Hezký den všem, ahoj :)
Jsem tu poprvé, našla jsem tohle fórum po vzteklém vygooglení spojení "pc poradna", už nevím na koho se obrátit a objektivní názor asi neexistuje :)
Předem říkám, že jsem naprostý počítačový laik, neorientuji se v operačních systémech ani značkách pc, hardware jsou pro mě repráčky apod.
Přiblížím situaci:
Mám notebook HP 6735s koupený v roce 2009. Na podrobnosti se mě neptejte (operační paměť, grafická karta .. ). Byl kupovaný bez nainstalovaného OS (prostě tenkrát táta sedl k Alze a něco za mě vybral :) ) a k němu zvlášť jsme koupili XPčka (netuším, jestli mají XP taky nějaké svoje podverze, ale tuším, že by tam snad měl být Office 2000 ....).
Nějakou dobu bez problémů, ale poslední rok (takže dejme tomu dva roky to šlapalo) se to sype, je to z velké části moje chyba, protože netuším, co odklikávám - notebook je pomalý, seká se, nezvládá víc pokynů najednou, přehřívá se, hučí, nevydrží bez zapojení v síti, vypíná se. Aktuálně mám tedy také velký problém s iTunes, mám iPhone čtyřku a už poněkolikáté se mi při aktualizaci IOS telefonu i iTunes zasekl celý počítač, telefon zamrzl v průběhu aktualizace a musela jsem na jiném notebooku obnovit celý telefon a už jsme to třikrát s přítelem složitě dávali dohromady.
Potřebuju to celé nějak zprovoznit.
Přemýšlím, jestli nechat spravit současný notebook, nebo koupit nový. Jde o to, že notebook doma využívám fakt v základech - víceméně jako úložiště fotek a mp3 (+ samozřejmě přehrávání hudby), uživatelsky internet (mail, vyhledávání .... ale strašlivě se vztekám, když je to pomalé, jsem připojená přes wifi na domácí modem, netuším jakou to má rychlost, ale dokud se to nezačalo sekat, lítalo to dobře), dost teda trvám na bezproblémovém chodu iTunes a většinu času trávím "kancelářsky" - word, excel, PP. A internetové bankovnictví - KB. Nehraju hry, nepřehrávám filmy ..... takže mě jako relativně dobré řešení napadlo koupit si nový, menší, komplet nainstalovaný notebook (Acer Aspire One?).
Pokud se rozhodnu nechat dát dohromady starý, znamená to nechat ho komplet vyčistit mechanicky a koupit novou baterku, jinak to nemá smysl, taky to může každým dnem celé kleknout. Všechno, co jsem z notebooku chtěla zachovat (ať už to pak šoupnu zpátky nebo dám do nového), mám na flešce - dokumenty, skeny, zálohované iTunes, certifikát k bance a tak, řeším, kam nacpat hudbu a fotky, chybí mi 30 giga prostoru (musím někomu vzít externí disk :) ). Mám doma ty původní XPčka, co tam byly. Má smysl to tam rvát zpátky? Jaké je riziko, že se "zasekání všeho" bude opakovat - jak moc jsou XP, jak to říct, nestabilní?
Otázka tedy zní, jestli koupit nový notebook (nemůžu si dovolit mac za 30 tisíc, takže s co nejrozumnější cenou), popřípadě jaký a s jakým OS doporučujete? Plus asi k tomu novému externí disk. Nebo spravit starý za cenu toho, že se tam znovu šoupnou XPčka, protože nové windowsy se mi do starého notebooku tedy kupovat upřímně nechce ..
Omlouvám se, jestli to celé zní divně, fakt se v tom skoro neorientuju, ráda bych se rozhodla sama, ale k tomu nemám dost informací a znalostí :)
Poradíte?
Předem moc díky!
Terka
--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Zář 2012 07:27) ---
Jinak jsem tedy ještě v posledních dnech odinsatovala všechno, co tam podle mě bylo zbytečné a navíc (milion různých nepoužívaných programů, vymazala jsem pětkrát uložené stejné písničky, dávno vypálené filmy a tak, nainstalovala jsem novej antivir (avast) - po komplet skenu systému to nic nenašlo .... mám pocit, že je to trošku znát, že se notebooku lehce ulevilo.
Má smysl znovu instalovat XP?
Re: Má smysl znovu instalovat XP?
Problémy nejsou v Xp, co se týče konkrétního NB, máš RAM 2GB, takže bych 7 nekupoval, a taky na co ?
Vyčisti paměti, registry třeba CCleanerem. Aktualizaci na XP SP3 máš?
No a pak to můžeš projet ještě hijackthisem a dát ke kontrole do sekce hijackthis.
No a pak to můžeš projet ještě hijackthisem a dát ke kontrole do sekce hijackthis.
Naposledy upravil(a) jaojao dne 27 zář 2012 07:34, celkem upraveno 1 x.
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )
Ja bych tam XPcka neinstaloval
Problem je v Apple software - ten jsem na XP nikdy poradne fungovat nevidel, coz je zvlastni, protoze na MAC OS X a Windows 7 zadne problemy naopak nejsou. Takze uz jen kvuli Itunes se vypplati Windows 7.
Ono to sice nekomu muze na XP fungovat, ale my tech telefonu mame hromady a vsichni kdo je maji museli prednostne dostat Windows 7. Delalo to presne to co je popisovano - Itunes zpomalil uplne vsechno, modre smrti pri synchronizaci a podobne.
Problem je v Apple software - ten jsem na XP nikdy poradne fungovat nevidel, coz je zvlastni, protoze na MAC OS X a Windows 7 zadne problemy naopak nejsou. Takze uz jen kvuli Itunes se vypplati Windows 7.
Ono to sice nekomu muze na XP fungovat, ale my tech telefonu mame hromady a vsichni kdo je maji museli prednostne dostat Windows 7. Delalo to presne to co je popisovano - Itunes zpomalil uplne vsechno, modre smrti pri synchronizaci a podobne.
Eventuelně po těch odinstalacích, mazání, bych udělal ještě i defragmentaci disku.
Pokud bych šel pro 7 tak už i s novým notebookem s tím tvým ne.
Pokud bych šel pro 7 tak už i s novým notebookem s tím tvým ne.
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )
jaojao píše:Problémy nejsou v Xp, co se týče konkrétního NB, máš RAM 2GB, takže bych 7 nekupoval, a taky na co ?
To nevím, na co, ale "říkají to všichni", že jsou sedmičky lepší ......
Popravdě netuším, snažila jsem se veškeré aktualizace a úpravy notebooku vždycky na někoho přehodit, protože to většinou neskončilo dobře, když jsem něco dělala já ...ale zjistím to![]()
Tak prý nemám ....![]()
--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Zář 2012 07:50) ---
petr22 píše:Ja bych tam XPcka neinstaloval
No, právě. To jsem se na apple fóru taky dočetla, že si to s XPčkama moc nerozumí ... já jen nevím čemu dát přednost, notebook sám o sobě je asi docela dobrej, nebyla a nejsem si jistá, jestli je teď problém fakt v kombinaci s itunes, nebo v přehlcení notebooku vším (nasekala jsem toho do něj hodně ..).
Přeloženo do lidštiny, jestli je šance, že po komplet přeinstalování a vyčíštění všeho je šance, že to s iTunes bude aspoň trochu fungovat ... (Jako jo, můžu aktualizace IOS dělat přes wifi přímo v telefonu, iTunes aktualizovat na vyšší verze samostatně přes Apple software update a pak jen synchronizovat, ale přijde mi to zbytečné, když by to mohlo makat dohromady, a né že mi to tam vyhodí čas ke stažení aktualizace 800 hodin ...)
Naposledy upravil(a) fireangel dne 27 zář 2012 07:52, celkem upraveno 1 x.
Zjistíš to lehce sama - pravou myší na tento počítač - vlastnosti ... service pack ...2 nebo 3 (SP)
Na ten SP se kouknu doma, jsem v práci a nemám notebook u sebe, ale já jsem nic takového nedělala a teď jsem se ptala, většinou se v tom hrabal táta a prý ne, on to tam nedával ..... já se fakt docela stydím, jsem totálnní lama 
--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Zář 2012 07:58) ---
Ještě teda přítel vyhrabal Visty, ale netuším jako verzi ....

--- Doplnění předchozího příspěvku (27 Zář 2012 07:58) ---
Ještě teda přítel vyhrabal Visty, ale netuším jako verzi ....
V pohodě, ale co se týče apple softu tak popravdě s tímto nemám zkušenost, takže jak se kouše s winXP nevím.........., a co se týče stahování cca 800 hodin to by měl být problém taky jinde a ne snad v XP, to je děs.
Na druhou stranu spousty lidí mají xpéčka a snad existuje způsob jak na aplle
Na druhou stranu spousty lidí mají xpéčka a snad existuje způsob jak na aplle

Tak jsem přímo na wbu výrobce našla, že iphone bez problémů funguje na W 7, Vista a XP s SP3 a vyšším - hmmm.... ujistím se o tom SP ještě doma, a jestli mám vážně 2, mohlo by tedy stačit vyčistit, vyměnit baterku a přeinstalovat XP, aby to fungovalo .... mně právě ten notebook připadá vlastně docela dobrý, co se týče funkcí a tak, prostě není to úplný odpad, a zase se mi moc nechce koupit si nový notebook jen kvůli novému OS, protože bych rozhodně musela volit z té nejnižsší cenové kategorie ... bez mechaniky, malý ...
Ještě můžu taky zkusit navíc to, co psal jaojao (ten ... hijackthis? a CCleaner - sice nevím, co to je, ale snad nejsem až tak neschopná dohledat :)
Ale teď nevím - to jsi asi myslel před případnou reinstalací XPček, viď?
Ještě můžu taky zkusit navíc to, co psal jaojao (ten ... hijackthis? a CCleaner - sice nevím, co to je, ale snad nejsem až tak neschopná dohledat :)
Ale teď nevím - to jsi asi myslel před případnou reinstalací XPček, viď?
Nepřeinstalovat jen aktualizovat pokud máš nainstalován win XP > SP2 a ccleaner je např. tu 
(a výše když klikneš na ten odkaz - hijackthis > je tam kompletní návod
)

(a výše když klikneš na ten odkaz - hijackthis > je tam kompletní návod

Jojo, ja jsem pochopila, že je to rozklikávací, jen jsem se na to chtěla v klidu kouknout až doma :) Z toho ccleaneru mám trochu strach, aby to nesmazalo něco potřebného ... ale co, víc nebezpečné pc než jsem já sama to asi nebude :)
Takže bys doporučil ccleaner, hitjack a uvidím, jestli to pomůže. Když jo, nechat mechanicky vyčistit od prachu atd, koupit baterku a nechat XP (bez přeinstalování).
Windows 7 do tohohle notebooku nekupovat, to už kdyžtak tedy celý nový.
Takže bys doporučil ccleaner, hitjack a uvidím, jestli to pomůže. Když jo, nechat mechanicky vyčistit od prachu atd, koupit baterku a nechat XP (bez přeinstalování).
Windows 7 do tohohle notebooku nekupovat, to už kdyžtak tedy celý nový.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Doporučuji následující postup:
Pomocí programu Ccleaner vyčistit a to i registry (povolit jejich zálohu).
Spustit kontrolu disku s opravou případných chyb. Kontrola proběhne po restartu a je třeba ji nechat proběhnout až do konce.
Potom spustit defragmentaci disku.
Vložit log z programu Hijackthis a požádat o pomoc a tak se zbavit případných vetřelců.
Jestliže není nainstalován SP3, tak teprve nyní jej nainstalovat.
Pomocí programu Ccleaner vyčistit a to i registry (povolit jejich zálohu).
Spustit kontrolu disku s opravou případných chyb. Kontrola proběhne po restartu a je třeba ji nechat proběhnout až do konce.
Potom spustit defragmentaci disku.
Vložit log z programu Hijackthis a požádat o pomoc a tak se zbavit případných vetřelců.
Jestliže není nainstalován SP3, tak teprve nyní jej nainstalovat.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 37
- 27621
-
od Ghoust23