Zdravím,
před několika měsíci (ano, už je to velmi dlouho) jsem na svém PC zaznamenal podivnou závadu. Všiml jsem si, že když uložím svůj počítač do režimu spánku a následně ho probudím, změní to chování jeho větráků k lepšímu.
Je to zhruba takhle - poté, co počítač normálně zapnu, větráky hučí poměrně hlasitě a ve hrách doslova "řvou". Když však počítač "uspím" a probudím, najednou téměř úplně ztichnou. Pracují naprosto neslyšně, a i ve hrách mě nijak neruší. Rozdíl je opravdu znatelný. Paradoxní je, že výkon počítače je v obou případech téměř stejný-ve většině her jde o malý rozdíl 3-5 fps.
Počítač jsem posílal do servisu, ve kterém celou skříň vyčistili, což z nějakého důvodu můj problém vyřešilo - asi měsíc se větráky chovali pořád stejně. Poté to ale zase začalo. Už z toho začínám být zoufalý - je velmi otravné po každém zapnutí klikat na režim spánku a navíc mi to zbytečně snižuje životnost disku.
Chtěl jsem se tedy zeptat, jestli někdo nevíte, jak by se toto dalo vyřešit tak, aby se větráky chovali vždy stejně - jestli na to zkrátka neexistuje nějaké nastavení v BIOSu nebo něco podobného. Přijde mi to totiž spíše jako softwarová chyba.
Uvítám jakýkoliv nápad. A omlouvám se za trochu kostrbatý popis mého problému - popisuje se to docela těžko.
J. Vaněček
PS: Mám PC sestavu Acer M3203
Problém s větráky PC
-
- Pohlaví:
Re: Problém s větráky PC
Vítej na PC-Help!
Spíš bych tipoval na HW chybu, napájení.
Pokud je ten zvuk jiný, pak možná běží na nižším napětí, ale proč to netuším. Zkusil bych to změřit multimetrem, protože jinak při stejném napětí musí být otáčky a tedy i hluk stejný.
Spíš bych tipoval na HW chybu, napájení.
Pokud je ten zvuk jiný, pak možná běží na nižším napětí, ale proč to netuším. Zkusil bych to změřit multimetrem, protože jinak při stejném napětí musí být otáčky a tedy i hluk stejný.
Jo, to zní celkem logicky. Nejspíš to tak i bude. Bohužel, pojem "multimetr" mi nic neříká
To je něco, co se zapojuje do zdroje? A nešlo by napětí zjistit i pomocí nějakýho programu, třeba hwinfo nebo něčeho takovýho?

-
- Pohlaví:
Pokud ti multimetr nic neříká, pak se tím nezabývej :-) To je měřicí přístroj. HWinfo můžeš zkusit. Ono to ukazuje napětí na větvích a třeba tam při tom provozu uvidíš nějaký rozdíl, i když pochybuju. Ale za pokus nic nedáš.
Pokud tě ten hluk opravdu ruší, potom zvaž koupi kvalitních větráků, zase tak velká položka to není a na nějaký čas by mohl být klid. Ty původní větráky zpravidla moc kvalitní nebývají a každé futýrko se časem vybrousí.
Ještě bys mohl zkusit nějakou sw regulaci - http://speedfan.en.softonic.com/
Pokud tě ten hluk opravdu ruší, potom zvaž koupi kvalitních větráků, zase tak velká položka to není a na nějaký čas by mohl být klid. Ty původní větráky zpravidla moc kvalitní nebývají a každé futýrko se časem vybrousí.
Ještě bys mohl zkusit nějakou sw regulaci - http://speedfan.en.softonic.com/
A jak tenhle program funguje? Jak mám nastavit aby se po zapnutí větráky chovali tak, jako se obvykle chovají po probuzení z režimu spánku? Ještě s tím nemám žádnou zkušenost
-
- Pohlaví:
Já to nepoužívám, ale Google to našel za 2s - http://download.chip.eu/cz/Navod-na-Spe ... 25250.html
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 1
- 2501
-
od pcmaker
Zobrazit poslední příspěvek
23 čer 2025 14:24