zvolit? Zkoušel jsem i stránky.. čili html, dál jsem se nedostal. Koupil jsem si 2 knížky, ale jelikož jsem neměl trpělivost, čas, náladu.. tak jsem to vzdal. Co víc, asi jsem si vytvořil averzi na tvorbu stránek.. čili nemůžu už html ani vidět. Dávám to za vinu neúspěšným pokusům při tvorbě..

Posledních pár dní přemýšlím, že bych se k programování vrátil.. ale formou opravdového programování, protože html není programovací jazyk. Nabízí se mi aplikace či hry, otázkou ale zůstává jestli budu vůbec někdy schopný tu pořádnou hru vytvořit - nemyslím tím call of duty, ale třeba nějakou menší hru s už lepší grafikou. Nebo jestli budu někdy schopný se k někomu přidat a pomáhat mu s tvorbou.. tohle je až vzdálená a případná budoucnost..

Moje otázka zní - Čím bych měl začít? Kdybych měl zájem tvořit aplikace a nebo hry.. co z toho je lepší tvořit? Není lepší se vrátit ke stránkám a překousnout to zatracené html? Prosím co nejjednodušší řešení ohledně jazyku, aby mě to hned neotrávilo, ale aby to také mělo nějaký smysl se učit..

Děkuji vám předem a přeji hezký den :)

Reklama
faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Opět pár otázek ohledně programování a jeho začátku

Příspěvekod faraon » 23 zář 2012 10:44

Jestli už trochu umíš HTML, tak bys mohl pokračovat směrem k PHP, který běží na serverech a vytváří webové stránky dynamicky, zkusit si vytvořit třeba nějaký jednoduchý redakční systém, chat, nebo něco podobného.
Budeš pro to muset poznat i práci s databázemi, jako je třeba MySQL.
Využiješ při tom i CSS, a časem můžeš přidat i JavaScript, který naopak běží v prohlížeči a rozšiřuje jeho možnosti.

No a pokud by tě tohle netáhlo, tak zkus začít třeba pochopením základů programování jako takového: http://karel.oldium.net/ Je tam dost slušná nápověda a hodně příkladů, dostatečné i pro úplného začátečníka.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

DasQweras
nováček
Stav:

Příspěvekod DasQweras » 23 zář 2012 10:49

2faraon
To zní docela dobře, nicméně já si z html už skoro nic nepamatuji, musel bych si to vše oživit.. O php jsem taky přemýšlel, jenže já bych si to spíše představoval jako jeden jazyk, který se budu celou dobu učit a opravdu se ho naučím. Nedokáži si představit se učit html, php, mysql, css zároveň. Jinak na toho karla se podívám tedy.

Spíše by mě dost zajímalo co se víc uplatní.. jestli se snažit naučit tvorbu aplikací/programů a nebo stránek.. to by docela mohlo změnit mé rozhodnutí.. nerad dělám totiž něco, co je mi pak k ničemu a nevyužiji to.. sice to chci jako koníček ve volnu, ale ať to má nějaký smysl.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 23 zář 2012 11:00

HTML se nezapomíná, stejně ti ve většině případů stačí pár základních tagů a zbytek se domatlá v CSS. A tvoje skripty v PHP ti na serveru ty kousíčky stránek poskládají dohromady, podle zaslaného pořadavku. Do těch databází časem stejně pronikneš.
Dnešní (úchylný) trend je, že se data přesouvají z počítačů na servery (cloud...) a aplikace neběží jako programy ale je jich čím dál víc spouštěných v prohlížeči. Takže trochu do toho proniknout určitě není beze smyslu, zvlášť s nástupem HTML5, které toho umí víc než leckterý starší herní engine ;-) I když finální verze se plánuje někdy po roce 2020 a většina dnešních prohlížečů si s ním zatím moc nerozumí...

Karel je nejenom výuková pomůcka pro začátečníky, ale i docela zábavná hra, dá se z něj pak snadno přejít na Pascal nebo jiný lehký jazyk, již se znalostmi algoritmizace, dekompozice, strukturování, rekurze a jiných programátorských lahůdek :inlove:
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

DasQweras
nováček
Stav:

Příspěvekod DasQweras » 23 zář 2012 11:14

2faraon
Dobrá tedy.. říkáš ať tedy zkusím ty stránky? Nechci vypadat jako blbec.. ale mám v tom celkem menší zmatek.. Čím bych měl případně začít jako první? CSS? Nemyslím si, že bych na poprvé dal hned několik jazyků dohromady.. fakt bych se raději naučil jeden pořádně a pak k němu nějakej přidal.. se dost obávám, že by mě to na začátku odradilo, brát si příliš velké sousto. Karla jsem zkoušel, je to docela zajímavý :)

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 23 zář 2012 13:46

Co se týče Webů, tak tam potřebuješ HTML + CSS (+ PHP) - Bez těch to prostě nejde. HTML a CSS jsou svou jednoduchostí natolik jasné, že se skoro ani nemusí učit :wink:

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 23 zář 2012 18:49

já se učil HTML+PHP a abych to nějak nastyloval (ač nejsem designer) tak jsem se nějak "učil" CSS

přímo jsem se to neučil jako nějakou knížkou, ale prostě jsem dělal web a co jsem potřeboval to jsem si našel na netu

až jsem to nějak tak uměl, tak jsem si četl tutoriály, abych vlastně věděl jak co funguje v hloubce, jaký jsou alternativní řešení atd. :)
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Dotazy ohledně Plexu
    od Fargotroniac » 22 lis 2024 10:55 » v Vše ostatní (sw)
    0
    2545
    od Fargotroniac Zobrazit poslední příspěvek
    22 lis 2024 10:55
  • Rada ohledně zdroje k pc
    od Lokna » 12 kvě 2025 12:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3328
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    12 kvě 2025 13:20
  • PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
    od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2172
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    05 dub 2025 11:36

Zpět na “Programování a tvorba webu”