Ahoj, potřeboval bych poradit, jak snížit napětí z 5V na 2V. V tomto oboru jsem laik, takže bych prosil o radu polopatě.
Díky
Snížení napětí
Snížení napětí
CPU: AMD Athlon X4 750K MB: Gigabyte GA-F2A75-D3H RAM: Corsair Vengeance XMP LP 2x 2GB 1600MHz GPU: Gigabyte HD 7850 PSU: BeQuiet Pure Power BQT L8-CM-630W
Re: Snížení napětí
Odporem s příslušnou hodnotou. Kolik by měl být ohmů ti řekne Ohmův zákon.
Just Fucking Google It!
Takže budu potřebovat 0,25 ohmový odpor?
CPU: AMD Athlon X4 750K MB: Gigabyte GA-F2A75-D3H RAM: Corsair Vengeance XMP LP 2x 2GB 1600MHz GPU: Gigabyte HD 7850 PSU: BeQuiet Pure Power BQT L8-CM-630W
To záleží na proudu, podle toho kolik si spotřebič bere.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Pohlaví:
Odpor je blbost - ten můžeš použít pouze pokud budeš znát proud. Tux si taky doplní znalosti....
Na co to potřebuješ? Pokud nezáleží na úplné přesnosti, pak doporučuji nejjednodušší řešení - koupit 5 obyčejných diod a spojit je do serie. Na diodě je úbytek cca 0,6 (0,7) V, tedy 5x0,6 jsou 3V tedy budeš mít přesně dva.Jinak lze řešit třeba jednotranzistorovým stabilizátorem, kde napětí v bázi bude řídit LED.

Na co to potřebuješ? Pokud nezáleží na úplné přesnosti, pak doporučuji nejjednodušší řešení - koupit 5 obyčejných diod a spojit je do serie. Na diodě je úbytek cca 0,6 (0,7) V, tedy 5x0,6 jsou 3V tedy budeš mít přesně dva.Jinak lze řešit třeba jednotranzistorovým stabilizátorem, kde napětí v bázi bude řídit LED.
Chci napájet Peltierův článek. Max. proud má 8,5A.
Myslím si,že ideální bude stabilizátor napětí.
-
- Pohlaví:
Dej mi na něj odkaz. Co jsem našel peltiery tak mají napájecí napětí vyšší než 2v
/edit: už jsem to našel...
V tomto případě bych nedoporučil stabilizátor, ale PWM regulátor. Jinak by peltier neuchladil ani ten tranzistor ve zdroji.
/edit: už jsem to našel...
V tomto případě bych nedoporučil stabilizátor, ale PWM regulátor. Jinak by peltier neuchladil ani ten tranzistor ve zdroji.
Naposledy upravil(a) Uziv00 dne 28 lis 2012 21:21, celkem upraveno 1 x.
To je přesně on.
Na to by mu mohl postačit něaký obyčejnější s 555kou,ne?
-
- Pohlaví:
No, pokud budeš chtít použít odpor, pak by měl mít hodnotu 0,35 ohm, ale POZOR! musí být dimenzován na výkon 30W (25,5 spočteno) a počítej s tím, že bude silně hřát. PWM regulace pro peltier je popsána zde: http://fsinet.fsid.cvut.cz/stretech/201 ... f/1064.pdf
Myslím, že by šlo použít i jinou PWM regulaci, např. s NE555 a nějakým IRF + dodat silný elyt na výstupu.
Použití diod je v případě proudu 8,5A zcela bezpředmětné, taky by se musely chladit a diody pro takové proudy nestojí pár korun.
2Ondoubek: líbí se mi jak se zapojušeš. Rosteš nám před očima
Jen tak dál!
Myslím, že by šlo použít i jinou PWM regulaci, např. s NE555 a nějakým IRF + dodat silný elyt na výstupu.
Použití diod je v případě proudu 8,5A zcela bezpředmětné, taky by se musely chladit a diody pro takové proudy nestojí pár korun.
2Ondoubek: líbí se mi jak se zapojušeš. Rosteš nám před očima

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 6620
-
od windroid2
Zobrazit poslední příspěvek