Návrh airflowu v case Vyřešeno

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Návrh airflowu v case

Příspěvekod petr22 » 11 lis 2012 19:30

Kdyz se podivas na lopatky toho ventilatoru ve zdroji, tak je jasne videt, ze ten ventilator je saci (tedy ta maluvka je spatne).

Dle definice ATX standardu je mozne nasavat pouze vzduch zevnitr a foukat ven (a jelikoz horni nebo dolni strana zdroje muze byt uvnitr case, tak tamtudy lze jen nasavat). Je asi 5 poloh na montaz zdroje, z toho 2 nasavaji vzduch zevnitr case.

V tomhle pripade je to ovsem naprosto jedno jestli to tahne zboku a fouka dozadu nebo opacne - ale jak rikam, zdroj ktery by fungoval podle maluvky koupit nejspis nejde.

U skrine z prvniho prispevku neni pod ni dost mista na to aby se zdroj dostatecne chladil, navic je tam zasupovaci ramecek s filtrem. Nasavat tamtudu vzduh neni dobry napad, takze zdroj umistit ventilatorem nahoru.

A ventilatory v horni s podni stene vsechny pryc, jsou tam zbytecne.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 11 lis 2012 19:41, celkem upraveno 3 x.

Reklama
satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 11 lis 2012 19:32

Nedalo mi to a vyhrabal jsem asi pět různých zdrojů, které mám doma. Ventilátory všech jsou řešeny tak - natočení lopatek - že vyfukují ohřátý vzduch dozadu, ať už mají velký středový ventilátor, nebo starší provedení se zadním ventilátorem. Nenašel jsem ani jeden, který by vzadu nasával a prostředkem, tedy normálně dovnitř casu, vyfukoval. Ten Cooler Master má asi nějaký speciální zdroj.... :o

Po propočítání ploch z aerodynamiky vychází, že při umístění zdroje dole v casu musí být ventilátorem nahoru a nasávat vzduch zevnitř casu, jinak nebude mít dostatek vzduchu a patrně bude docházet k přehřívání zdroje.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Joey61
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod Joey61 » 13 lis 2012 03:04

Pod skříní mam 2cm místa + zdroj je ve skříni umístěn na jakýchsi podstavcích, to dá dohromady cca 4cm.. a právě filtr je důkazem toho že výrobce počítal s tím že bude zdroj umístěn větrákem dolů, dělá to spousta výrobců skříní, ještě jsem neviděl skříň s půlmetrovými podstavci, tak to nejspíš funguje, zdroj se mi nepřehřívá. Na to jsem se ale vůbec neptal... šipku od zdroje jsem nakreslil špatně ale hlavní myšlenku snad každý pochopil, abych to shrnul tak: ve skříni mám prozatím 2x 230mm fany které jsou na obrázku, přemýšlel jsem o koupi 140 + 2x 120mm fanů, jeden 120 zepředu, druhý zespodu, a 140 dozadu. Zatím jsem se dozvěděl že fany nahoře a dole jsou k ničemu.. horní 230mm fan nehodlám odmontovávat takže jen škrtám spodní 120mm fan, dokoupím tedy jeden dopředu a druhý dozadu správně?
Asus Sabertooth Z77 | Intel Core i5-3570K 3.4Ghz/3.8Ghz Turbo | Gelid Tranquillo rev.2 | Corsair Vengeance Black 8Gb 1600Mhz | Asus GTX 680 DCIIT 2Gb 6008Mhz 1137Mhz/1201Mhz Boost | OZC Vertex 4 128Gb | Seagate Barracuda 1.5Tb | Seasonic 620 M12II | Bitfénix Colossus Window

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 13 lis 2012 09:42

Podíval jsem se znovu na Tvůj obrázek z 1. příspěvku a mám zato, že ty 2 větráky 230mm bohatě na airflow stačí a není nutné nic přidávat. Spíš bych se soustředil na pečlivé vyvázání a vedení kabelů v case tak, aby co možná nejméně překážely toku vzduchu. Jestli si tam ty dva větráky přidáš, nic proti tomu, ale myslím, že to na teplotách ani nepoznáš :wink:
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 lis 2012 10:18

Ventilator se nemusi odmontovavat, staci ho nezapojit do napajeni

Pokud chces dat mermomoci zdroj ventilatorem dolu a nasavat vzduch uzkym prostorem a jeste navic skrz filtr ktery bude za tyden zaneseny prachem, klidne to tak udelej - ja bych to tak nedelal prave z tpoho duvodu, ze jsem videl jak to v te poloze funguje.

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 13 lis 2012 10:30

Odmontovat je lepší, jinak tvoří nezanedbatelnou překážku průtoku vzduchu!
Zdrojem už jsem se nechtěl zabývat, přesto navážu na petra22: Ať už by zdroj zespodu sál nebo tam vyfukoval, i při výšce casu 2 cm nad podložkou je nejmenší plocha průtoku vzduchu pod case k ventilátoru (jakési hrdlo) pořád 2x menší, než činná plocha ventilátoru. Tzn, že ventilátor buď nemá dostatek vzduchu (při sání) nebo ho nemá kam vyfukovat a je zbytečně aerodynamicky zatížený. A o prachu, jak říká petr22, už vůbec nemluvím!

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 lis 2012 10:39

Ten horni ventilator je v umisten v prolisu, i kdyz se netoci tak u tehle konkretni bedny prilis neprekazi. Ja jsem ty horni a spodni otvory ucpal, takze vzduch jde klasicky zepredu dozadu.

Vysledky testovani byly nasledujici:
- horni a spodni ventilatory uplne na nic, teplota vzduchu stejna jako bez nich
- zdroj ventilatorem dolu ma o 15-20 stupnu vyssi teplotu a vyssi otacky ventilatoru, protoze se nedokaze chladit
- filtry ve spodku bedny za tyden kompletne zaprasene

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 13 lis 2012 10:44

K tomu hornímu ventilátoru: Protože je umístěný až vzadu na horní stěně, je zřejmé, že supluje odsávací ventilátor na zadní stěně nahoře, což si myslím, že lze akceptovat. Proto říkám: Nechat ty dva původní 230m větráky a mělo by to stačit. O zdroji myslím už bylo řečeno ažaž a já už se jím nebudu zabývat.

warcraftan
Master Level 7
Master Level 7
Stav:

Příspěvekod warcraftan » 13 lis 2012 10:55

Vždyť zdroj s ventilátorem otočeným dolů je správně, má nasávat studený vzduch do zdroje a ne nasávat vzduch z case do zdroje. Že je tam prachový filtr tím ještě líp, aspon to nebude brát tolik prachu a když bude zaprašený, tak ho vyčistí - a pokud pc není na koberci, tak tím lépe. Já mám pc nad dřevěnou (uvnitř dutou) krychli. Co se týče předního a zadního - oba tam dej 120mm (nebo tam nechej ten 230mm), horní tam klidně měj, bude odsávat teplý vzduch z case ven. Dolní sem nikdy neměl, protože mi vadily kabely od zdroje a pletly se do te vrtule. Takže podle obrázku až s vyjímkou šipky zdroje to je správně.
"You don't need to say sorry, it's poker" Antonio Esfandiari
"Poker actually isn't about winning or losing, poker is about making a right decision" Doyle Brunson

satam
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod satam » 13 lis 2012 12:45

Taky bych určitě chtěl 1x týdně rozebírat PC a čistit prachový filtr - viz petr22.
Teplota zdroje umístěného dole a nasávajícího spodem - viz petr22.
Plocha spodního větráku x nejmenší plocha, kterou musí vzduch k němu projít - viz já shora.
Přední větrák již zabudovaný 230mm - k čemu dalších zbytečných 120mm? Jedině že bys chtěl přímo foukat na hard disky.
Větrák 120mm vzadu nahoře - jen sníží účinnost tomu zabudovanému 230mm - bude mu "krást" vzduch, celkové poměry se prakticky nezmění.
Tolik trochu praxe i teorie. Nakonec se stejně musíš rozhodnout sám :wink:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Koupě case
    od lucaso84 » 07 čer 2025 07:26 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    8
    2145
    od Cleric Zobrazit poslední příspěvek
    07 čer 2025 21:02
  • Single Fan vs Dual Fan a aka case?
    od AirCrew » 04 dub 2025 11:39 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC