Instalace Win 7 na 2. disk, na 1. disku již instalované XP

Operační systémy Windows z dílny Microsoft a vše kolem nich

Moderátoři: Pic, Mods_senior

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Instalace Win 7 na 2. disk, na 1. disku již instalované XP

Příspěvekod X » 03 pro 2012 22:53

Chtěl bych si v dohledné době (nejdříve musím 2. disk defragmentovat) nainstalovat "na pokusy" na 2. fyzický disk (SATA, je ale emulovaný jako IDE) Win 7. Na 1. fyzickém disku (PATA) mám již delší dobu nainstalované Win XP + SP3. Nezmrší mi tato instalace Win 7 na 1. disku zaváděcí sektor, takže by došlo na problémy při startu XP? Vím, že teoreticky by k tomu dojít nemělo (jediné doporučované pořadí je vždy nejprve starší OS a teprve potom novější), ale nebyl bych zrovna nadšený, kdyby přece jenom kvůli zaváděči šly XP do kytek, případně na jaké problémy se mám připravit? Chtěl bych také instalaci Win 7 ukočírovat tak, aby nevytvářela další oddíly, kterých nejsem zastáncem a nepotřebuji je - navíc mám 2 interní disky a jeden NAS, to mi zcela dostačuje ...

Potřebuji praktické zkušenosti, tedy poznatky lidí, co něco takového již vyzkoušeli (2 harddisky, na každém OS). S tím, že při startu na mě vždy vykoukne nabídka 2 OS jsem srozuměn, ale i možnosti automatického startu jednoho z nich a podobné zkušenosti uvítám. Díky.

P.S.: Na 2. disku mám docela dost dat, ale pokud je můj předpoklad správný (a u nižších OS se to tak vždy chovalo), při výběru disku pro instalaci Win 7 bez formátování by se měli data bez problémů zachovat. Jen co je trochu otázkou, jak dopadnou systémové složky: System Volume Information a RECYCLER, který si tam vytvořil Win XP - a zda se o ně nebudou OS hádat. Viditelnost disků (1. i 2.) z obou systémů chci zachovat (oba NTFS).

Obrázek

Reklama
MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Re: Instalace Win 7 na 2. disk, na 1. disku již instalované

Příspěvekod MiliNess » 04 pro 2012 01:12

SATA, je ale emulovaný jako IDE

Proč? Nastav na AHCI
Nezmrší mi tato instalace Win 7 na 1. disku zaváděcí sektor, takže by došlo na problémy při startu XP?

Nezmrší. Navíc pokud máš na mysli zaváděcí kód v MBR sektoru, tak až na malé odlišnosti je jak u WinXP tak u Win7 téměř stejný (co do funkčnosti).
Kód Win7 tuším obsahuje podporu Trusted Platform Module, Win XP ti s ním ale naběhnou.
U obou systémů totiž plní stejnou funkci, tedy najít na disku primární oddíl s příznakem ACTIVE, načíst zavaděč VBR do paměti a spustit ho (tzv. boot sector).
Jediné co ti může přepsat je právě zavaděč ve VBR, který už se u obou systémů liší. Lze to však lehce opravit.
Chtěl bych také instalaci Win 7 ukočírovat tak, aby nevytvářela další oddíly, kterých nejsem zastáncem

Doporučuji jako systémový svazek (obsahující bootmgr a BCD soubor) vytvořit 100MB oddíl, tak jak to dělá instalátor.
Pokud ho opravdu nechceš, na disku vytvoř pouze jeden oddíl, naformátuj ho v NTFS a ve správci disků Windows XP ho nastav jako aktivní.
Příznak AKTIVNÍ je důležitý, tam ti pak instalátor nacpe boot manager a BCD soubor a bude na něm systémový svazek.
Pak ti instalátor Win7 nebude další oddíl vytvářet a pokud náhodou ano, můžeš ho přímo v instalátoru odstranit.
ale i možnosti automatického startu jednoho z nich a podobné zkušenosti uvítám

Nejjednodušší je upravit to v EasyBCD ve Windows 7, po dokončení instalace. Já používám BCDEdit od MS, je to ale složitější.
jak dopadnou systémové složky: System Volume Information

Vypusť to z hlavy, složku budou sdílet.
a RECYCLER

Taky to vypusť z hlavy, každý systém má jinou složku. (Win7 - $Recycle.Bin, WinXP - RECYCLER). Více zde.
Navíc ve složce koše má každý uživatel svou vlastní složku, pojmenovanou podle jeho SID (Security Identifier). V každém operačním systému má uživatel jiný SID, proto to není problém ani u dvou instalací WinXP, které používají jednu složku RECYCLER.
Viditelnost disků (1. i 2.) z obou systémů chci zachovat (oba NTFS).

Tak to bude problém. Jestliže budeš trvat na viditelnosti svazku s Windows 7 z Windows XP, příjdeš při spuštění Windows XP vždy o body obnovy ve Windows 7.
Win XP ti při startu smaže stínové kopie svazku s W7.
Doporučuji Windows XP přístup ke svazku Windows 7 zakázat, vytvořením hodnoty s písmenem nebo GUID svazku Windows 7 v klíči OFFLINE. Více zde.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 04 pro 2012 02:44

MiliNess: Pane jo, ty mi dáváš. Myslel jsem, že se ptám pro všechny případy, ale koukám, že toho ještě spoustu nevím ...

-

- na obou discích mám pouze jeden oddíl a to primární, na C (XP) bude příznak active, ale druhý F už netuším ... je to vůbec možné, jak zamýšlím? Mít zaváděč pouze na jednom (fyzickém) disku a pomocí tabulky si vybrat OS a tím i fyzický disk? Tím pádem by active mělo být pouze zapnuto na jednom, ne? Co by vlastně bylo, kdyby oba disky měli zapnuto active, kam by se vlastně skočilo? :smile: Snažil jsem se zjistit active ze Správce zařízení, Správy disků, Systémových informací a HD Tune Pro, ale nic jsem nezjistil. Čím to lze opravit (zavaděč ve VBR)?

-

-

-

-

- Tak pro mě není vůbec možné, abych z nějakého OS neměl přístup na jakýkoli disk, to je prostě absolutně vyloučeno! Ale díky za cenné upozornění. Nejspíš to jakžtakž půjde pomocí nastavení bodu obnovy (nevím jak ve Win 7, tam uvidíme), viz obrázek:

Obrázek

Na co bych totiž sledoval disk F, když tam mám jenom data? Takže v současné době na něm z XP mám stejně sledování vypnuto (a přístup neztrácíš). Každý OS si tak bude sledovat jen svůj disk. Trochu je problém v tom, že pro sledování jsem zvyklý mít nastavenu maximální kapacitu z disku a jednou za čas vypnutím a zapnutím vyčistit body a mít pouze od toho okamžiku první. Jenže MS to má tak nešikovně nastaveno, že při opětovném zapnutí se zapne i F, pak ho musím ručně vypnout (pouze vypnout svůj - C, nejde). Budu muset nejspíš nastavit kapacitu pro sledování na nějaké dostatečné místo a už s tím nehýbat, ale teoreticky by to snad mohlo fungovat a OS by si nemuseli lézt do zelí :D

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 04 pro 2012 09:04

je to vůbec možné, jak zamýšlím? Mít zaváděč pouze na jednom (fyzickém) disku a pomocí tabulky si vybrat OS a tím i fyzický disk?

Tak se to běžně dělá. Systém se zavádí ze spouštěcího oddílu W7 (na něm je systémový svazek). Zavaděč BIOSu spustí kód v MBR disku s Win7->ten spustí kód ve VBR systémového svazku W7 ->ten spustí bootmgr, který zobrazí nabídku operačních systémů. Pokud vybereš W7, spustí zavaděč W7 winload.exe, pokud vybereš WinXP, spustí ntldr na druhém disku s Windows XP.
Nějaké pojmy:
-spouštěcí oddíl je primární oddíl s příznakem "Aktivní".
-systémový svazek je svazek na spouštěcím oddílu - obsahuje v kořeni bootmgr a složku Boot s BCD souborem (W7, W8 a W Vista), nebo ntldr, ntdetect.com a boot.ini (Win XP, W2000)
-spouštěcí svazek je svazek, který obsahuje složku %windir% (obvykle Windows)
-jeden svazek může být zároveň systémový i spouštěcí (tak to chceš ty - bootmgr, BCD i složka Windows jsou na jednom svazku)
-na jednoduchých základních discích je pojem oddíl a svazek zaměnitelný. Pak totiž ještě můžou být víceoddílové svazky (jeden svazek se rozprostírá na více oddílech), kde to už zaměnitelné není.
Co by vlastně bylo, kdyby oba disky měli zapnuto active, kam by se vlastně skočilo?

Systém se nejprve bude hledat na disku, který má vyšší prioritu v seznamu zařízení v BIOSu.
Můžeš toho i využít. Většina základních desek umožňuje při startu pomocí klávesy (obvykle F6, F8, F11 nebo F12 v závislosti na BIOSu) vyvolat seznam zařízení, ze kterých lze zavádět systém.
Pokud před instalací Windows 7 odpojíš disk s Windows XP a budeš mít dva naprosto nezávislé operační systémy. Defaultně se bude spouštět ten, který je na disku s vyšší prioritou v nastavení BIOSu.
Pokud budeš chtít spustit ten druhý, stiskneš při startu klávesu pro vyvolání menu a vybereš druhý pevný disk. Pak se ti zavede druhý operační systém.
Výhodou je, že pokud nastane nějaká chyba v ranné fázi spouštění W7, WinXP zůstanou stále funkční.
Dokonce lze oba způsoby spouštění zkombinovat, vybírat systém pak můžeš buď pomocí nabídky zařízení BIOSu nebo nabídky boot manageru W7 zároveň.
Snažil jsem se zjistit active ze Správce zařízení, Správy disků, Systémových informací a HD Tune Pro, ale nic jsem nezjistil

Zde a zde nastavení. Odebrat příznak Active můžeš např. pomocí Diskpartu nebo nějakého partition manageru.
Čím to lze opravit

Např. nástrojem bootsect.exe, který najdeš na instalačním DVD Windows 7 nebo Windows Vista. Bootsect z Win7 umí pomocí parametru /mbr dokonce přepsat zaváděcí kód v MBR (ten z Visty tento parametr nepodporuje)
Pokud tedy budeš chtít obnovit zavaděč VBR pro Windows XP na svazku C: (kód který v kořeni svazku hledá a spouští zavaděč ntldr) napíšeš příkaz bootsect.exe /nt52 C:
Pokud budeš chtít zapsat do VBR svazku D: kód pro Windows Vista nebo Windows 7 a 8, (kód který v kořeni svazku hledá a spouští boot manager bootmgr) napíšeš příkaz bootsect.exe /nt60 D:
Nejspíš to jakžtakž půjde pomocí nastavení bodu obnovy

Nepůjde. I když ve Windows XP vypneš sledování svazku F:, stejně ty stínové kopie při startu smaže. Tedy buď body obnovy ve Windows 7 nebo přístup z Windows XP do svazku s Windows 7.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 04 pro 2012 17:38

- takže se mi jeví asi zatím nejlepší možnost odpojit dočasně C a nainstalovat na F Win 7, tím budu moct manipulovat při startu dle své chuti a momentálních potřeb (tím mi sice vlítne disk F do mezery a stane se asi C, ale potom ze Správy disku případně popřehazuji, snad to OS přežije, když bude na začátku bez dalšího softu (jednou jsem takto popřehazoval disky s OS - oba XP - a díky tomu, že tam byl předtím různý nainstalovaný soft, jsem to musel urychleně vrátit), stejně mám popřeházený nad C jednotky, dle postupné instalace a své potřeby a zvyku, takže pěkný guláš :D Tím mi (při odpojeném C) ani Win 7 nemohou šáhnout do zavaděče na C ...

- díky tvým obrázkům jsem konečně našel příznak active (až po pravém myšítku, jinak v XP neviditelný, aspoň dle mé současné konfigurace), vypadá to, že dle předpokladu na C je a na F nyní ne (takže před instalací Win 7 ho v XP zapnu - doufám správně, že na data na F to nebude mít vliv? :lol: )

- takže pro záchranu bodů obnovy před konkurenčním OS mi zbude pouze ruční záloha (zkopírování) složky System Volume Information na nějaké bezpečné místo mimo root? Vždy před ukončením OS záloha adresáře a případné vrácení správné kopie při startu jiného. Protože je to pakárna a jsem pohodlný, vidím to na využití softwaru NirCMD (pokročilý příkazový řádek), viz >>> http://www.nirsoft.net/utils/nircmd.html - vytvoření zástupce / tlačítka pro vypínání, před tím se mi automaticky zkopíruje System Volume Information do zálohy. Budu si muset dát bacha, manipulací s touto složkou lze zničit spuštění celého OS. Taky budu muset zkusit, jestli jde za chodu OS podstrčit jiný obsah této složky, jinak by se to muselo dít při startování OS.

P.S.: Mimochodem, podle toho jak jsi to napsal ... znamená to, že Win 7 nemaže XP body obnovy (jen obráceně ano)?

MiliNess
člen BSOD týmu
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:

Příspěvekod MiliNess » 05 pro 2012 01:45

tím mi sice vlítne disk F do mezery a stane se asi C, ale potom ze Správy disku případně popřehazuji, snad to OS přežije, když bude na začátku bez dalšího softu (jednou jsem takto popřehazoval disky s OS - oba XP

Nikam nic nevlítne. Písmena přiřazená svazku, platí pouze v rámci jednoho operačního systému. To jaké písmeno svazek dostane, určuje ve Windows správce připojení (mountmgr.sys) spolu s ftdisk.sys (nebo dmio.sys).
Jednou přidělené písmeno, je uloženo v databázi, jejíž obsah můžeš vidět v klíčí registru HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\MountedDevices. Ta platí pouze v rámci jednoho operačního systému. Ve Windows 7 tedy bude mít jeden svazek písmeno C, ve WinXP ten samý svazek dostane třeba písmeno D. Když ho ve WinXP změníš z D na F, bude ve Win 7 stále C. Samotný diskový oddíl bez operačního systému, nemá žádné písmeno. To dostane, až po připojení disku k operačnímu systému, který vytvoří objekt svazku a přidělí mu písmeno.
U externího disku taky neřekneš, že je to disk H. V různých Windows, kam ho budeš připojovat, bude dostávat různá písmena (první, která jsou právě volná)
Proto i po nabootování z recovery disku nemusí svazek, který má ve spuštěných Windows C mít zrovna C, ale třeba E.
doufám správně, že na data na F to nebude mít vliv?

Ano, nebude
takže pro záchranu bodů obnovy před konkurenčním OS mi zbude pouze ruční záloha (zkopírování) složky System Volume Information na nějaké bezpečné místo mimo root?

To se ti nepovede ani náhodou. Jednak s tou složkou má právo manipulovat pouze proces běžící pod účtem Local system a také jsou v ní otevřené soubory (včetně té stínové kopie svazku)
Jiná ochrana než zabránit WinXP v připojení svazku s Win7 asi neexistuje.
znamená to, že Win 7 nemaže XP body obnovy (jen obráceně ano)?

Ano, pouze Windows XP to smaže sedmičkám. Od Windows Vista je funkce Obnovení systému založena právě na stínových kopiích svazku. Windows XP mají ovladač filtru souborového systému sr.sys, který monitoruje změny určitých souborů a ještě před provedením změny je překopíruje do složky RPXXX ve složce System Volume Information\_Restore pod speciálním jménem. Všechny změny pak zapisuje do protokolů RPXXX\change.log.x, podle nichž se pak obnovuje systém.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Instalace Windows 11 - nevidím nový M.2 disk Příloha(y)
    od lukas.sei » 29 kvě 2025 09:48 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3711
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    30 kvě 2025 11:32
  • Instalace gpu
    od MIsha1994 » 23 zář 2024 06:41 » v Problémy s hardwarem
    1
    1675
    od meda2016 Zobrazit poslední příspěvek
    23 zář 2024 08:28
  • Instalace WIN 11 Příloha(y)
    od Sirkosta » 23 čer 2025 16:02 » v Windows 11, 10, 8...
    12
    2479
    od Sirkosta Zobrazit poslední příspěvek
    23 čer 2025 19:21
  • Instalace windows Příloha(y)
    od lucaso84 » 03 úno 2025 20:57 » v Windows 11, 10, 8...
    34
    8373
    od lucaso84 Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 14:15
  • Windows 11 - instalace
    od Seismosaurus » 21 črc 2024 11:07 » v Windows 11, 10, 8...
    4
    4031
    od Petison Zobrazit poslední příspěvek
    21 črc 2024 14:06

Zpět na “Windows 11, 10, 8...”