Prosím o radu, neboť už jsem leccos zapomněl. Mám trafo se sekundárem 2x12V, 2x1A. Potřeboval bych spojit paralelně sekundár tak, abych zvedl proudovou zátěž. Podobně jak popisuje autor v této konstrukci http://www.hw.cz/teorie-a-praxe/konstru ... ma-3a.html
Problém je, že sekundární vinutí mají čtyři modré vývody bez bližšího označení. Pokud si dobře pamatuji, měly by být spojeny začátky a konce jednotlivých vinutí. V opačném případě by (pokud si pamatuji) došlo ke zkratu. A tak se ptám - lze nějak zjistit, jak správně zapojit bez toho, že bych dal pojistku na primár a když se netrefím, tak shoří? Díky za odpověď.
Spojení sekundárních vinutí trafa Vyřešeno
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Spojení sekundárních vinutí trafa
Není z vývodů poznat, kterým směrem ten který vývod do trafa vede? Z toho by šel poznat začátek a konec.
Druhá možnost je pokud to budeš usměrňovat, tak usměrnit každé vinutí zvlášť a pak spojit plusy a mínusy. Na tom se pak nedá nic zkazit.
Druhá možnost je pokud to budeš usměrňovat, tak usměrnit každé vinutí zvlášť a pak spojit plusy a mínusy. Na tom se pak nedá nic zkazit.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
Kdyby to bylo poznat, tak se neptám
Budu to usměrňovat. Ale pokud by to bylo špatně, tak by diody vyhořely - si matně pamatuji, že to někdo kdysi na učňáku takhle zkusil.

Budu to usměrňovat. Ale pokud by to bylo špatně, tak by diody vyhořely - si matně pamatuji, že to někdo kdysi na učňáku takhle zkusil.
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Je to výstřel do tmy od neelektřikáře: Co takhle to projet multimetrem ? To by se možná dalo poznat, jak to tam teče, ne ?
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Tak mě napadla ještě jedna věc: Spoj to na zkoušku do série a změř, co to ukáže - buď 0V nebo 24V. Z toho poznáš, co jsou začátky a co konce. Pokud budeš chtít další vysvětlení, dodám.
Jinak když usměrníš každou větev zvlášť a spojíš plusy a minusy, není důvod, aby cokoli hořelo.
Jinak když usměrníš každou větev zvlášť a spojíš plusy a minusy, není důvod, aby cokoli hořelo.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Ale stejně bych to asi radši usměrnil každou větev zvlášť, protože když to spojíš paralelně, základní předpoklad je, že jsou obě vinutí naprosto stejná, hlavně počty závitů. Jakmile by se lišily byť jen o jeden závit, bude to vzájemně nepřizpůsobené a může se to zbytečně hřát a mít vyšší odběr.
-
- Pohlaví:
Je to toroid a tam se vinou sekundáry současně. Pochybuji, že by tam někdo přidával závit jen extra proto, abych já měl komplikace.
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Tak je to jasné 

-
- Pohlaví:
Našel jsem ještě toto: sice se to týká zapojení dvou traf a ne vinutí, ale vypadá to zajímavě.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=30114
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=30114
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Asi to funguje, ale nějak mi to nejde pod kůži. Pro sebe bych to tak nedělal.
-
- Pohlaví:
Já zas nikde nemůžu najít konstrukci spojování vinutí až za můstkem (byť se hojně doporučuje na fórech).
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 7
- 4480
-
od vasekpetr1
Zobrazit poslední příspěvek
03 úno 2025 10:39