Jak začít s programováním ?

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

556996324
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:

Jak začít s programováním ?

Příspěvekod 556996324 » 07 říj 2012 21:13

Ahoj konečně mám čas skončil jsem ze všema hrami a už bych chtěl začít s programováním.
Chtěl bych nějaký modernější editor? třeba s Pascalem jsem měl problém ,že program se mi neuložil na správné místa apod...
Snad něco jako Pascal existuje.
Chci se tomu v budoucnu věnovat i jako práce. (snad) Takže to co má budoucnost ! :idea:

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak začít s programováním ?

Příspěvekod guest » 07 říj 2012 21:19

Máš 2511 příspěvků a neumíš použít tlačítko Hledat? O tom už zde bylo napsáno že by z toho byla bible, včetně ukázek od faraona.

Madara
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Madara » 07 říj 2012 21:22

LOL, děláš si srandu ? Takových dotazů už tu bylo, a kdyby ses opravdu naučil trochu programovat, můžeš nám zkusit pomoct.

556996324
Level 6
Level 6
Stav:

Příspěvekod 556996324 » 07 říj 2012 21:23

Vyzvihujete tu Pascal ,ale s ním mám problémy,...tak proto

ondoubek
Level 6.5
Level 6.5
Stav:

Příspěvekod ondoubek » 07 říj 2012 21:25

Problém by se dal vyřešit ;-) Pokud by jsi fakt nechtěl ten Pascal,tak můžeš zkusit něco z basiců,např. Visual Basic,není moc složitý.

Madara
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Madara » 07 říj 2012 21:26

Tak zkus Python, i kdybys měl s ním problémy, zkus SmallBasic, ale ten není určen pro začátečníky ! ale tobě třeba půjde :wink:

the ProtoType
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod the ProtoType » 07 říj 2012 21:26

Základ programování, je vypořádat se s problémem.
Takže zkus najít příčinu proč se program neukládá na správných místech.
Jinak já na škole dělám s Visual C++ 2010 , a celkem slušné...
Rád se naučím něco nového, takže jenom do mě. :D

Google taky dobře poradí, stačí chvilku hledat...

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod domitea » 07 říj 2012 21:46

Madara: SB není pro začátečníky? Tak pro se tak moc liší to IDE od řekněme Visual Studia? Jak říká MS: SB je pro děti co chtějí naučit programovat :wink:

Basic a deriváty jsou hodně specifické svými návyky, takže spíš něco jiného. Python je lehký a později využitelný :wink: .

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 07 říj 2012 22:21

Já bych opětovně doporučil použít tlačítko Hledat, anebo se kouknout na příspěvky faraona. Tím pak toto téma bude zbytečné.

faraon
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod faraon » 07 říj 2012 23:18

556996324 píše:Vyzvihujete tu Pascal ,ale s ním mám problémy,...tak proto

Máš problém s tím, že si kompilátor uložil vytvořené EXE tam, kam má zadáno v nastavení? Tak si nastav v menu cestu kde je chceš ukládat, co je podle tebe správné místo. I když to vůbec k ničemu nepotřebuješ, pro prvních pár měsíců, kdy se budeš učit základy, ti bohatě stačí spouštění programů přímo v IDE.

Chceš slyšet co má budoucnost? Tak příštích šest měsíců pofrčí programování v Javě pro Android, delší doba se předpovídat nedá. Ale posledních čtyřicet let jsou stále nejlépe placení programátoři bankovních systémů v COBOLu, a nevypadá to že by se to během tohohle století mělo změnit :lol:
Ten zbytek programů, spotřební zboží pro masy, jako jsou Windowsy a hry na nich běžící, to zvládnou nabastlit nedouci nazývaní "kódovací opice", kterých školy chrlí tisíce ročně, a jejich životnost v tomhle oboru je často stejná nebo nižší než životnost jejich výtvorů.
Většina dnešních programátorů v Micro$oftu začínala v QBasicu, podle toho jejich dnešní dílo také vypadá, a pro svoje potomky si vytvořili SmallBasic, který na QB navazuje a stejně jako on mrzačí jejich mozky. VisualBasic je pro ně totiž příliš složitý slepenec všeho možného i nemožného balastu a šmejdu, vnucovaný všude kam se vůbec nehodí.
To už byl lepší ten FORTRAN vyučovaný na gymplech před třiceti lety, ten se aspoň ve verzi F77 a novějších dá považovat za celkem moderní jazyk, přestože jeho základ vznikl v roce 1954.

Vyzdvihujeme tu Pascal, protože byl pro výuku programování vytvořený skutečným odborníkem, a na rozdíl od nejrůznějších Basiců dřívějška i dneška má pro to velmi vhodné vlastnosti, přestože je to omezená vykopávka z doby děrných štítků a dálnopisných terminálů, rachotících víc než ojetý Opel Kadett s "vytuněným" výfukem. A to říkám přesto, že jsem s BASICem začínal (naštěstí ne od M$) a dodnes je to můj nejoblíbenější jazyk!

Jen pro zajímavost, v Pascalu byl napsaný kompletně celý operační systém i uživatelské aplikace legendárního počítače Apple Lisa, předchůdce MacIntoshe a prvního mikropočítače s okenním systémem ovládaným myší. A třeba Alza jede na systému napsaném v Delphi, což je vlastně Object Pascal, trochu rozšířená a modernizovaná widloidní verze Turbo Pascalu, který běhal už na osmibitových počítačích se systémem CP/M. Řekl bych že Alza má budoucnost.

A jestli chceš vědět jak začít, tak nejdůležitější je ZAČÍT! Vzít si do ruky knížku a tužku, udělat si nějaké poznámky na kus papíru, výpisky, naťukat to do počítače a zkoumat co to udělá, a proč to dělá co to dělá, a ne co jsi ty původně chtěl a myslel sis že se stane.
Věnuj tomu aspoň hodinu denně, když tě něco napadne tak si to zapiš a doma vyzkoušej, opravuj chyby a vylepšuj, uč se z nápadů jiných, protože desítky let před tebou tu byli lidé co tomu rozuměli mnohem lépe než ty kdy ve svém životě dokážeš, a neměli Internet ani supervýkonnou mašinu jako ty, svoje programy si museli chystat předem na papíře a odevzdávat vyděrované do štítků které se nesměly pomíchat, a pak čekali třeba pár dní, až na ně zbyde pár minut strojového času na počítači, která měl výkon stokrát menší než tvoje dnešní myš, aby se ze sjetiny vytištěné na traktorovém papíru dozvěděli že mají v tom programu chyby a musejí tohle celé absolvovat znova a znova...

Ono je pak už celkem jedno s čím začneš, naprostá většina dnešních jazyků má stejný základ v Algolu z roku 1960, takže v nich najdeš velmi podobné věci, IF, FOR a WHILE, jen s drobnými odlišnostmi a různými rozšířeními, podle toho k jakému účelu ten který jazyk byl vymyšlený. Ve všech budeš muset vědět jaký je rozdíl v předávání parametrů hodnotou a odkazem, ve všech budeš používat podprogramy, ať už se jim říká procedury, funkce, metody, nebo třeba úplně jinak, a ve všech budeš muset umět to nejdůležitější ze všeho, rozdělit úlohu na malé části a ty řešit a vymýšlet samostatně, vytvářet algoritmy, pracovat s daty... To se dá naučit i bez znalosti jakéhokoliv programovacího jazyka, stačí jen mít hlavu nejen na to, aby ti nepršelo do krku, a umět číst: http://www.rudisweb.wz.cz/dokumenty/algoritmizace.pdf
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!

(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)

Madara
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod Madara » 08 říj 2012 07:16

OT, další román ? :lol:

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 08 říj 2012 07:33

:idea:
Dlouho jsem nikde neviděl takto zpracovanou odpověď. V době SMSkových rozhovorů jde o něco nevídaného. Smekám a děkuji!

Skoro se obávám doplnit malou drobnost. Programování je především schopnost přemýšlet trochu jinak, než je běžné. Na cokoliv se podívám, přemýšlím ve formátu: "KDYŽ udělám tohle, PAK se stane tohle, JINAK se stane tohle" :wink: To jak se to pak zapíše je jen rutina, podstatné je myšlení. Znám spoustu lidí, kteří tohoto pohledu nikdy nebudou schopni i když budou zvládat jazyk perfektně. Je to podobné, jako technický výkres. Někomu stačí se podívat na nárys, bokorys a půdorys a mozek mu z těchto tří obrázků složí 3D pohled a jiný si může hlavu uvařit a nikdy to neuvidí. Stejně tak se někdo nikdy nenaučí řídit auto a jiný nepochopí hudební stupnici. Určitě je to tak správné. Byla by docela nuda, kdyby všichni uměli všechno a ještě v tom byli dobří... :wink:
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Zpět na “Programování a tvorba webu”