předtím než na vás začnu chrlit svůj problém, vám říkám hned, že nejsem nikterak velký odborník, co se týče hardwaru a především sítí.
Před několika lety jsem si nechal zřídit bezdrátový internet pro můj stolní počítač. Čili na blízký dům poskytovatel umístil svou anténu a já mám u okna namontovanou tuto http://www.wifihw.cz/max8pan/, z tohoto zařízení vede r-sma kabel, koncovka se pak zašroubovala do karty ve stolním pc.
Stolní PC už ale nemám, vyměnil jsem ho za notebook a ještě než jsme zrekonstruovali dům, připojoval jsem se přímo na anténu poskytovatele přímo přes wi-fi v notebooku. Do notebooku jsem musel ovšem zadávat napevno ip adresu, masku, vých. bránu a dns servery. Problém byl v tom, že jsem měl velice slabý signál, než jak tomu bylo při použití antény a po rekonstrukci domu signál chytnu opravdu jen zřídka, a když už, tak hned připojení spadne. Navíc nám v domácnosti přibyl ještě jeden notebook a mobily s wi-fi. Tak jsem se ptal poskytovatele, jak to vyřešit, abych se mohl připojit s více zařízeními, ten mi doporučil řešení pomocí Access Pointu a Wifi-Routeru, nastavit jsem to od něj nechtěl, protože po mě chtěl 3000 jenom za nastavení + nějaké peníze za to, že za mnou přijede. Později jsem na tento způsob slyšel velkou kritiku, ale mě to takto zatím vyhovuje a později stejně přemýšlím nad změnou poskytovatele připojení, protože ten současný o jiném způsobu zapojení nechce ani slyšet.
Nastavil jsem si tedy všechno sám a šlapalo to, dokud nenastali nějaké technické problémy, pak jsem se nemohl dostat do webového rozhraní routeru, tak jsem ho resetoval a od té doby to nemohu nastavit. Teda už mi to opět chvíli šlo, ale zase to hned vypadlo (takže netuším, jestli bylo něco špatně zadáno, nebo byl problém jinde), hlavně to nastavení mi dělá problém po aktualizaci firmwaru.
Nyní vám popíšu tedy stavbu sítě s konkrétní zařízeními:
Panelová anténa MAXRAD (odkaz výše) --------R-SMA----------> Access Point TP-LINK TL-WA701ND (koncovka R-SMA zašroubovaná místo anténky) ------utp kabel -----------> do wan portu Routeru ASUS RT-N10 LX-------wi-fi----->notebooky a další zařízení
A teď vám sem ještě hodím konkrétní nastavení AP a Routeru
Access Point TP-LINK TL-WA701ND
Verze firmware: 1.2
Režim: Client
SSID: dejan.cz
Channel: Auto
State: Czech Republic
LAN: IP:192.168.1.254 (ponechána defaultní)
MASKA: 255.255.255.0 (také default)
Brána: 0.0.0.0 (default)
DHCP: Disabled
Router ASUS RT-N10 LX
po aktualizaci firmwaru přibylo několik nových věcí, které nevím, jak nastavit, mám následující (většina kromě statické IP, apod. ty jsou tam defaultně přednastavené):
Verze firmware:2.0.0.10
Režim: IP Sharing
Bezdrátové: SSID: Net
Skrýt SSID: No
Režim b. připojení: Auto
Šířka pásma: 20/40MHz
Kanál:Auto
Dále mám nastaveno WPA2 a heslo
Povolit WPS: Ano (default)
je tam kolonka na zapsání PINu klienta
LAN: IP: 192.168.1.1
Maska:255.255.255.0
DHCP: ano
název domény: ASUS
Rozsah IP: 192.168.1.(100-200)
Vazba ARP: NO
Statické směrování: NO
Směrování DHCP: ano
Směrování multicast: ano
WAN:
Fixed IP
UPnP: povoleno
IP adresa 10.133.xxx.xxx (všechny věci tady od poskytovatele)
Maska 255.255.255.192
Vých.br. 10.133.xxx.xxx (jiná než ip)
DNS 1: stejná jako vých.br.
DNS 2: 194.228.2.1
ISP profil: NONE
Budu moc vděčný, když mi s tímto pomůžete...