Hledám mikropájku

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Sroorey
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Hledám mikropájku

Příspěvekod Sroorey » 08 říj 2012 15:24

Zdravím
Chtěl bych si teď koupit pájecí stanici nejspíše do 2500kč, někde jsem se už ptal a byla mi doporučená tahle stanice
http://sagat.vyrobce.cz/doku.php?id=ers_50

Dále jsem zase slyšel že 50W je málo a že to chce aspoň 60W. Proto se chci ještě zeptat tady.

Reklama
jimmy3
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Re: Hledám mikropájku

Příspěvekod jimmy3 » 08 říj 2012 15:26

zéleží co budeš nejčastěji pájet, na plošný spoje stačí 50w
CPU Intel Core i5-3210M GPU NVIDIA GeForce GT 640M RAM 8GB DDR3 HDD 1TB+1TB OS Windows 10

CPU AMD Phenom II X4 965 BE GPU SAPPHIRE NITRO+ RX 580 OC 4G RAM 8GB DDR3 SSD 120GB HDD 500GB OS Windows 10

Sroorey
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Sroorey » 08 říj 2012 15:28

Tak nejčastěji plošný spoje. Prostě běžnou elektroniku, ale třeba budu muset spájet v budoucnu něco jiného.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 08 říj 2012 15:30

Mikropájek je hafo druhů a těžko se vybíra. Nedávno jsem jednu podobnou ale starou asi 20 let prodal. Tahle ERS je opravdu dobrá volba a ber ji!

Snad bych jenom dodal, že to má jednoduché zapojení, není to přeplácané elektronikou a jsou k tomu náhradní díly. Já ji koupil s náhradním tělískem, profesionálně s ní pracoval asi 6 let (několik tisíc pájených bodů denně) a ani to tělísko jsem nemusel měnit. Krom toho jsem si tam přidal konektor a přepínač a používal ji jako zdroj k mikrovrtače - zase na tisíce děr za den.

Výborná pájka!
Naposledy upravil(a) guest dne 08 říj 2012 15:40, celkem upraveno 1 x.

Sroorey
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Sroorey » 08 říj 2012 15:38

Dobře, díky. Tak mám vybráno. Někde jsem slyšel že existuje i v 100W provedení, tak se porozhlídnu jestli jí najdu. :)

guest

Příspěvekod guest » 08 říj 2012 15:45

Stačí 50W. Pokud umíš pájet a neděláš spoje jako nějakou horu pak není problém. A nenech se napálit nějakým Volcraftem který toho také nabízí mnoho. Nejsou to nejhorší pájky, ale jsou na druhém místě. Česká ba i Československá ERS jednoznačně vede! :wink:

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 08 říj 2012 17:38

Já osobně preferuji výhradně Weller. Již skoro dvacet let mám tuto: http://www.panelectronics.cz/index.php? ... 20036%2099 se sadou hrotů různých velikostí a teplot. Hroty jsou prakticky nesmrtelné a určitě se vyplatí si připlatit, zvláště, pokud to člověk myslí s pájením vážně.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

guest

Příspěvekod guest » 08 říj 2012 17:48

Weller je dobrá značka, ale o nesmrtelnosti hrotů by se dalo diskutovat. Je fakt, že když člověk umí s věcmi správně zacházet, pak slouží i déle než dvacet let.
Je trochu rozdíl mezi používáním a používáním. Pokud člověk jenom něco opravuje a dělá denně 10 i 100 spojů, pak je to zařízení doslova nesmrtelné.
Já s tou ERS pracoval dlouho jako robot na výrobní lince, vrtat - pájet. A hroty odcházejí, ale za těch dvacet let co jsem tu ERS měl jsem snad měnil jeden nejpoužívanější /nejslabší/ hrot.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 08 říj 2012 20:16

Nechci rozpoutávat flame. Na telefonních ústřednách jsem při letování diodových programů zaletoval tisíce diod denně a hroty nezaznamenaly jediný škrábanec. Dnes pravda tolik neletuji a hroty mám volně nasypané mezi vercajkem, včetně pilníků. Opět bez jediného škrábance. Možná takové hroty považuješ za diskutabilně kvalitní, ale já s nimi pracuji a vím, jaké jsou a necítím potřebu o tom hluboce polemizovat.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

guest

Příspěvekod guest » 08 říj 2012 20:30

Také nechci rozpoutávat flame a tímto končím. U Wellera je hlavně fajn že prodává i náhradní hroty.:-)

To ale přiznávám, není ode mne zrovna fér, ale také to není myšleno zle. :-)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”