Zdravim...mam PC kde mi pri startu vybehne hlaska FDC failure. Po stlaceni klavesi F1 zacne system nabihat a ohlasi to Secondary IDE chanel no 80 conductor cable install. pak to pokracuje naskoci vyber verze windows XP (nouzovy rezim, normal atd...) at vyberu cokoliv zrestartuje se PC a tak porad dokola. HDD na jinem PC funguje.
Zacalo to delat z niceho nic. bez zasahu do HW.
Vymenil jsem kabely, zkousel jsem vsemozna nastaveni v biosu, vcetne load optimal a load safe mod... bohuzel vysledek porad stejny. Pri odpojeni FDD mi to nehlasi FDC failure, ale ostatni se chova stejne.
CD-ROM funguje, pri pokusu o reinstall WXP to nahlasi chybu, ze system neni kompatibilni s ASPI a chce to restart.
co jsem dokazal z dosackych programu zjistit je par informaci o zakladni desce:
62-0825-001131-00101111-040201-SIS746-M848A
ROM 256
ELITEGROUP
SMBIOS ECS-Manufacturer V1.0
AMIBIOS
M848A - V2.1
Napada mne, ze by se to mohlo stat pri napetovem razu... treba pomuze preprogramovani biosu.
Jeste jedna malickost na kterou jsem si vzpomnel. V biosu chybi moznost vybrat pro boot disketovou jednotku. Je tam moznost jen IDE-0 a DVD/CD... treba je to podstatne
Prosim o pomoc
Dik Roman
//sloučeny dva příspěvky
//Karlos
FDC Failure - kabely v poradku - bios nastaven (vyřešeno)
- ferneticek
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- ferneticek
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Pokud je ta hláška správná, chce to připojit HD IDE kabelem o 80 žilách a to označeným krajem k napájecímu konektoru a s řádně nastaveným jumperem na Master, či Slave podle toho jak jej máš připojen. Master na konci kabelu. Mrkni pro jistotu zda není kabel otočený i základní desce - označený drát na pinu 1, ale nemělo by to jít otočit, pokud máš správné kabely. Zkontroluj i napájecí kabely, protože PC nemůže nalézt disk. Podívej zda je vidět v Biosu. Do Biosu se dostaneš stiskáním klávesy Delete při spuštění PC.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Nic není dokonalé, ani člověk!
- ferneticek
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
to jsem nekolikrat proveril.HDD to v biosu najde... kabely jsem vymenil a zkousel vsechny mozne vc.80 pin.. jumpery jsou taky OK.. Navic se s tim pred tou havarii vubec nehybalo, takze v kabelech to byt nemuze. spis si myslim, ze PC dostalo nejaky sok v el. siti pri bource. a neco se zvrtlo... bohuzel PC neni moje takze se nikdy nedovim k cemu doslo...
Blahoslaveni budiž ORI!
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Těžko vynášet stoprocentní soudy, jen doměnky. A já se domnívám, že odkráčel řadič (naše babičky byly moudré, když při bouřce tahaly všechny kabely ze zásuvek). V sekundárním IDE máš něco připojené? Pokud ano, odpoj to a na primární připoj jen HDD a CD/DVD. Pokud ne tak je to jasné 

Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- ferneticek
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- ferneticek
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- karlos
- Master Level 8
- Pohlaví:
- Stav:
Do pytle, jako bych to nečetl. Pak nevím, asi nezbyde nic jiného, než nová deska (pak bacha na ten zdroj). Možná se ještě ukáže někdo, kdo by věděl, jestli lze updatovat BIOS z CD, teoreticky by to jít mohlo, ale prakticky jsem to nikdy nezkoušel.
Kterak přehrát BIOS, je nejlepší nastudovat z manuálu ke konkrétní desce, neboť v zásadě je to všude stejné, ale drobné odchylky se běžně vyskytují. V zásadě je nejdůležitější mít 105% jistotu, že BIOS, který tam chceš nahrát je pro tvou desku a že během přehrávání, nikdo nevypne proud...
Kterak přehrát BIOS, je nejlepší nastudovat z manuálu ke konkrétní desce, neboť v zásadě je to všude stejné, ale drobné odchylky se běžně vyskytují. V zásadě je nejdůležitější mít 105% jistotu, že BIOS, který tam chceš nahrát je pro tvou desku a že během přehrávání, nikdo nevypne proud...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)
- ferneticek
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
Na CD k zakladni desce je zavadeci program pro ami (amifn335.exe) bios i award... Horsi je to s datovym souborem, ktery mam. Je to verze 5.0 a manual a zrejme i deska se zminuje o verzi 2.1. Jinak typ a parametry jsou totozne... Ted zbyva otazka jak to dostat do biosu bez diskety
PS: manual k desce je v AJ... to je pro mne veeelky opravdu veeelky orisek!

PS: manual k desce je v AJ... to je pro mne veeelky opravdu veeelky orisek!
Blahoslaveni budiž ORI!
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 6
- 4880
-
od Lister99
Zobrazit poslední příspěvek