Poškozená paměťová karta Vyřešeno

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

peyrac10
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Poškozená paměťová karta

Příspěvekod peyrac10 » 08 led 2013 21:58

Taky mě to napadlo. Jen mi nesedí, kde by se havěť vzala ve foťáku?
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Reklama
kropovez
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod kropovez » 08 led 2013 22:01

Havěť si mohl mít v PC a sama se nakopírovala hned po připojení karty.
Já jsem já a ty jseš ty.
"Milan Hvězda"

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 08 led 2013 22:03

Ale proč ne na druhou kartu?
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 08 led 2013 22:06

No, třeba už tam je. Jen se ještě neprojevil.

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 08 led 2013 22:10

Jak říkám: měl jsem taky podezření na vira, ale ty projevy na obou kartách se mi nezdají. Proč by se neprojevil? Na co by čekal?

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 08 led 2013 22:18

1. Havěť už v PC není.
2. Havěť čeká na nějaký spouštěcí mechanismus (datum, akce, dostatečný počet souborů na kartě)
3. Havěť čeká, než kartu strčíš do nenakaženého PC.
Na další přijdeš určitě sám.
Zkus toho linucha a uvidíme.

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 08 led 2013 22:25

2ITCrowd: Snažím se porozumět, ale to už jde mimo mě. Zkus mu nějak účinně pomoci, já už na tohle nemám.

kropovez
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod kropovez » 08 led 2013 22:55

Myslí to tak, že bys kartu mohl zkusit v operačním systému linux, na který neexistují skoro žádné viry. To učiníš jednoduše. Stačí si stáhnout nějaký program, který umí v jednom os virtuálně otevřit druhý. Třeba tento: http://www.vmware.com/products/player/ . Pak jen stáhneš linux: http://www.ubuntu.com/download/desktop . Stáhneš a pomocí VMware jej nainstaluješ a spustíš. Poté zkusíš kartu v linuxech. Jak pořádně ovládat VMware najdeš na netu.
Já jsem já a ty jseš ty.
"Milan Hvězda"

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 08 led 2013 23:03

Tak jsem to vůbec nemyslel. Např. zde: http://proc.linux.cz/chci-vyzkouset.html jsou odkazy na live distribuci linuxu - tzn. live se neinstaluje, ale nabootuje z CD a z CD taky běží. Tím je taky zajištěna čistota systému (bez havěti). Při startu linuxu by měla být čtečka s kartou již připojena. Linux ji nadetekuje a pokud soubory zobrazí normálně, staší je zazálohovat (překopírovat). Kartu pak zformátovat.
Můj odhad je, že že by to mohla být havěť typu autorun. Pokud bych měl pravdu, pak by mohlo pomoci zakázat autorun. Tazatel se ovšem nezmiňuje slovem o systému, který používá, takže si pomocí strejdy googla najde potřebnou změnu v registrech a provede sám. Ale připomínám - je to jen hypotéza. Osobně bych nejdříve zkusil ten live linux. Např. SLAX je zde http://www.slax.org/cs/download.php i v češtině (stačí vybrat vlaječku). Stažené iso se pak musí jako iso vypálit a z takto vytvořeného CD nabootovat.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 09 led 2013 06:41

To neni virus, ale nakopnuty filesystem - naprosto bezny problem. Stava se to i tem, co si mysli ze maji nejspolehlivejsi karty a ze se jim nic nemuze stat. System ve fotaky funguje trochu jinak, proto dokaze fotky zobrazit (Sony ma vlastni index obsahu).

Ja bych pouzil toto:
http://www.cgsecurity.org/wiki/TestDisk

Je tam aplikace Photo_Rec na zachranu fotek z karty, dostala data i ze zarizeni ze ktereho to R-Studio nedokazalo.

A pouzeni pro priste - nikdy nenechavat fotky jen na karte ve fotaku, vzdy hned pretahnout do pocitace. Cim vic se na karte maze, tim mene toho jde obnovit. Takze nikdy nemazat fotky ve fotaku a nikdy je nemazat z karty pres pocitac. Vzdy jen zaplnit kartu a tu sformatovat (pouze ve fotaku).

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 09 led 2013 07:30

Slyšeli jsme slovo boží... :-)
Svatá pravda, na kterou jsem po pár letech bojů a kvantu oplakaných fotek přišel také. Fotky mám dnes natahané, kde se dá a karta ve foťáku je potažená pavučinou. Kdyby odmítla poslušnost i v něm. Je to její poslední pobyt v naší domácnosti a stěhuje se do sběrného dvora. Jako zálohu využívám i zapakované a zaheslované balíky uložené na uloz.to a jako přílohy e-mailů na Seznamu. A fotky obzvláště milé, nebo vydařené, zálohuji cca jednou ročně u HappyFoto, když mají slevy, na papír. Není vyjímkou, že mi přijde balík velikosti krabice od bot s tisícovkou fotek...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 09 led 2013 09:23

Kdyz prinese nekdo kartu, na ktere ma fotky za posledni cca rok - pricemz na ni neustale maze. Co z te karty bez FAT pujde obnovit? Prakticky nic. Jedina snace na obnovu jsou data kontinualne za sebou, coz znamena na karte nikdy nic nemazat.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • poškozená deska ?
    od Adam339 » 13 čer 2025 12:57 » v Problémy s hardwarem
    2
    3181
    od šulda Zobrazit poslední příspěvek
    13 čer 2025 13:22
  • Grafická Karta
    od Mara33214 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem