Zoufale nízká rychlost internetu - může za to pásmo? Vyřešeno

Problémy s internetovými stránkami, internetovým prohlížečem atpod.

Moderátor: Mods_senior

maremarekk
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Zoufale nízká rychlost internetu - může za to pásmo?

Příspěvekod maremarekk » 05 led 2013 20:36

Dobrý den, u providera si platím základní internet o rychlosti zhruba 500kb/s. Pro mé účely je to dostačující. Nicméně zhruba před rokem jsme měli problém, kdy rychlost internetu (z 90% ve večerní špičce) začala padat klidně i na 5kb/s, kdy nebylo možné se ani připojit na e-mail. Volal jsem tam a řekli mi, že přešli na nové pásmo, 5GHz a my stále běžíme starých 2,4GHz, které je už zastaralé a snadno dochází k rušení. Jednoduše mi řekli, že si od nich musím koupit nový modem nebo mám smůlu. Tenkrát jsem koupi odložil, protože jsem většinou nebyl doma a ten internet jsem tolik nepotřeboval. Zhruba po měsíci problém úplně odezněl a projevil se znovu až teď.

Nejsem odborník, ale myslím si, že kdyby docházelo k nějakému rušení, tak jsou s tím internetem problémy stále a ne, že během noci a dopoledne běží bez problémů a v momentě, kdy se lidi začnou vracet ze školy/práce spadne rychlost na desetinu. Nemluvně o víkendu, kdy v neděli večer skutečně internet neběží prakticky vůbec.

Chtěl bych se zeptat, zda za to, dle vašeho názoru, opravdu může zastaralé pásmo nebo provider prostě nezvládá. Jsem u nich připojený už 8 let. Ze začátku to byla malá firma jenom pro místní lokalitu, o zákazníky se maximálně starali a nebyl jediný problém, jenomže teď už pracují v celém kraji a není možné se s něma domluvit. Ovšem nedej bože, když se opozdí platba :)

Díky za jakékoliv rady!
Naposledy upravil(a) Ltb dne 05 led 2013 22:33, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu

Reklama
Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Rychlost internetu

Příspěvekod Žbeky » 05 led 2013 20:39

Je to pásmem. Na 2,4GHZ už jede dneska vše s Wi-Fi - mobily, tablety, notebooky. a nejen to. I spousta jiných zařízení - myši, klávesnice, bezdrátová sluchátka.... Vem si kolik z těch zařízení je v provozu dopoledne/noc. Proto ti to padá, když všichni dojedou domů
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

maremarekk
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Re: Rychlost internetu

Příspěvekod maremarekk » 05 led 2013 20:48

Dobře, diky!

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Zoufale nízká rychlost internetu - může za to pásmo?

Příspěvekod Pic » 05 led 2013 23:07

Pásmo 2,4GHz je volné, ale pásmo 5,2GHz je pod licencí a tedy i s menší možnosti rušení, díky přidělení kanálu a také povolenému vyššímu výkonu. Pokud poskytovatel neplní smlouvu, můžeš požadovat slevu, ale dokladování bude na tobě, nebo odstoupit od smlouvy s poskytovatelem pro porušování smlouvy. Nejprve to chce jej bombardovat požadavky na nedodržování smlouvy a to nejen telefonicky, ale i písemně a to se žádostí o vyjádření. Jestliže bude tak naivní, že odpoví, že to není schopen zajistit, můžeš požadovat slevu, nebo odstoupit od smlouvy pro její porušení ze strany poskytovatele, bez výpovědní lhůty a bez finanční sankce. Mrkni do smlouvy, co vlastně je v ní vše uvedeno a podle toho jednej. Zvážit musíš, zda je v místě pro tebe jiná možnost přijatelného připojení.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 05 led 2013 23:28

Podivej se do smlouvy, co je tam napsano

Na reklamaci ti nejspis odpovi jedine - ze jsi odmitl reseni problemu porizenim noveho modemu.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 05 led 2013 23:30

Ve smlouvě je ovšem nejspíše - v pásmu 2,4GHz.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 05 led 2013 23:34

Taky tam ale urcite nebude garantovana rychlost.

Jaky je vlastne problem v tom koupit ten 5,2 GHz modem? Pokud je 2,4 GHz pasmo tak zarusene, tak se to same bude dit s jakymkoliv pripojenim pres wifi, protoze to neni problem poskytovatele.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 05 led 2013 23:41, celkem upraveno 1 x.

Uncaj
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Uncaj » 05 led 2013 23:38

Podle mě by se vyplatilo koupit nový modem. Proč zbytečné tahanice, z které podle mě nic nevyvedeš.

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 05 led 2013 23:47

Ono to vždy není jenom zarušením, ale poskytovatel připojí tolik klientů, že to jeho síť kapacitně nezvládá a tak se vymlouvá na rušení a snaží se přetáhnout klienty na to vyšší pásmo. Pokud to nabízí, jako ten můj, že přechod je bezplatný (modem dodala firma) a ještě poskytne slevu za věrnost a k tomu ještě větší rychlost, tak jsem to vzal. Stejně potřebuje technik, který se o síť stará občas zvednout morálku, když zjistím, že se parametry připojení zhoršují. Už mne zná natolik, že hned oznamuje omlouvám se, byli menší problémy, ale už je to OK a také je. Ovšem po měsíci či dvou, někdy i déle je třeba uvedené opakovat.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 06 led 2013 10:30

Je to hlavně tím zarušením. 5GHz je sice náchylnější na překážky, ale poskytuje mnohem víc kanálů a lepší přenos na přímou viditelnost. Sám jsem pracoval u ISP, když se dělaly přechody z 2,4 na 5GHz a opravdu to nebylo z toho důvodu, že by nestíhala linka, ale protože se to prostě všechno navzájem rušilo. Lidi nadávali na malou rychlost, ale při zachování 2,4GHz by se s tím nedalo nic dělat. 5GHz bylo sice za přestupní poplatek, ale zvedly se rychlosti myslím 4 násobně a nikdo si už na výpadky/zpomalování nestěžoval.

Pic: 5GHz je taky volné, nikoliv regulované
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

maremarekk
Level 1.5
Level 1.5
Stav:

Příspěvekod maremarekk » 06 led 2013 15:17

Pokusím se někde v těch milionech papírů najít smlouvu, ale je to už 8 let a opravdu nevím které konce světa už za ta léta viděla, tak ji snad najdu. Pokud si pamatuju dobře, tak jsme tenkrát ten modem i s anténou od nich kupovali

Přechod na 5GHz pásmo pro ně ani tak není problém, když nepočítám finance, protože ten modem není zadarmo a už vůbec není levný (tenkrát mi do telefonu řekli, že to vyjde na nějaké 4000,-). Pouze se mi zdálo dost divné, že to někdy jde normálně a pak z ničeho nic během pár sekund sletí rychlost až k podlaze. Vysílač je je asi 1km daleko a je na něj přímý výhled, úplně bez překážek. Když tu byla před Vánoci chumelenice, že nebylo vidět na krok a kamarádi z IRC padali jak zralé třešně, tak já vesele stahoval film na večer plnou rychlostí.

Ono je to ale asi v celku jedno. Já sám nemám nejmenší šanci zjistit, jestli za to může pásmo nebo jim nezvládá síť a než to nějak složitě měřit a pak se s něma hádat, to si raděj ten modem koupím...

EDIT: Úplně jsem zapoměl jednu takovou asi docela důležitou informaci. Nejednou se při měření stalo, že mi to zahlásilo download 10kb/s a pod tím upload 400kb/s, přišlo mi to takové docela úsměvné :-)

EDIT2: Takhle nějak. Rozmezí tří minut. http://rychlost.cz/rh/20130096690-e29330bee4.html http://rychlost.cz/rh/20130096752-78c876df32.html
Naposledy upravil(a) maremarekk dne 06 led 2013 15:22, celkem upraveno 1 x.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 06 led 2013 15:22

Není u vás jiný poskytovatel? Někdy stačí pohrozit výpovědí a provider se může přetrhnout aby jsi u něj zůstal, včetně nabídky modemu zdarma atp.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nižší rychlost internetu po rekonstrukci Příloha(y)
    od PlumJelinek » 25 lis 2024 19:54 » v Administrace sítě
    6
    5254
    od Riviera kid Zobrazit poslední příspěvek
    26 lis 2024 12:48
  • Kolik muže stát PC
    od jarek3202 » 01 zář 2024 20:34 » v P: Hardware
    4
    3527
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    02 zář 2024 07:46
  • Porovnaní sestavy + kde muže být problém? Příloha(y)
    od Ribendik » 12 pro 2024 11:04 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    930
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    12 pro 2024 12:26
  • Win 10 Pro problem připojení internetu
    od Bary-Jan » 05 úno 2025 16:45 » v Windows 11, 10, 8...
    8
    3798
    od Bary-Jan Zobrazit poslední příspěvek
    05 úno 2025 22:07
  • Poskytovatel internetu Pe3ny
    od Dakim21 » 22 led 2025 19:19 » v Internet a internetové prohlížeče
    1
    13296
    od pikaso.andreas Zobrazit poslední příspěvek
    23 led 2025 10:42

Zpět na “Internet a internetové prohlížeče”