špatně nanesená pasta

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

adidass
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:

špatně nanesená pasta

Příspěvekod adidass » 04 led 2013 20:31

Zdravím PC-help,chtěl jsem se zeptat,když jsem zřejmě špatně nanesl teplovodivou pastu na CPU (asi jsem ji tam dal málo)Tak jsem to sundal a dal jsem ještě trošku a teploty už jsou o něco lepši.V idle 58.CPU phenom x4 965 BE a freezer 7.Chci tam té pasty ještě trošku přidat ale nevím jestli to je úplně ideální na podruhe to sundávat a do te pasty přidávat další čerstvou pastu ?
Gigabyte ga-870a-usb3 / Kingston 8GB KIT DDR3 1333MHz / AMD Phenom II X4 965 /
Sapphire HD 5750 1GB / Windwos 7 64bit / OCZ ModXStream Pro 600W / Akasa Freedom Xone

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: špatně nanesená pasta

Příspěvekod guest » 04 led 2013 20:33

Tu starou bys měl odstranit a nanést tam slabou vrstvu pasty nové. Té pasty se tam nedává mnoho. Jenom aby zakryla nerovnosti. Rozhodně ne 1mm.

adidass
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod adidass » 04 led 2013 20:38

No když tam te pastý dám málo tak se ten procesor stále trošku přehřivá.A když jsem tam dával ten chladič tak tam byla nějaka pasta už nanesena,tak jsem se tím nezabýval.Teploty byly max 54 stupňu.Ale teďka 58,59 někdy i 60 stupňu a to i přes to ,že tam mám novou pastu.
Sapphire HD 5750 1GB / Windwos 7 64bit / OCZ ModXStream Pro 600W / Akasa Freedom Xone

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 04 led 2013 20:39

Pasta řeší pouze vyrovnání nerovností mezi chladičem a CPU. Řekl bych, že čím více jí tam dáš, tím hůře. Ideální stav by byl zalapování chaldiče a CPU a kontakt po celé ploše bez pasty, ale to je idealizace.
A to "přehřívání" procesoru je spíše špatným usazením chladiče, který nedoléhá v celé ploše na CPU.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 04 led 2013 20:44

To není idealizace, ale pitomost.

To adidass, očisti tu pastu jak z CPU tak i z chladiče a nanes tenkou vrstvu nové. Hlavně dej pozor ať tam něco nezapatláš.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 04 led 2013 20:46

Odstranit starou pastu a nanést novou. Pasty stačí vrstva kolem 0.1 - 0,3 mm. Spíš máš špatně usazený chladič na procesoru.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 04 led 2013 20:52

Nechci to zbytečně dál rozvádět, ale kontakt dvou vzájemně zalapovaných ploch řeší ideálně přestup tepla z jedné na druhou. Když by se to reálně podařilo, je každá teplovodivá pasta na dotykové ploše nejen zbytečná, ale přímo škodlivá. Ale v praxi se to nepoužívá, proto uvádím, že je to idealizace, k pitomosti to má hodně hodně daleko.
Jsem rád, že Pic souhlasí s mým odhadem špatně usazeného chladiče.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 04 led 2013 20:56

Pitomost je to ve smyslu položené otázky. Technicky také asi nereálné, jinak bychom nedávali pastu. A těžko psát člověkovi něco o lapování, když neví jak nanést pastu. I kdybychom sem zamotali nanotechnologie, které lapování předčí, otázku bychom správně nezodpověděli. :huh:

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 04 led 2013 21:00

Právě proto se snažím věc vysvětlit a pak odpovědět tak, aby to pomohlo!
Mezi námi, teď se na mou hlavu snese velká kritika, ale teplovodivá pasta je taky pitomost. Léta používám silikonovou vazelínu na rybářské vlasce, která svými vlastnostmi se minimálně vyrovná, ne-li předčí ty vychvalované teplovodivé pasty a je asi tak o 80% levnější. Navíc netvrdne, nelepí a nemá další nectnosti těch teplovodivých past!

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 04 led 2013 22:31

Řešíte něco, co tazateli moc nepomůže!
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 04 led 2013 22:37

Ale pomůže, když umí trochu přemýšlet a vybírat si v našich radách. A nemusí si vždy vybrat tu moji!

adidass
Level 3
Level 3
Stav:

Příspěvekod adidass » 05 led 2013 13:28

Tak jsem jen pořádně připevnil chladič a už to vcelku šlape.V klidu 38 a v idle 57.Což není tak špatné.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Problémy s hardwarem”