GPS pro turistu

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

GPS pro turistu

Příspěvekod Pic » 15 lis 2012 18:38

Potřebuji poradit, ne moc drahou GPS pro příležitostného turistu, s kompasem a s uváděním polohy v souřadnicích, atd a s turistickou mapou ČR.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Reklama
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Re: GPS pro turistu

Příspěvekod karlos » 15 lis 2012 18:52

Ze všech stran slyším, že "do lesa" je nejlepší Garmin. Když jsem si chtěl zkusit geocaching, abych věděl o čem to je, koupil jsem na Aukru hodně jetý Garmin iQue3200 za 1.200,-. Když jsem pak geocachingu víceméně propadl a dostal dividendy za akcie, koupil jsem Garmin Oregon450 s topo mapami PRO. Nemám tedy zkušennost s jinou navigací, nicméně jsem maximálně spokojený a i na houby chodím s navigací, abych našel auto s přesností na maximálně deset metrů (na takovou dálku by ho přehlédl jen idiot... :-D)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

LaB
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LaB » 15 lis 2012 19:28

Já nemám přímo GPS přístroj, ale v mobilu s androidem používám aplikaci Locus (dostupná freeverze i planá za cca 180,-).Vytvořil jsem si vlastní mapy v potřebném rozlišení a nemůžu si stěžovat. Tak trochu nevýhodou je podstatně kratší výdrž baterky než u klasický GPS.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 15 lis 2012 20:07

Take doporucuji telefon s Androidem a Locus

Vlastnim snad vsecky gps navigace co jsou, a ke Garminovi mam tyhle vyhrady:
- pomaly
- malo funkci
- pouze vektorove mapy
- bugy ve firmware a aplikaci (Oregony se opakovane dostavaji do stavu, kdy je nutny servisni zasah aby zarizeni nabootovalo - coz je v terenu kdy se na zarizeni spolehame prusvih, protoze je navigace nepouzitelna - takze cca 5x reklamace ruznych zarizeni)
- zbytecne slozity zpusob aktualizace mapovych podkladu
- pokud neni pozadovano odolnost tak i vysoka cena zarizeni

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 15 lis 2012 20:24

Problém je s GPS v mobilech, kde se využívá A-GPS, protože se pohybujeme, např. na houbách v terénu, kde dost často není mobilní signál. Je to především pro kamaráda, který vždy zakufruje a čekám hodinu i více než opět najde auto (GPS je právě pro něho). Jinak mne překvapil názor na Garmina. Karlos o žádných problémech s nimi zatím nic neříká. Tak jak to je? Jinak postačuje turistická mapa a ta je snad součástí, nebo ne. Jinak dík za informace, ale moc moudrý z toho nejsem.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 15 lis 2012 21:21

Jediný problém, bug, o kterém vím a trápí mě je navigace po silnici, kdy si ta nána usmyslí, že musím jet přes nějakou pr.el světa a i když jsem již pár metrů od cíle, sveřepě mě nutí jet zpátky klidně 100km, abych se do té pr.ele vrátil... Jinak po roce a půl bez problémů. Firmware jsem přehrával někdy v červenci a start navigace se tím pravda zpomalil, nicméně nic, co bych nepřežil. Nedostatek funkcí mě netrápí. Navigaci využívám jen pro GC, kde mám premium member, takže jen nakrmím pocket oblasti, kam jedu a nic víc neřeším. 2000 keší mi opravdu stačí. Nevím v čem je složitý způsob instalace mapových podkladů. Možná to dělám nějak špatně, ale postupuji takto: vezmu peníze, koupím TOPO mapu, nainstaluji do počítače MapSource s mapou, odemknu mapu, označím regiony a kliknu na přesun regionů do navigace. Jeden čas mi dělala navi problémy, že mi nechtěla načítat keše nahrané na kartě. Nakonec se ukázalo, že je vadná karta. Jednou jsem běhal po lese, jak blb a hledal keš, kterou mi to ukazovalo jednou tam a podruhé o 50 m jide a pořád dokola. Nakonec se ukázalo, že chyba byla v tom, že jsem po výměně baterek, neprovedl kalibraci kompasu. Po jejím provedení jsem keš našel na první pokus o 500m dále.
Když se ve zkratce vyjádřím k Petrovo výhradám.
- pokud jde o pomalost při zapnutí, pak ano. Zejména, pokud je mezi vypnutím a zapnutím 100km a hledá družice, pak může hledat i pět a více minut. Pomalé je i přetahování mapy, pokud je na vysoké detaily a hodně zmenšená. Při chůzi v lese a přiblížené mapě je to zanedbatelné.
- málo funkcí... nevím, využívám jen vyhledávání keší, takže funkcí je pro mě až až...
- jako odchovanec pionýrské organizace se spokojím i s vektorovou mapou a jsem za ní rád :-)
K dalším bodům jsem se již vyjádřil dříve. Vlastně ještě poslední. Ano, není nejlevnější. A kdo opravdu nepotřebuje outdoorovou navigaci jistě najde levnější řešení. Její odolnost mohu potvrdit, když jsem jí přibouchl pátými dveřmi u auta. Odnesla to jen škrábancem na krytu. Ještě jednu věc jsem zapomněl a tou je výdrž baterek. Opravdu v manuálech nekecají a s přehledem vydrží více než deset hodin navigování.
A ještě jedno velké mínus. Manuál a to nejen přeložený, ale i ten originální, popisuje jen základní funkce, je ale spousta vychytávek, které se dají nalézt jen na fórech.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 15 lis 2012 21:33

A-GPS pouze pouziva signal z pozemnich vysilacu ke zpresneni pozice ke startu. Mobilni GSM signal neni k jeji funkci vubec potreba, pouze bude o chvilku dele trvat zamereni pozice jen ze satelitu. Moderni GPS prijimace maji signal i uvnitr budov, takze nejake rokle nemohou byt problem. Nekdy v roce 2004 jsem mel GPSku, ktera ztratila signal hned jak se vlezlo nebo vjelo do lesa, dnesni zarizeni ma primo tady v mistnosti na stole signal ze 6 satelitu.

Co se tyce Oregonu, posledni kousek jsme minuly tyden pri aktualizaci map malem prohodili oknem, protoze nedokazal nabootovat. Promazani pameti i format karty je uz rutinni zalezitost. Pouze s jednou mapou o velikosti par set mega to jakztakz funguje, vic vetsich map a zpomali se to neuveritelne - narozdil od telefonu s Androidem. Navic prenos pres USB je snad umele zpomalen na rychlost USB 1.0, takze je nutne pouzivat ctecku karet. To, ze se ale outdoorova GPSka za 8500 Kc po restartu sekne tak, ze musi do servisu (a tedy je celych 14 dni nepouzitelna) je ovsem neodpustitelne. Az pozdeji jsme na Garmin foru objevili fintu, ze k oseknuti staci zmacknout dve tlacitka soucasne (menu a jeste neco).

Doporucuji pouzit tuto turistickou mapu Evropy, je zalozena na Openstreetmaps, je pripravena primo pro Garmina a komplet cely svet je zdarma:
http://openmtbmap.org

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 15 lis 2012 21:56

Nechci spamovat, ale možná můj dotaz osvětlí a usnadní rozhodování ostatním. O jakou aktualizaci map šlo? Garmina jsem koupil s TOPO Czech 2010Pro a letos na jaře, jsem nakrmil TOPO Czech 2012Pro. A výměnu považuji skoro za vyhozené prachy. Ony se ty turistické stezky tak moc nemění. Pokud šlo o silniční mapy, pak mě to nepřekvapuje. Zprava, zleva jsem četl, že jako silniční navigace je Garmin, jeden z nejhorších a to i včetně aloritmů pro routování (a to nemluvím o zbytečném navigování do pr.elí světa). Někdy v létě jsem přehrál firmware, nevím z jaké verze na verzi 5.8, start se zpomalil, ale funkce pro GC se z mého pohledu vylepšily. Jinak dle tvé poznámky o rutiním formátování karty soudím, že tam asi soudruzi od Garminů udělali botu a ta má karta nakonec nebyla vadná... Nakonec jsem kartu přestal používat. Pro mapu a PQ mi stačí vnitřní paměť.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 15 lis 2012 22:14

Vubec nezalezi na tom, co tam je za mapy - staci nahrat nekolik map (nekolik GB) a nastava stav, kdy navigace prestane zvladat - start v desitkach sekund, odezva se da pocitat v sekundach, celkem pravidelne se seka tak ze se musi resetovat. Na aktualizaci je nejhorsi to, ze se vzdy vymaze obsah GPS - u jedne mapy je to fuk, u nekolika map soucasne je to problem, protoze je nutne je mit vsechny instalovane v PC.

S jednou mapou jako je Topo CR (pouze cca 500 MB) tenhle problem nejspis vubec nenastane. Ta mapa co jsem daval odkaz ma cela Evropa 5 GB a cela Zemekoule pak 23 GB. A to uz je problem a to tak ze velky.

Co se tyce silnicni navigace (Go510, ruzne verze Nuvi), s tou nikdy zadny podobny problem nebyl - navigovani ale hodne zavisi na mapovych podkladech a hlavne nesmi byt za zadnych okolnosti aktivovanych soucasne vic map nez jedna. Pro CR doporucuji Autoatlas, pro zbytek Evropy City Navigator od Navtequ.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 15 lis 2012 23:34

Pročetl jsem všechno pečlivě a protože karlos, používá GPS k jinému účelu, než kamarád, tak bych asi zvolil podle rady od petr22 mobil s GPS. Můžeš mi poradit konkrétní typ, který umí uvést polohu dle souřadnic, případně znázornit na mapě návrh trasy do výchozího bodu, případně má i kompas a turistickou mapu v ceně (pokud to existuje), abych mohl kámošovi doporučit konkrétní mobil za přijatelnou cenu. Díky za všechny informace oběma.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 lis 2012 00:03

Tyhle funkce zavisi na pouzitem sw - zobrazeni souradnic bych rekl ze umi kazdy software, spousta jich umi i kompas (otaci se podle mapy a smeru pohybu, takze na miste moc nefunguje). Na navrh trasy po silnici jsou treba vektorove routovatelne mapy - napr z Openstreetmap. Vsechny ty silnicni, cyklo a turisticke mapy jsou geneovane z jednoho podkladu - lisi se v tom co mapa obsahuje, silnicni treba ma jen silnice a minimum rusivych prku okolo. Turisticka ma zase skoro kazdy patnik.

Ja konkretne pouzivam Locus - umi bitmapove (tech bude nejspis vetsina proti pravidlum fora, kdyz je lidi stahuji z online mapovych serveru jako je Cykloatlas nebo Mapy) a vektorove mapy (open stretmap - cela zemekoule zadarmo, jen se musi stahnout a nahrat na kartu). Umi si mapy i stahovat, kdyz se dostane na net.

Telefon moc neporadim, protoze znam jen nas Samsung Galaxy, ktery plne vyhovuje. Da se i tablet (levny, s externi gps) ale to uz zacina vypadat dost divne s tim chodit po lese.....

LaB
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod LaB » 16 lis 2012 06:00

Pro android jsem vyzkoušel kde co, nakonec jsem zůstal u Locusu free verze, úplně mi dostačuje. Bitmapový turistický mapy jsem si kdysi nadělal přes Mobile atlas creator (tuším, že umí i vektorový). Teď už to přes Mobac nejde, ale po zaplacení určitýho kreditu si umí locus stáhnout mapy sám (upozorňuju, že legálně) a uložit na kartu. Zobrazí polohu, má kompas, funkci návratu do výchozího bodu (třeba na houbách k autu), zaznamená trasu (s možným exportem), umí navigovat do daného bodu atd atd. Pokud má někdo paušál s netem v mobilu, může využívat mapy online (já používám Smart maps a Shocart).
Český výrobce, skvělá podpora, častá aktualizace.
Doporučuju pročíst http://androidforum.cz/locus-online-off ... 10335.html
Kdybych turistickou GPS potřeboval každý den, zvolil bych asi klasickou GPS, ale na dovolenou a výlety mi Locus v mobilu s Androidem zatím vždycky stačil. Mám Vodafone 945, což není žádná hvězda, ale aplikace nepadá a neseká se.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”