ahoj
potrebuju zapojit sata disk na desku gigabyte 7VT600P-RZ a v biosu nevidim nikde sata ale jen ide
prosim poradte kde to nastavit aby to nasel a mohl konecne nainstalovat win
dekuju
bios nenajde sata disk
Re: bios nenajde sata disk
Hádám, že je to stará deska, která neumí SATA II, ale dnešní disky jsou této generace (ne-li SATA III).
Rozdíl je v přenosové rychlosti:
SATA = 1,5 Gbit/s
SATA II = 3 Gbit/s
SATA III = 6 Gbit/s
Sám jsem měl kdysi taky desku, která uměla jen první SATA, ale v té době bylo možné disky najumprovat – omezit rychlost, čímž se staly zpětně kompatibilními s prvním standardem SATA.
Pokud to jde udělat i u dnešních disků, máš vyhráno.
http://cs.wikipedia.org/wiki/SATA#SATA_ ... 0Gb.2Fs.29
Rozdíl je v přenosové rychlosti:
SATA = 1,5 Gbit/s
SATA II = 3 Gbit/s
SATA III = 6 Gbit/s
Sám jsem měl kdysi taky desku, která uměla jen první SATA, ale v té době bylo možné disky najumprovat – omezit rychlost, čímž se staly zpětně kompatibilními s prvním standardem SATA.
Pokud to jde udělat i u dnešních disků, máš vyhráno.
http://cs.wikipedia.org/wiki/SATA#SATA_ ... 0Gb.2Fs.29
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
disk je take starsiho data a ma nejake omezeni (jumper block 1,5gb/s a 3gb/s)
a ted jsem nahral novejsi bios a uz tam vidim sata ale disk se nechyta
co mam prosim udelat abych ho nasel a moh tam instalovat win
dik
a ted jsem nahral novejsi bios a uz tam vidim sata ale disk se nechyta

co mam prosim udelat abych ho nasel a moh tam instalovat win
dik
Máš to propojené určitě správným typem kabelu? A zjisti typ toho disku to by bylo nejchytřejší. Stačí najít sériové číslo, které poté nadrápeš do google a měl by ti vyjet. Pak jej pošli zde a nebo si sám zjisti zda-li se jedná o SATA (také ATA) nebo třeba i ten SATA II, což je dost podstatná věc.
Sestava na mém profilu. | // Telefon: Nothing Phone (1) +Galaxy Watch Active 2
tak disk je to tento
Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS - 320GB
a ma moznost prepojeni.
kdyz jsem rozjel PC na stary disk a nainstaloval nejaky "motherboard_driver_raid_via_8237_win2003" tase me disk ukazal a win ho nasel
ale kdyz odpojim stary disk a chci instalovat nove win na novy (starsi) disk tak tam zase neni
poradte kde delam chybu
Seagate Barracuda 7200.10 ST3320620AS - 320GB
a ma moznost prepojeni.
kdyz jsem rozjel PC na stary disk a nainstaloval nejaky "motherboard_driver_raid_via_8237_win2003" tase me disk ukazal a win ho nasel
ale kdyz odpojim stary disk a chci instalovat nove win na novy (starsi) disk tak tam zase neni
poradte kde delam chybu
Jenomže ten driver k VIA chipsetu jsi nainstaloval do Windows, což znamená, že BIOS ten disk detekoval (do BIOSu nemůžeš žádné drivery nahrávat).
Jenže ty píšeš o tom, že disk není vidět ani v BIOSu.
Takže pro upřesnění: „uz tam vidim sata ale disk se nechyta“ znamená co? BIOS vidí SATA = BIOS vidí SATA disk? A které Windows instaluješ? Jestli jsou to XP, pak potřebuješ buď hned při instalaci ovladače, anebo v BIOSu přepnout SATA ze „SATA native“ (někdy označováno jako AHCI) do režimu kompatibilního s IDE – Windows pak budou mít pocit, že jde o klasický IDE disk a nainstalují se bez potřeby ovladačů (ty můžeš dodat později).
Jenže ty píšeš o tom, že disk není vidět ani v BIOSu.
Takže pro upřesnění: „uz tam vidim sata ale disk se nechyta“ znamená co? BIOS vidí SATA = BIOS vidí SATA disk? A které Windows instaluješ? Jestli jsou to XP, pak potřebuješ buď hned při instalaci ovladače, anebo v BIOSu přepnout SATA ze „SATA native“ (někdy označováno jako AHCI) do režimu kompatibilního s IDE – Windows pak budou mít pocit, že jde o klasický IDE disk a nainstalují se bez potřeby ovladačů (ty můžeš dodat později).
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
promin
ano instaluju XP (protoze win7 co mam k notasu se take nechyta ,ale mozna ze to je tim ze nevidi ten disk)
a prosim kde v biosu to mam prepnout ???
par veci znam ale inak jsem laik
a nepomohlo by prehrat bios ???
moc dik za pomoc
ano instaluju XP (protoze win7 co mam k notasu se take nechyta ,ale mozna ze to je tim ze nevidi ten disk)
a prosim kde v biosu to mam prepnout ???
par veci znam ale inak jsem laik
a nepomohlo by prehrat bios ???
moc dik za pomoc
Projdi BIOS a zkus hledat buď „native SATA“ nebo „AHCI“. Samotným hledáním nic nepokazíš. No a pak přepnout buď na disabled, nebo na IDE compatible a podobně, prostě aby to nebylo native SATA nebo AHCI.
- Mýliti se je Myloš.
huraaaa
uz jsem nasel dik moc
prepnul jsem sata na ide a uz instaluji
diiiik
uz jsem nasel dik moc
prepnul jsem sata na ide a uz instaluji
diiiik
Rádo se stalo. 

- Mýliti se je Myloš.
prosim jeste jeden dotaz ???
co mam udelat abych mohl pripojit ten stary disk (ide) tak aby se se spoustel win z toho novejsiho ???
mam nekde neco prepnout,prehodit (na disku ide) nebo nejake nastaveni ???
co mam udelat abych mohl pripojit ten stary disk (ide) tak aby se se spoustel win z toho novejsiho ???
mam nekde neco prepnout,prehodit (na disku ide) nebo nejake nastaveni ???
Opět v BIOSu. Máš tam bootovací sekvenci (first/second… device), kde určuješ, ze kterého zařízení se bootuje. Pakliže přímo tam můžeš zvolit HDD 0 nebo HDD 1, je to ono. V některých BIOSech tam však můžeš zadat pouze obecně harddisk, ale vybrat ho musíš na jiném místě. Obecně bych to všechno hledal v sekci BOOT, pokud takovou sekci tvůj BIOS má; v opačném případě ti nezbyde než se zase BIOSem projít.
- Mýliti se je Myloš.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 2646
-
od mmmartin
Zobrazit poslední příspěvek
27 srp 2024 16:39
-
- 6
- 3255
-
od petr22
10 dub 2025 19:50
-
- 10
- 4870
-
od standacich
18 úno 2025 20:29
-
-
Externí bluetooth nenajde žádné zařízení Příloha(y)
od Mates2004CZ » 15 zář 2024 17:51 » v Problémy s hardwarem - 4
- 3225
-
od petr22
16 zář 2024 16:22
-
-
- 11
- 1476
-
od Stenatko