Kvalita slabších počítačů

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

varok
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Kvalita slabších počítačů

Příspěvekod varok » 08 pro 2012 15:31

Děkuji za odkaz, na bazoš jsem zatím nedošel. V tom označení oproti zkutečné frekvenci jádra je takový rozdíl?
Já myslel, že když je počítač třeba s označením 2400+, tak to je ve skutečnosti zhruba 1700-1800MHz. Tak to jsem si s něčím popletl.
No ale zeptám se znovu jako naprostý laik. To tedy kdybych koupil dvoujádro AMD třeba 2600+, tak jaká by byla asi zkutečná frekvence procesoru?
Odhaduji podle vašeho předešlého příspěvku asi 1500-1600MHz. To je hodně málo, ne?
Takže bych na tom byl hůře než teď, nebo se to u dvoujáder už bere jinak?
V práci mi chlapi říkali, že i kdybych koupil dvoujádro 2600+ tak tam bude obrovský rozdíl oproti tomu, co mám teď. Jak to tedy prosím je?

Reklama
Petison
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Petison » 08 pro 2012 15:39

AMD Athlon 2600+ se nedělal ve dvou jádrové verzi a to pouze jako jednojádro frekvence 1600Mhz.Což je slabota a nemá cenu kupovat.Jak jsem psal chce to min X 2 4800+.Rozdíl bude velký.

varok
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod varok » 08 pro 2012 15:47

Aha, tak možná nemysleli AMD, ale Pentium, jenže to je cenově stejně asi někde jinde, ne? Jaké procesory byly vyrobené nevím, vůbec se v tom neorientuji.

Wordstar14
Level 3
Level 3
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 08 pro 2012 16:16

So starsim hardware je to v sucastnosti velmi, ale velmi spatne.
Problem je v software. Novy software vcitane operacneho systemu pouziva nove vlastnosti procesorov a cipovych sad. Je na to vzasade vyladeny. Samozrejme bezi aj nastarsom hardware, ale vyzera to tak, ze programatori na kaslu na to aby prisposobovali, alebo skor vyladovali veci na stary hardware.
Ono totiz uz ani Linux nechodi dobre na starsom hardware o ktorom bolo zname, ze chodi ako blesk. Windows potrebuje pokial mozno co najnovsi hardware. Ano Win8 su malo narocne na vykon procesora, ale potrebuju NX bit.
Riesim nieco podobne, pretoze donedavna som pracoval na Celeron 1.7GHz/1GB RAM, momentalne som polepsil na 3GHz Prescott a ziadna slava. Dokonca je to este pomalsie ako ten 1.7GHz. Zasluhu na pomalosti ma novsi OS. Pouzivam Linux.
Tiez vas prekvapi to, ze ak nechcete prist o usi, tak budete hodne skoro zvazovat kupit aj specialne navrhnutu skrinku pre pocitac. Novsie procesory a cipove sady dost znacne hreju, teda hreju podstatne viac ako tie starsie.

varok
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod varok » 08 pro 2012 16:43

No já ani nepotřebuji nějaký Windows 8. Jestli by mi na tom počítači běželo Windows XP, byl bych rád, to máme teď. Kdyžtak by se dalo Windows 7. To asi problém nebude. Nejhorší je, že v inzerátech to píšou různými zkratkami, číselným označením a já se v tom moc nevyznám.
Prošel jsem už teď bazoš, aukro, avízo ale zatím tam nic slušného za slušné peníze asi není. Jak jsem psal, tak na to nespěchám, jen jsem se ptal.

Wordstar14
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 08 pro 2012 16:56

Posledny system od MS, ktory beha v zasade este optimalne na starsich pocitacoch je XP (okrem optimalizacie pre viac jadier). O Viste si kazdy mysli svoje a Win7 je natolko zmenena, co sa tyka vyladenia na malo vykonne pocitace, ze tam asi neuspejete. Mozno ak si po instalicii povypinate ten bordel v procesoch a roznych vylepseniach, tak by sa snad dal aj pouzivat.
Je lepsie sa neponahlat, robim to tak podobne, pretoze do roka pride novy uplne iny hardware vcitane zbernice pre CPU + nove typy RAM, tudiz bude treba znova vsetko vymienat. A potom je tiez predpoklad, ze pride k radikalnemu posunu hardware do oblasti kde sa to nachadzalo ked boli i386 a to takej, ze CPU bude neoodelitelna sucast maticnej dosky bez moznosti vymeny. Zavisi od uspesnosti Win8 a nasledovnikov, hlavne odklonu od tradicnych pocitacoc chapanych ako desktop.

varok
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod varok » 08 pro 2012 17:07

Tak jestli by jelo na dvoujádrech i Windows XP, tím lépe, ten máme doma legální koupený, tak bych ho použil.
Já na úplně nový comp nemám a ani v podstatě nechci. Vím že bych koupil nějaký nový počítač, novinku a za pár měsíců bude stejně zastaralý, protože vývoj jde dopředu.

Wordstar14
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod Wordstar14 » 08 pro 2012 17:45

Pouzit starsi pocitac by v zasade nebol problem. Problem je software ako som spominal. Ak starsi pocitac, tak je dobre mysliet na to, ze na stary pocitac mozem dat len to, co bolo vtedy ked sa take pocitace predavali. Takze, ziadne nove operacne systemy, nove hry, novy office a pod.
Len same stare 6-10 rocne programy.
Hardware sa vyvija a moderny hardware ma napriklad uplne prepracovany prerusovaci podsystem v podobe APIC, ktory moze mat az 255 prerusovacich liniek narozdiel od starsieho hw, ktory ich ma len 15. S tym suvisi aj naprogramovanie ovladacov. Bohuzial s ovladacmi je to vselijako. Nove OS ako Win7 pocitaju prevazne s modernym hw, takze aj ovladace su prisposobne a vyladene pre novy hw. Mali by fungovat a casto aj funguju na starsom hw, ale sem tam sa najdu aj problemy ked to programator netestuje na starsom hw. Zvukove katy s tym casto trpia, reps. vsetok hw, ktory ma male buffre.

varok
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod varok » 08 pro 2012 18:32

Já si osobně myslím, že to moc přeháníte. Není to tak horké, jak to tady tlačíte. Dobře, chcete jít s dobou, tak prosím, kupte si novinky na trhu. Já jsem ale už na začátku psal, že chci koupit něco staršího, ale lepší než můj dosavadní počítač, zastaralé pentium IV. Psal jsem i, že to chci na starší hry a prográmky. Samozřejmě vím, že mi tam nepojedou novinky, které včera vyšly na trh a atp.
To máte to samé jako třeba s auty. Tam taky dělají všechno proto, aby všichni ty staré vozy odtáhli do šrotu a koupili si nové vozy. Třeba Škodu Yeti, Fabii, octávky apod. Ale ruku na srdce. Máte tady všichni nové vozy?

Petison
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Petison » 08 pro 2012 19:38

Já mám na na 7 let staré základové desce s Athlon X2 5600+ nainstalován windows 7 a nemám problém s ovladači. Běží mi tam nejnovější software apod.Počítač pracuje rychle a efektivně.Na kancelář multimédia HD filmy naprosto dostačující,takže bych to bral s rezervou ohledně těch nových komponent.

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 08 pro 2012 22:26

No takže když to shrnem,tak máš na výběr ze s.775 a AM2.Desky s tímto socketem vybírej nejlépe od značek Gigabyte nebo Asus.Na co si dát pozor při výběru je jasné.Deska už musí mít sloty pro paměti DDR2 a slot na grafiku PCI expres.Dále se vyhni čipovým sadám SIS a Via.Ty jsou většinou problematické.Z doporučených chipových sad s.775 můžeu doporučit Intel P965,G965,G31,G35.Na s.AM2 chipsety nForce i GeForce,M52,690G.Záleží na konkrétní desce.Doporučené CPU Intel Core2Duo řady E6000,7000,E8000 a všechny Pentium Dual Core.U AMD jsou to Athlony X2 4000+ až 6000+.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

varok
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod varok » 08 pro 2012 22:50

Takže základní desky spíše zn. Asus nebo Gigabyte? A ten slot AM2 je co prosím, To je slot u dvoujádrových procesorů AMD? Paměti DDR2, PCI-e slot pro grafiku a chipsety co jste napsal.
Nejspíše sáhnu po AMDčku, protože ty jsou u nás v práci docela oblíbené asi z důvodu ceny, nevím.
A ty procesory Athlon X2 4000+ by měly mít frekvenci asi 2200MHz, ne? Podle toho, vo jsem předtím četl na wikipedii.
Moc děkuji za upřesnění údajů a zkusím se tím řídit.
Už vím, co mám alespoň konkrétně hledat.

Zpět na “Vše ostatní (hw)”