Několik otázek ohledně stavu mého HDD Vyřešeno
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Několik otázek ohledně stavu mého HDD
Souhlasím, ale žádná diagnostika obvykle není schopná odhalit případnou/é mechanickou/é závadu/y HDD. Náhlé selhání disku v Tebou popsaném případě lze očekávat z některých diagnostických signálů, a to především z CDI, kdežto HDD může selhat i náhlým kolapsem bez předchozích signálů. Ale to už jsme OT a tazatel by měl co nejrychleji udělat zálohu, pořídit nový/é HDD a tyhle dva používat pouze pro případy, kdy když havarují, tak je vezme, vyhodí a nebude ho to bolet.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
To ano, ale hlavni problem - zpomaleni - nemusi byt zpusoben zrovna timhle, to si na zaklade screenshotu z CDI netroufnu tvrdit.
Disky v tomhle stavu (nekolik premapovanych sektoru) mi bezi uz cca 5 let aniz by jim to nejak vadilo, jen jsou projete MHDD ktere vadne sektory premapovalo. Jen jsem konstatoval, ze ty disky maji nezvykle mnoho startu na to kolik maji hodin provozu.
Ciste z technickeho hlediska je spatne dotaz "CDI hlasi chyby, mam udelat zalohu?", protoze jestli uzivatel nechce data ztratit, musi zalohovat neustale.
Ja osobne bych udelal napred zalohu a pak bych disky pripadne pouzival s tim, ze bych sledoval ty zlute radky - neopravitelne a podezrele sektory, jestli se hodnoty nezvysuji.
Disky v tomhle stavu (nekolik premapovanych sektoru) mi bezi uz cca 5 let aniz by jim to nejak vadilo, jen jsou projete MHDD ktere vadne sektory premapovalo. Jen jsem konstatoval, ze ty disky maji nezvykle mnoho startu na to kolik maji hodin provozu.
Ciste z technickeho hlediska je spatne dotaz "CDI hlasi chyby, mam udelat zalohu?", protoze jestli uzivatel nechce data ztratit, musi zalohovat neustale.
Ja osobne bych udelal napred zalohu a pak bych disky pripadne pouzival s tim, ze bych sledoval ty zlute radky - neopravitelne a podezrele sektory, jestli se hodnoty nezvysuji.
Naposledy upravil(a) petr22 dne 04 úno 2013 17:55, celkem upraveno 1 x.
- Mr.freerider
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
tím pádem nový disk oproti tomuhle starému zaručí i svižnost načítání, práce atp. ?
ještě bych tedy poprosil o doporučení na nějaký disk. velikost bych si představoval 500GB víc nevyužiji protože do budoucna plánuji do domu pořídit NAS. a finance max 1500kč.
HDD není moje parketa ale stačil by např. http://www.czc.cz/seagate-barracuda-7200-12-500gb_4/94112/produkt ?
jen mám ještě aktuální dilema v tom jestli by ty disky nepočkali jestě tak 2 měsíce a neměl bych radši vzít jako první zdroj protože mám eurocase 400w a tomu opravdu neveřím. plánuji postupně upgrade tak ten zdroj by byl možná lepší volba.
dosavadní sestava je C2D E6320 2.8Ghz + ati HD 4670
ještě bych tedy poprosil o doporučení na nějaký disk. velikost bych si představoval 500GB víc nevyužiji protože do budoucna plánuji do domu pořídit NAS. a finance max 1500kč.
HDD není moje parketa ale stačil by např. http://www.czc.cz/seagate-barracuda-7200-12-500gb_4/94112/produkt ?
jen mám ještě aktuální dilema v tom jestli by ty disky nepočkali jestě tak 2 měsíce a neměl bych radši vzít jako první zdroj protože mám eurocase 400w a tomu opravdu neveřím. plánuji postupně upgrade tak ten zdroj by byl možná lepší volba.
dosavadní sestava je C2D E6320 2.8Ghz + ati HD 4670
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Opakuji: už jsme OT, nijak tímhle nepomůžem, fakt je, že riziko kolapsu disků i podle vedlejších projevů je velké, takže je na místě záloha dat a výměna disku/disků za nové.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
To může vydržet 2 měsíce i dva roky. Klidně bych to risknul a koupil ten zdroj.
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Oni mě tu utlučou, ale nevěř tomu, že Eurocase je takový shit, jak se tady tvrdí. Kolik Ti spolehlivě naběhal? jsou nějaké signály, že je na odchodu?. Raději bych zálohoval data a pořídil napřed HDD, kde mám signály o vadách, než měnit díl, který se chová naprosto standartně. Ale jak říkám, mysli si co chceš, ale teď mě tady za tenhle názor utlučou 

Disky pockat mohou - jak rikam - nektere moje disky takhle bezi 5 let, ale u nich se ty vadne sektory uz nezvysuji. Zalezi na tom, jestli vic zalezi na datech nebo na zdroji. Me nekolik zdroju Eurocase napriklad vyhorelo. Signal toho, ze je zdroj na odchodu je obvykle velmi silna racha a zjisteni, ze pocitac nejde zapnout (nekdy to sebou vezme i zbytek pocitace). Na kondenzatory do zdroje obvykle nikdo prubezne nekouka.
Disk bych doporucil tento: https://www.alza.cz/seagate-sv35-1000gb-d287371.htm
Je to jednoplotnova verze, urcena na provoz 24/7 - tedy principialne to nejspolehlivejsi, co jde koupit. Existuje i levnejsi 500 GB verze.
Disk bych doporucil tento: https://www.alza.cz/seagate-sv35-1000gb-d287371.htm
Je to jednoplotnova verze, urcena na provoz 24/7 - tedy principialne to nejspolehlivejsi, co jde koupit. Existuje i levnejsi 500 GB verze.
- Mr.freerider
- Level 2.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Několik otázek ohledně stavu mého HDD Vyřešeno
No vše pro mne důležité je zálohované, a pro jistotu to budu dělat pravidělně až do koupě nového disku.
jako první vzhledem na omezený přísun financí vezmu zdroj ať mám základ a přístí měsíc bych vzal ten disk než aby mě nový disk odešel kvuli špatnému starému zdroji.
každopádně díky za rady, jsem zas o něco chytřejší :) dávám vyřešeno.
--- Doplnění předchozího příspěvku (Pon Úno 04, 2013 6:04 pm) ---
no problém mám se zdrojem takový že vypadává jedna větev. je jedno jestli na ní je HDD jeden druhej nebo CD mechanika. zapnu PC někdy naběhne někdy ale při velkem zatížení HDD nebo vložení a roztočení CD ta mechika i HDD na té větvy vypne. když to udělá u IDE disku musim restart. když u SATA disku po chvilce se zase roztočí ale pár minut a znova oboje vypne. Někdy musim prostřídat zapojení obou disků a mechaniky na ruzných konektorech abych vše běželo jak má. Jsem laik tudíž logickým odvozením vidím problem ve zdroji.
jako první vzhledem na omezený přísun financí vezmu zdroj ať mám základ a přístí měsíc bych vzal ten disk než aby mě nový disk odešel kvuli špatnému starému zdroji.
každopádně díky za rady, jsem zas o něco chytřejší :) dávám vyřešeno.
--- Doplnění předchozího příspěvku (Pon Úno 04, 2013 6:04 pm) ---
no problém mám se zdrojem takový že vypadává jedna větev. je jedno jestli na ní je HDD jeden druhej nebo CD mechanika. zapnu PC někdy naběhne někdy ale při velkem zatížení HDD nebo vložení a roztočení CD ta mechika i HDD na té větvy vypne. když to udělá u IDE disku musim restart. když u SATA disku po chvilce se zase roztočí ale pár minut a znova oboje vypne. Někdy musim prostřídat zapojení obou disků a mechaniky na ruzných konektorech abych vše běželo jak má. Jsem laik tudíž logickým odvozením vidím problem ve zdroji.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 0
- 2678
-
od Fargotroniac
Zobrazit poslední příspěvek
22 lis 2024 10:55
-
- 3
- 3526
-
od windroid2
12 kvě 2025 13:20
-
-
PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 1
- 2263
-
od Alferi
05 dub 2025 11:36
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”