Reinstalace WinXP - jak? Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

misazap
Level 1
Level 1
Pohlaví: Žena
Stav:

Reinstalace WinXP - jak?

Příspěvekod misazap » 08 lis 2012 23:27

Ahoj, náš postarší notebook už asi potřebuje reinstal, občas se mi natvrdo zasekne, jede už o poznání pomaleji, blbnou aktualizace, .. přestala i vypalovat vypalovačka, ale to asi nebude SW závada. No prostě to vidím na reinstal. Zazálohovali jsme si co bylo potřeba a teď nevím, jestli mám udělat čistou instalaci, tedy klasicky nainstalovat a nebo použít obraz disku. Jestli si vzpomenu jak se to dělalo - po první čisté instalaci jsme udělali obraz disku, byly tam nějaké problémy s ovladačem zvukovky, tak bych si minimálně ušetřila práci s tímhle, ale nemám zkušenosti, jestli je to dost "stabilní" - vím že jakýkoliv opravy a úpravy nikdy neměly dlouhou výdrž, lepší je reinstalovat. A pak jak naložit s aktualizacemi, jestli nechat winy, ať si stáhnou co potřebují a nebo vzít někde(kde?) Service Pack a nainstalovat ho ručně. Přiznám se, že v tom nemám jasno, jen vím, že po koupi notebooku jsme instalovali SP2, teď už je (snad jen) SP3, stačí instalovat jen tu nejvyšší verzi?
Winy jsou legální .. takže do ničeho novějšího jít nechci .. díky

Reklama
Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Reinstalace WinXP - jak?

Příspěvekod Uziv00 » 09 lis 2012 00:42

Pokud máš obraz, šel bych do obrazu, ušetříš si spoustu práce. Ovladač na zvukovku podle typu snad najdeme, pokud si ho windows nenajdou samy. Aktualizace nech rovněž systém vyřešit sám. No a kdyby to nevyšlo, tak čistou instalaci můžeš udělat vždycky.

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod jaojao » 09 lis 2012 07:17

Ušetřit práci může, ale nemusí, když se nepovede...
Já bych dělal hned čistou instalačku, vyhneš se tak možné dvojí práci (raději vařím z čisté vody), co se týče SP2/3, pokud máš instal. CD tak nainstaluješ to co tam je, případnou vyšší verzi můžeš po instalaci stáhnout nebo jít cestou aktualizace, dají se najít SP3 "čisté" (cca 100mega) i doplněné o aktualizace (cca 300mega).
(Někdy ty aktualizace nemusí jít, řešením je stáhnutí a instal. SP3. A dál jít třeba volitelnou aktualizací - bezpečnost IE- NET Framework - ...)
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )

misazap
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod misazap » 09 lis 2012 08:37

Díky, no já se kouknu po tom obrazu a zkusím ho, když se to nějak nebude dařit, tak se na to vyfláknu a spustím instalaci. Ty ovladače, který na to nakonec sedly bych měla mít taky vypálené, tak to snad nějak půjde. Ještě přemýšlím co s tou vypalovačkou, potřebuju ji mít funkční, mám novej foťák, seká 17MB fotky, to je DVD za chvilku :-(. Ona čte v pohodě, ale při vypalování vypaluje, vypaluje a pak chyba (vždy). Je nějaká šance že se to spraví? nebo mám rovnou koupit novou (a to asi ještě před reinstalem, co? a zkousne to licence? že bývá napasovaná na konkrétní HW, nějak s tím nemám holt zkušenosti no :oops: ).

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 09 lis 2012 10:30

1. DVD - je možné, že je to softwarová závada, pak by po přeinstalaci fungovala normálně. Pokud je to HW závada, pak fungovat nebude a budeš muset koupit novou.
2. Záleží na tom, o jakou licenci jde. Pokud máš "krabicovku" pak si vyžádá aktivaci po změně mechaniky. Pokud je to OEM, tak ta mechaniku nekontroluje.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Příspěvekod zeus » 09 lis 2012 11:09

Mechanika je licenci putna, boduji se uplne jine veci (disk, sitovka, deska) - bez ohledu na verzi.

//presto si stojim za svym - pouha vymena opticke mechaniky neovlivni aktivaci (resp. jeji status)
Naposledy upravil(a) zeus dne 09 lis 2012 12:40, celkem upraveno 1 x.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 09 lis 2012 11:34

to zeus: než začneš psát, použij google a zjisti si o čem. Viz. např. http://www.adminxp.cz/windowsxp/index.php?aid=2
1. CD/DVD mechanika není putna
2. Vím to z vlastní zkušenosti, kdy jsem XP instaloval z jiné mechaniky, než tam potom přišla. Po výměně si systém znovu vyžádal aktivaci.
Slovo Help obsažené v názvu tohoto fóra znamená pomáhat. Nikoli mást.

jaojao
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod jaojao » 09 lis 2012 12:33

Pokud ta mechanika ještě dobře čte, zkusil bych instalačku v ní.

Pokud je špatná, dle toho "postarší notebook" a budou přetrvávat problémy s vypalováním i po reinstalaci , tak následně vyměnit.
Intel > nvidia > WD > Kingston > Seasonic > LG > XP <<< takhle nějak :) a zde např.: https://1url.cz/iriwZ (ta dívka tam to je dcera )

misazap
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod misazap » 12 lis 2012 12:39

Tak jsem se na to dostala až teď a zjistila jsem, že mám vypálený pouze obraz disku. Tedy nemám bootovací CD s Norton Ghost, s kterým byl ten obraz dělán. A nemám ani ty instalačky na zvukovku (což je komplikace) .. takže buď pojedu od začátku, nebo nějak zkusit ten obraz. Jde ten obraz použít i jiným SW, třeba hirens boot? Nebo něco jiného? A hlavně musím nabootovat z usb, páč si nic nevypálím ... chjo.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 12 lis 2012 13:34

Co spustit norton ghost ve windows a nabídnout mu ten obraz?

misazap
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod misazap » 12 lis 2012 14:08

vypadá to, že trial verze vůbec clone disc nemá :-(, asi smůla .. holt jdu spustit instalaci. ozvu se až nepůjde ta zvukovka ;-)

--- Doplnění předchozího příspěvku (12 Lis 2012 15:11) ---

mi to nedalo, našla jsem na netu snad starý ghost.exe, udělala jsem si boot flashku .. držte palce!

--- Doplnění předchozího příspěvku (12 Lis 2012 16:02) ---

mno, tak se to povedlo :-)
akorát jeden z důvodů reinstalu se objevil zase .. občas notebook úplně zatuhne, nehne se ani myš, nereaguje ani na klávesy jako capslock ctrl+atl+del, jde jen natvrdo vypnout (podržet asi 4sec zapínací tlačítko). Chvíli po reinstalu mi to provedl, tak to bude asi hw problém, co? Sběrnice? Mám v plánu pustit to ještě jednou a rozdělit disk na dva. Pomohlo by udělat třeba kontrolu sektorů? Lze otestovat paměť? Sběrnici ve winech otestovat nejde, co?

--- Doplnění předchozího příspěvku (12 Lis 2012 16:16) ---

ve vedlejším tématu jsem našla nějakou on-line utilitku na stav hdd ..
disk.JPG
crystaldiskinfo

--- Doplnění předchozího příspěvku (12 Lis 2012 17:59) ---

Spustila jsem ještě memtest, ten jsem teda ukončila, když testoval 104% procent (asi mu do toho lezl nějaký program?) ale chyby 0. Zkoušela jsem si projít jak se hodnotí ten crystal disk info a pochopila jsem, že se má koukat na ty hodnoty raw? tedy disk je ok? no nic, snad se na to někdo koukne, teď už musím vypnout a jít se starat. Zatím díky.

misazap
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod misazap » 13 lis 2012 15:36

Tak od včerejška jen testuju a testuju a nikde se nic neukázalo. Stáhla jsem si testovací nástroj přímo na Western Digital hdd, neukázal nic
disk1.JPG
disk2.JPG

hwmonitor
hwmonitor.JPG

heavyload, znova memtest, .. jestli jsem to správně použila a vyhodnotila (když to píše 0 errors ..atp.) tak nikde nic .. :-(
netestovala jsem to teda z DOSu, ale z běžících XP

Je možný že by to způsoboval některý již nainstalovaný program? Ten obraz se udělal po instalaci avastu, firewallu (sunbelt), rozchození ovladačů (např. ta zlobivá zvukovka, ta se rozchodila až nějak nestandardně) a SP2. Jinak Notebook je originál Fujitsu Siemens, Intel Core Duo 2GHz, 768 MB RAM, ovladače k ní mám, ale ta zvukovka stejně nešla ..
Asi se na to ... zkusím to od začátku a uvidím co to provede.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nezdařená reinstalace Windows 10
    od Richard_ZZR » 02 pro 2024 16:35 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    2263
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    03 pro 2024 07:41

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”