Excel- Kopírování vzorce (změna souřadnic tabulky v něm) Vyřešeno

Programy pro práci v kanceláři (Word, Excel, Access…=>Office)

Moderátor: Mods_senior

Popiiii
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Excel- Kopírování vzorce (změna souřadnic tabulky v něm)

Příspěvekod Popiiii » 25 pro 2012 19:04

Zdravím
Jelikož si už nevím rady, tak se pokusím s dotazem obrátit na Vás. Ve svém excelu mám tabulku, do které se vepisují údaje z jiné tabulky na základě funkce SVYHLEDAT/SLOOKUP (přesný vzorec "=CHYBHODN(SVYHLEDAT(B2;$AX$2:$AY$14;2;0);SVYHLEDAT(B2;$BC$2:$BD$14;2;0))"). Mám tam CHYBHODN, takže pokud není klíčové slovo (B2) v tabulce č.1 tak ho hledá v tabulce č.2

Jde o to, že potřebuju nastavit tyto vzorce pro dalších xxx buněk, ale v každé buňce(vzorci) už mít přiřazenou novou tabulku. Umím to udělat buďto ručně, přetáhnout tabulku, a nebo vždy připočíst +13 k číslu v souřadnici, protože ony tabulky jsou 13 buněk na výšku a jsou všechny pod sebou. Problém je, že takhle bych to nestihnul ani do dalších vánoc. Potřebuju abych mohl onen vzorec kopírovat a přitom aby se v něm změnila souřadnice tabulky na další o 13 buněk níž.

pro příklad: =CHYBHODN(SVYHLEDAT(B2;$AX$2:$AY$14;2;0);SVYHLEDAT(B2;$BC$2:$BD$14;2;0)) ---> =CHYBHODN(SVYHLEDAT(B2;$AX$15:$AY$27;2;0);SVYHLEDAT(B2;$BC$15:$BD$27;2;0))

Nejsem si ani jistý jestli tohle nějak řešit jde, ale kdy přece šlo, byl bych Vám moc vděčný za radu jak na to. Díky :dontgetit:

Reklama
Azuzula
Level 3
Level 3
Pohlaví: Žena
Stav:
Kontakt:

Re: Excel- Kopírování vzroce (změna souřadnic tabulky v něm)

Příspěvekod Azuzula » 25 pro 2012 23:28

Vítám Vás na PC-help.
Jde to udělat makrem, můžu nějaké jednoduché napsat. Nebo pokud se ve VBA nevyznáte, tak sem dejte sešit a já to tam už doplním ;) Stačí jen napsat kam přijdou vzorce a kolik jich bude.
Pokud je to vše.
Vše co znám z VBA jsem se naučila tady na fóru, na Office.lasakovi, david-zbiral.cz a hlavně hledáním na googlu.
SZ není poradna, na pokládání dotazů je tu fórum. Děkuji.

Popiiii
nováček
Stav:

Příspěvekod Popiiii » 28 pro 2012 18:45

Ve VBA se bohužel nevyznám, ale pokud to jde tím makrem, a mohl bych pak to makro dál nějak využívat sám, tak bych se určitě aspoň základy naučil, protože to pro mě je docela důležité. Pošlu sem takový vzor toho co zhruba potřebuju s rozmístěním buněk tak jak je mám i v originálním sešitu, tak pokud by jste byla vážně tak ochotná a trochu mi pomohla alespoň s napsáním toho makra, byl bych vážně rád.

Takže jen ve zkratce co v tom sešitě potřebuju. V modré buňce je vložen vzorec, který z tabulky napravo vybírá podle jména číslo z druhého sloupce vybrané tabulky. Potřebuju, aby se napravo od modré buňky do buněk vyplnily stejné vzorce, ale už s další tabulkou. Každá tabulka ze které se čerpá má 13 řádků a jsou umístěny pod sebou.
PS: do buněk napravo od modré buňky jsem již vzorce doplnil tak jak mají být, ale jde mi teda o to aby se toto dělo nějak více méně automaticky.
Ono makro ale budu muset vložit do originálního sešitu už sám, tak kdyby jste jen ve zkratce poradila jak ho tam šupnout, byl bych hrozně rád.

Děkuju
Přílohy
Sešit1.xlsx
(13.27 KiB) Staženo 31 x

Azuzula
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Azuzula » 29 pro 2012 00:56

Jak tak na ten sešit koukám tak všechny vzorce jsou doplněny, budete tam ještě něco potom dopisovat? Jako třeba další lidi, nebo množství těch tabulek? Říkám si, jestli nebude jednodušší ty vzorce prostě jen upravit a pak kopírovat dolů než zdlouhavě psát makro.
Pokud je to vše.
Vše co znám z VBA jsem se naučila tady na fóru, na Office.lasakovi, david-zbiral.cz a hlavně hledáním na googlu.

Popiiii
nováček
Stav:

Re: Excel- Kopírování vzorce (změna souřadnic tabulky v něm)

Příspěvekod Popiiii » 29 pro 2012 17:53

Řekl jsem ze roto je jen priklad a vzorce jsem doplnil jsen aby jste vedela jak to ma vypadat. V originalnim sesite takovych bunek se vzorci bude asi 40 ale takovych tabulek potrebuju zhotovit nekolik stovek takze jiste chapete ze to nutne je.

Azuzula
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Re: Excel- Kopírování vzorce (změna souřadnic tabulky v něm)

Příspěvekod Azuzula » 29 pro 2012 20:57

Pokud to chápu, tak počet sloupečků se vzorcem v té první tabulce bude podle počtu tabulek ve kterých se bude vyhledávat, ano? V tom případě mrkněte na přílohu.
V makru si nastavíte první buňku kam chcete vzorce zapsat a počet vzorců (sloupků) a makro spustíte. Editor VBA spustíte kombinací kláves Alt + F11 (nebo na kartě Vývojář tlačítkem "Visual Basic") a makro je uloženo v "module1"
Tak snad to bude ono.

(tohle je jen ukázka, makro už je v sešitu)

Kód: Vybrat vše

Sub vzorce()
Dim poc As Double, a As Double, b As Double, c As Double, x As Double
Dim i As Integer
'******nastavení**********
a = 2 'řádek kam přijde první vzorec
b = 3 'sloupek kam přijde první vzorec
c = 4 'počet vzorců
'*************************

For i = 0 To c - 1
Cells(a, b + i).FormulaLocal = _
"=CHYBHODN(SVYHLEDAT(B2;$AX$" & 2 + poc & ":$AY$" & 14 + poc & ";2;0);SVYHLEDAT(B2;$BC$" & 2 + poc & ":$BD$" & 14 + poc & ";2;0))" '<- tady je ten vzorec
poc = poc + 13
Next

x = Cells(Rows.Count, 2).End(xlUp).Row
Range(Cells(a, b), Cells(a, b + c)).Select
Selection.AutoFill Destination:=Range(Cells(a, b), Cells(x, b + c)), Type:=xlFillValues
Cells(a, b).Select
End Sub

PS: pokud bude potřeba vzorec změnit, tak se to musí udělat ručně přímo v makru, což může být složité pokud se v tom nevyznáte.
Přílohy
kopirovani vzorcu.xlsm
(20.27 KiB) Staženo 65 x
Pokud je to vše.

Popiiii
nováček
Stav:

Re: Excel- Kopírování vzorce (změna souřadnic tabulky v něm)  Vyřešeno

Příspěvekod Popiiii » 02 led 2013 19:59

Paráda, funguje to tak jak jsem potřeboval. Děkuju strašně moc, jste jednička ! ^^

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Uprava vzorce
    od junis » 27 črc 2024 15:43 » v Kancelářské balíky
    6
    5254
    od junis Zobrazit poslední příspěvek
    02 srp 2024 18:02
  • EXCEL -jak otevřít 2 excel sobory abych je viděla současne a samostatně
    od Ketty02 » 30 srp 2024 21:19 » v Vše ostatní (sw)
    2
    4817
    od Riviera kid Zobrazit poslední příspěvek
    02 zář 2024 16:21
  • ComboBox v Excelu kopírování Příloha(y)
    od LukM » 19 říj 2024 14:03 » v Kancelářské balíky
    0
    2666
    od LukM Zobrazit poslední příspěvek
    19 říj 2024 14:03
  • Přechod z Excel 21 na Excel 24
    od Snekment » 29 led 2025 13:46 » v Kancelářské balíky
    2
    12233
    od Snekment Zobrazit poslední příspěvek
    29 led 2025 15:05
  • FB - změna hesla