Nejdou přeinstalovat WinXP Vyřešeno

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Nejdou přeinstalovat WinXP

Příspěvekod rasty_kartas » 03 pro 2012 23:58

Zdravím, před 3 roky jsem si pořídil PC na který jsem si naistaloval WinXP(PC bylo bez OS). A asi před 5 měsíci jsem se rozhodl si pořídit nové vykonější PC. Koupil jsem také do toho nového PC 2TB HDD ke starému 500GB HDD z toho předchozího PC. Pro nový PC jsem se rozhodl naistalovat Win7 a na tom starém HDD ty WinXP nechat nainstalované. No a při používání Win7 jsem postupně zjišťoval, že některé programy a hry ,které používám a hraju nefungují na těch Win7. A když zkusim změnit bootování na ten HDD na ,kterém jsou WinXP ,tak po načtení systému s logem Windows XP ještě před přihlášením se objeví blue screen, PC se restartuje a chce po mě vybrat jestli systém spustit v nouzovém nebo normálním režimu. A ať vyberu cokoliv tak se stejně zase objeví blue screen a takhle to jde pořád dokola. Takže nejspíš normálně spustit nepudou. Já si myslim ,že když dám HDD se systémem do jiného PC ,tak se to bude takhle chovat jak jsem popsal výše. Tak jsem se rozhodl ty WinXP přeinstalovat. A radši pro jistotu jsem odpojil ten 2TB HDD aby ty WinXP ho nezformátovali. No a když začnu s přeinstalací WinXP ,tak příprava instalace jede v poho ,ale hned po dokončení přípravy se objeví stejnej blue screen jako předtim po načtení WinXP a PC musim restartovat a zase dokola. Sice ten blue screen jenom problikne ,ale myslim si ,že to bude ten samej nebo aspoň podobnej jako po tý přípravě instalace. Podle mě to může mít nějakou souvislost mezi sebou ty blue screeny. Taky jsem v BIOSu zkusil změnit SATA mod na IDE a nepomohlo to. Přikládám foto blue screenu po přípravy instalace, protože jenom ten se mě podařilo vyfotit. Ten druhej jenom problikne jak jsem už psal.
Parametry PC zde: CPU: Intel QuadCore i5-3470, 3400 MHz | GPU: Zotac NVIDIA GeForce GTX 560 Ti | RAM: 2x 2GB A-Data DDR3 1600MHz | MB: ASRock H77 Pro4/MVP
Napsal jsem toho dost, ale je to nejkratší jak to jen jde abych popsal celý problém. Snad to moc nevadí.

Předem děkuji za rady a odpovědi

[album]706[/album]
Naposledy upravil(a) rasty_kartas dne 04 pro 2012 00:13, celkem upraveno 1 x.
CPU:Intel QuadCore i5-3470, 3400 MHz | GPU:Zotac NVIDIA GeForce GTX 560 Ti | RAM:2x 2GB A-Data DDR3 1600MHz | MB:ASRock H77 Pro4/MVP | Zdroj:FORTRON FSP600-80BPN 600W | Monitor:Samsung S24B300HL | Myš:A4tech F5 V-Track | Skříň:Cooler Master Dominator CM 690 Advanced NVIDIA Edition

Reklama
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Re: Nejdou přeinstalovat WinXP

Příspěvekod MiliNess » 04 pro 2012 00:10

Taky jsem v BIOSu zkusil změnit SATA mod na IDE a nepomohlo to

Tak jsi to dělal blbě, bude to pravděpodobně právě v tomto nastavení. Zaměř se na to.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 04 pro 2012 00:23

A tak teda nevíš náhodou kde bych to asi tak našel v biosu. Já totiž ani nevim jestli jsem měnil SATA mod na IDE. Jenom že tam bylo napsaný SATA a IDE ,tak jsem to zkusil změnit. Jinak ten BIOS je AMI UEFI. A v biosech se trochu míň vyznám, takže se radši v něm do hloubky nehrabu.
CPU:Intel QuadCore i5-3470, 3400 MHz | GPU:Zotac NVIDIA GeForce GTX 560 Ti | RAM:2x 2GB A-Data DDR3 1600MHz | MB:ASRock H77 Pro4/MVP | Zdroj:FORTRON FSP600-80BPN 600W | Monitor:Samsung S24B300HL | Myš:A4tech F5 V-Track | Skříň:Cooler Master Dominator CM 690 Advanced NVIDIA Edition

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 04 pro 2012 00:33

Nejprve zásadní otázka: Ten disk, kam instaluješ Windows XP máš připojen k šedému nebo černému SATA konektoru?
Pokud ho máš připojený k šedému, tak se mrkni sem 3.4.6 Storage Configuration a ASMedia SATA3 Mode nastav na IDE Mode.
Pokud ho máš připojený k černému konektoru, tak SATA Mode Selection nastav na IDE Mode. V Exit->Save Changes and Exit to pak musíš uložit.
Máš tam totiž dva diskové hostitelské řadiče, jeden v chipsetu, druhý je v extra čipu na desce.

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 04 pro 2012 02:34

Ten disk je připojenej k černému konektoru, čili na SATA II. Taky mě napadlo jestli na tu instalaci XP nemá vliv třeba nové komponenty jako třeba DDR3, protože na tom původním PC byly DDR2. Ale to bude nejspíš blbost. Jak jsem psal, jenom mě to napadlo.

Bari
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Bari » 04 pro 2012 08:47

DDR3 na to nemají vliv.
Instaluješ OS z originálního média od MS?

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 04 pro 2012 11:45

Nejede to ani s oběma hostitelskými adaptéry nastavenými na AHCI?
Ta chyba je jasná. 0x0000007B znamená to, že se během spouštění systém nemůže dostat k bootovacímu disku.

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 04 pro 2012 17:13

Tak jsem zkoušel nastavovat volbu "SATA Mode Selection" i tu "ASMedia SATA3 Mode" do různejch kombinací i obě volby (hostitelský adaptéry) nastavený na AHCI a pořád nic. Ale DVD mechanika v který je instalační CD WinXP byla napojena na "SATA3_A1" na šedý konektor, na jeden z těch vedlejších 2 samostatných konektorů. Tak jsem ji přepojil do černého konektoru k ostatním, kde těch konektorů je 6. A potom jsem to právě zkoušel nastavovat jak už jsem psal výše. A objevila se tady nová chyba 0x0000007E. Fotku té chyby přiložím níže.
A ty WinXP chci nainstalovat na ten 500GB HDD a ten 2TB HDD je vždy odpojený. Oba jsou zapojeny do černého konektoru SATA II.
Ještě mě napadlo jestli by nepomohlo ten 500GB HDD zformátovat a WinXP nainstalovat na čistý disk. A taky když vložím instalační CD do DVD mechaniky při zapnutých Win7, tak se objeví AutoRun okno Windows XP s 3 možnostmi: "Instalovat systém Windows XP", "Další úkoly" a "Zkontrolovat kompatibilitu systému". No a právě ta možnost "Instalovat systém Windows XP" je vyšedlá, nejde s ní nic dělat. Ostatní možnosti jde na ně normálně kliknout. Tak jestli to něco neznamená, že je ta první možnost instalace vyšedlá.

Fotka chyby:
[album]708[/album]

Bari
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Bari » 04 pro 2012 17:27

Nainstalovat XP z běžících Windows 7 nelze.
Je disk zapojený do konektoru SATA 0 (případně SATA 1, pokud je to číslované od 1)?
Stále jsi neodpověděl, jestli Windows XP instaluješ z originálního média.

rasty_kartas
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod rasty_kartas » 04 pro 2012 20:07

A to nějak na tom záleží jestli ty WinXP instaluju z originálního média? Jenom se ptám, aby to nevyznělo jinak. Jinak ten disk kam je chci ty WinXP instalovat je zapojený do konektoru SATA2_2 černý, podle manuálu.
Manuál základovky:ftp://europe.asrock.com/manual/H77%20Pro4MVP.pdf na str.13 je layout, z něj beru ten popis.

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 05 pro 2012 01:11

Já jsem ko*ot.
Nejede to ani s oběma hostitelskými adaptéry nastavenými na AHCI?

To mělo být "Nejede to ani s oběma hostitelskými adaptéry nastavenými na IDE?"
AHCI WinXP nativně nepodporuje. Udělej tedy toto:
-CD/DVD mechaniku i disk zapoj do černých konektorů
-nastav u obou řadičů IDE
-vypni Intel(R) Rapid Start Technology

Bari
Level 2.5
Level 2.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Bari » 05 pro 2012 08:47

Ano, záleží na tom, z čeho instaluješ, protože drtivá většina všech neoriginálních stažených obrazů instalačních disků systémů je napadených/upravených. Pak je samozřejmě nainvní očekávat, že to bude fungovat bez problémů ;)

Takže instaluješ z orginálního média nebo je to nějaká stažená verze z pichybného zdroje? Protože pokud je to stažená verze z pochybného zdroje, může být problém úplně jinde.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • eqkes = nejdou otevřít soubory (jpg, doc, xls...) Příloha(y)
    od pajauh » 11 srp 2024 10:58 » v Vše ostatní (bezp)
    8
    9218
    od pajauh Zobrazit poslední příspěvek
    24 zář 2024 18:07

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”