Zdravím všechny, uvažuji o koupi přepěťové ochrany pro mé stolní PC & konzoli + LCD TV. PC a TV jsou v odlišných místnostech a tak bych kupoval přepěťovky 2. Měl by prosím někdo nějaký tip na přepěťovou ochranu s dobrým poměrem cena / výkon?
Stručně k PC a konzoli:
400W zdroj
2x LCD monitory
Xbox360
Připojení k internetu RJ45 kabelem vedeným z Wifi routeru
Stručně k TV:
40" LCD Samsung
+ DVD přehrávač, Rádio
Pro PC jsem zatím vybral APV PH6T3-FR, pro TV Belkin F9H400ep2M. Investovat nechci mnoho, tak 600 kč za 1ks. Doteď jsem žádnou přepěťovou ochranu nepoužíval, s el. rozvodem myslím nejsou problémy, chci hlavně kvůli bouřkám... Zajímal by mě názor někoho, kdo se vyzná, jestli to vůbec má za tyto peníze smysl kupovat.
Přepěťová ochrana pro PC a LCD TV
Re: Přepěťová ochrana pro PC a LCD TV
U PC mám tuto : http://www.alza.cz/eaton-protection-str ... 165972.htm . Jsem spokojen, žadný problém. Příkon 2500 W a záruka na připojené zařízeni do 20 000 Eur. Myslím si, že není rozdíl, jestli máš přepěťovku za 300 nebo za 3000. Až na víc zásuvek a větší příkon.
EDIT / vyýznam to určitě má jako častečná ochrana. Existují i přepěťové ochrany na celé budově, což je daleko lepší. Proti bouřkám je to ok.
EDIT / vyýznam to určitě má jako častečná ochrana. Existují i přepěťové ochrany na celé budově, což je daleko lepší. Proti bouřkám je to ok.
-
- Pohlaví:
Určitě bych přepěťovku doporučil a to i v případě, že momentálně nejsou problémy. Ono se pár let nic nemusí stát, ale když pak vyhoří PC tak je to škoda.
Já bydlím v rizikové oblasti, pár metrů od Jizery a pár set metrů od rozvodny Vn a když bouří, tak to ty blesky většinou schytá řeka anebo častěji rozvodna. Už mnohokrát se mi stalo, že se vypnul PC a teprve pár vteřin poté uhodil blesk a vypli proud.
Pravidelně tady v okolí hoří PC i TV /i mně jedna odešla/.
Přepěťovku nevím jakou mám. Kupoval jsem ji asi před 10 lety asi za 900,- a bylo to nejlepší co bylo v obchodě a mám ji zapojené vše, co souvisí s PC.
Také u ní bylo po registraci nějaké pojištění, ale já to ani neregistroval, protože jak matně vzpomínám bylo tam velmi obtížné prokázání škody.
Já bydlím v rizikové oblasti, pár metrů od Jizery a pár set metrů od rozvodny Vn a když bouří, tak to ty blesky většinou schytá řeka anebo častěji rozvodna. Už mnohokrát se mi stalo, že se vypnul PC a teprve pár vteřin poté uhodil blesk a vypli proud.
Pravidelně tady v okolí hoří PC i TV /i mně jedna odešla/.
Přepěťovku nevím jakou mám. Kupoval jsem ji asi před 10 lety asi za 900,- a bylo to nejlepší co bylo v obchodě a mám ji zapojené vše, co souvisí s PC.
Také u ní bylo po registraci nějaké pojištění, ale já to ani neregistroval, protože jak matně vzpomínám bylo tam velmi obtížné prokázání škody.
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Psal jsem to již několikrát a opakování jest matkou moudrosti. Přepěťová ochran, aby byla účinná a měla smysl, musí být realizována ve třech stupních. První stupeň (A) na patě baráku, druhý stupeň (B) rozvaděč u bytu a konečně třetí stupeň (C) na zásuvce. Přičemž stačí jedna ochrana uvedeného stupně na fázi, nemusí být tedy u každé zásuvky. Může být tedy i v provedení na DIN lištu a umístěna v rozvaděči vedle druhého stupně.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- Ltb
- Administrátor
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Jinými slovy, pokud pouze zakoupím přepěťovou ochranu v podobě "odstíněné" prodlužky, tak si tím nijak nepomůžu a bezpečnost elektroniky tím nezvýším?
-
- Pohlaví:
Podle mne to Karlos bere moc vědecky a o tom co je v tomto smyslu účinná ochrana se dá diskutovat. Je rozdíl mezi žádnou ochranou, ochranou méně či více účinnou a ochranou skoro 100%, což není žádná, pokud blesk šlehne k patě baráku.
Jak jsem psal. U mne se vypne počítač ještě dříve než stačí ochrany na rozvodně vypnout síť. Tedy než vylétnou bleskojistky.
Nejsem žádný prodejce ochran a nemám v úmyslu je propagovat. Ale skutečnost je taková, že při bouřce se mi vypl PC, ale u TV která nebyla zapnutá, ale byla ve standby režimu vyhořel zdroj.
Jak jsem psal. U mne se vypne počítač ještě dříve než stačí ochrany na rozvodně vypnout síť. Tedy než vylétnou bleskojistky.
Nejsem žádný prodejce ochran a nemám v úmyslu je propagovat. Ale skutečnost je taková, že při bouřce se mi vypl PC, ale u TV která nebyla zapnutá, ale byla ve standby režimu vyhořel zdroj.
Naposledy upravil(a) guest dne 07 led 2013 16:10, celkem upraveno 1 x.
Ltb píše:Jinými slovy, pokud pouze zakoupím přepěťovou ochranu v podobě "odstíněné" prodlužky, tak si tím nijak nepomůžu a bezpečnost elektroniky tím nezvýším?
Zvýšíš!
-
- Pohlaví:
Pokud hrozí že bude pršet, je lepší mít v ruce deštník za stovku a potom nezmoknout; i když v případě velké bouře nám mnoho nepomůže.
- Ltb
- Administrátor
-
Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
OK, díky - tak jestli tomu dobře rozumím, proti blesku se ochráním těžko, proti přepěti už je to o něco lepší.
Ještě jsem našel zajímavé porovnání několika prodlužek resp. upozornění na ty nebezpečné:
http://infografika.idnes.cz/ekonomika/t ... robky.html
Ještě jsem našel zajímavé porovnání několika prodlužek resp. upozornění na ty nebezpečné:
http://infografika.idnes.cz/ekonomika/t ... robky.html
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Zvýšíš, ale neochráníš při blízkém úderu blesku - zkušenost při úderu blesku do trafostanice v jejím okolí cca 200 m odešla veškerá elektronika v bytech a to i ledničky při menší vzdálenosti od trafostanice. Po této zkušenosti pokud možno odpojuji veškerou elektroniku od el. sítě.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
-
- Pohlaví:
Já mám tohle http://www.alza.cz/apc-back-ups-es-700-d140494.htm už asi 10 let. Je to UPS spojené s ochranou, bohužel mimo tvůj cenový limit.
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
To už je jiná kategorie ochrany.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Ochrana proti nadměrnému nabíjení u mobilu
od walderan » 19 led 2025 21:41 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení - 1
- 2618
-
od kecalek
Zobrazit poslední příspěvek
20 led 2025 16:06
-
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”