1) Při prvním připojení to nešlo, protože byla přerušená pojistka. Nová pojistka je v pořádku? Nedošlo při druhém připojení zase k jejímu přerušení?
2) Některá autorádia mají ochranu proti krádeži, která spočívá v tom, že když se rádio odpojí od napájení, zablokuje se a při opětovném připojení je nutné je odblokovat nějakou kombinací tlačítek - není to tvůj případ?
Jak zapojit autorádio na PC zdroj?* Vyřešeno
- mmmartin
- Moderátor
-
Elite Level 10
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Jak zapojit autorádio na PC zdroj?*
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
S tou pojistkou je to možné.
Ad2) už není možné, protože všechna taková autorádia minimálně rozsvítí displej, aby umožnila zadání kódu. Což není tento případ.
Ad2) už není možné, protože všechna taková autorádia minimálně rozsvítí displej, aby umožnila zadání kódu. Což není tento případ.
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
Asi konec tohodle tématu, v době, kdy jsem nebyl v garáži se povedlo strejdovi přepólovat rádio, proto vypadla ta pojistka. Zítra zkusím ještě jestli při připojení 12V žlutého memory a 12V červeného power s kostrou na - se to rozjede. Ale i tak díky za tyhle rady, rádio je už asi kaput, že? Ale je to moje chyba, neměl jsem ho k tomu vůbec pouštět..
Acer Aspire V15 Nitro II (VN7-592G-56MS)
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4
NVIDIA GeForce GTX 960M 4GB GDDR5
SSD Crucial BX200 - 480GB
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Strejda šikulka... Otázka je co všechno odešlo, některá rádia maji na vstupu ochrannou diodu, takže když je přepóluješ jdou do zkratu a přepálí pojistku, což by mohl být tvůj případ. Pokud ji nemají zkrat nastane někde uvnitř a to se většinou oprava nevyplatí. (Někdy to může zachránit přepálená cesta na DPS)
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
No to teda je.. Jak přijdu domů, tak to vyzkouším ještě, otec mi dal včera 15A pojistku, tak to zkusím, jestli se to nerozjede, tak je v to někde..
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Strejdu trhni mezi dveřma a pořiď si za pár šupů bazarové autorádio. Strejdu k němu nepouštěj - teda pokud to trhnutí mezi dveřma přežije 

Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...
-
- Pohlaví:
Jak psal El Diablo, mohla by tam být ochrana proti přepólování. My jsme ji dávali do všeho. Já myslím že to půjde.
Čtu tady opravdu zajímavé věci.
1. k zapnutí zdroje ATX musí být trvale propojeny ty kontakty. Impuls nestačí.
2. spínaný zdroj musí mít alespoň minimální odběr. Takže nechat větev 5V a 3,3V bez zátěže je hovadina, která bude mít dříve nebo později za důsledek pád zdroje.
3. pokud někdo zapne zdroj a rádio bude vypnuté, tak nebude dostatečná zátěž na 12V větvi. Opět konec.
4. Pokud na výstupu ze zdroje není stabilizátor, nejedná se o stabilizované napětí!!!! Ve zdroji je větev jednocestně usměrněna schotkyho diodou, prohnaná tlumivkou a blokována elektrolytem mnohdy pochybné čínské výroby, to fakt není dobré pro napájení zesilovače.
Předpokládám, že ten pán, který psal něco o blábolu, tak architekturu spínaných zdrojů zná lépe, jako ten, kdo je opravuje.
Když si zdroj hodíte na osciloskop, tak na výstupu budete mít zvlněné napětí o zmíněné frekvenci a amplitudě mnohdy i 50mV. Ve spolupráci s tlumivkou ve zdroji vám to dokáže rozkmitat zesilovač v rádiu.
Jako zdroj bych použil malé trafo 12V na žárovky a minimálně 50VA, což je taky spínaný zdroj a dá se sehnat kdekoliv. Na výstup se udělá jednoduchá elektronika se stabilizátorem z MOSFET tranzistoru alespoň na 6A (asi 30,-) dva filtrovací kondenzátory 1000uF low ESR a nějaký určitý rezistory(musí se vypočítat hodnoty). Zároveň tato část bude zajišťovat zátěž při vypnutí rádia.
To rádio se mohlo přepólováním opravdu zbavit té ochranné diody a je pravda, že má ještě obvykle druhý drát na řízení zapnutí. Ale mohlo dojít i k tomu, že už odešel ten koncový zesilovač a přešel do zkratu. To může pojistku přepálit taky.
Pokud se pouštíte do takových úprav, zjistěte si napřed veškeré informace, než dát hned na první radu a hned jednat.
A prosím PEYRACA10, než začne někoho urážet, nechť si alespoň přečte nějakou knížku

1. k zapnutí zdroje ATX musí být trvale propojeny ty kontakty. Impuls nestačí.
2. spínaný zdroj musí mít alespoň minimální odběr. Takže nechat větev 5V a 3,3V bez zátěže je hovadina, která bude mít dříve nebo později za důsledek pád zdroje.
3. pokud někdo zapne zdroj a rádio bude vypnuté, tak nebude dostatečná zátěž na 12V větvi. Opět konec.
4. Pokud na výstupu ze zdroje není stabilizátor, nejedná se o stabilizované napětí!!!! Ve zdroji je větev jednocestně usměrněna schotkyho diodou, prohnaná tlumivkou a blokována elektrolytem mnohdy pochybné čínské výroby, to fakt není dobré pro napájení zesilovače.
Předpokládám, že ten pán, který psal něco o blábolu, tak architekturu spínaných zdrojů zná lépe, jako ten, kdo je opravuje.

Jako zdroj bych použil malé trafo 12V na žárovky a minimálně 50VA, což je taky spínaný zdroj a dá se sehnat kdekoliv. Na výstup se udělá jednoduchá elektronika se stabilizátorem z MOSFET tranzistoru alespoň na 6A (asi 30,-) dva filtrovací kondenzátory 1000uF low ESR a nějaký určitý rezistory(musí se vypočítat hodnoty). Zároveň tato část bude zajišťovat zátěž při vypnutí rádia.
To rádio se mohlo přepólováním opravdu zbavit té ochranné diody a je pravda, že má ještě obvykle druhý drát na řízení zapnutí. Ale mohlo dojít i k tomu, že už odešel ten koncový zesilovač a přešel do zkratu. To může pojistku přepálit taky.
Pokud se pouštíte do takových úprav, zjistěte si napřed veškeré informace, než dát hned na první radu a hned jednat.
A prosím PEYRACA10, než začne někoho urážet, nechť si alespoň přečte nějakou knížku

Tak jsem se dnes dozvěděl, že když prý na zdroji to nešlo rozjet, vzali baterku z motorky (12V, 10A) a pokusili se to rozjet na tom, strýčkova nepatrnost dosáhla k tomu, že to tak trošku přepóloval, vypadla pojistka a baterka hodila zkrat. Šikovní to otcové
... No, 1. - kontakty byly zapojeny stále, myslím, že takový lajk nejsem, že bych to vytáhnul. Ehm ovšem ten druhý odstavec - jsem z něj trošku jinde, jenom přece jsem teprve na střední a ještě IT, takže elektrika až v 4ťaku :/ Teď jsem se ptal otce jestli by tam měla být nějaká pojistka na přepólování a říkal, že mi to vymění (prý to měnil a na at asi bude plomba, tak ať to nedoj.bu. Ozvu se večer/zítra. Dík

Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4
Intel Core i5-6300HQ
8GB RAM DDR4
S těmi kontakty jsem myslel někoho, kdo vám to radil. A to ve druhém odstavci? Ono připojit jen tak něco na zdroj není zrovna jednoduché, aby to dlouhodobě fungovalo a správně. Ale to zvládnete. Já jsem taky kdysi začínal a hlavně jsem měl dobrého rádce. A dnes opravuju LCD, PC, zdroje atd.
Tak pevnou ruku a s rozmyslem.
Tak pevnou ruku a s rozmyslem.
- peyrac10
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Nikoho jsem neurážel a na mém názoru trvám.
K příspěvku MojoB jen tolik: Ad 2) je sice obecně pravda, ale stačí zatížit jednu větev a zdroj v pohodě funguje. Další větve není nutné zatěžovat a neodejdou.
Ad 3) Moderní PC spínané zdroje mají tzv. předzátěž, takže je lze zapnout i bez zátěže a nic se nestane.
Ad 4) Usměrňování Schotkyho diodou, navíc jednocestné, je docela blbost. Zdroje, které mi prošly rukama, měly klasický Graetz, docela slušnou filtraci, která je dále podpořena filtrací na MB, a netvrdím, že jsou vysloveně stabilizované, ale celý PC zdroj je stavěný tak, aby ta napětí se pohybovala kolem jmenovitých, tj. 12V, 5V a 3,3V.
Pokud se mnou chceš i dále polemizovat, pak už jen na SZ a předtím si prohlídni tohle: http://www.danyk.wz.cz/s_atx.html
K příspěvku MojoB jen tolik: Ad 2) je sice obecně pravda, ale stačí zatížit jednu větev a zdroj v pohodě funguje. Další větve není nutné zatěžovat a neodejdou.
Ad 3) Moderní PC spínané zdroje mají tzv. předzátěž, takže je lze zapnout i bez zátěže a nic se nestane.
Ad 4) Usměrňování Schotkyho diodou, navíc jednocestné, je docela blbost. Zdroje, které mi prošly rukama, měly klasický Graetz, docela slušnou filtraci, která je dále podpořena filtrací na MB, a netvrdím, že jsou vysloveně stabilizované, ale celý PC zdroj je stavěný tak, aby ta napětí se pohybovala kolem jmenovitých, tj. 12V, 5V a 3,3V.
Pokud se mnou chceš i dále polemizovat, pak už jen na SZ a předtím si prohlídni tohle: http://www.danyk.wz.cz/s_atx.html
-
- Pohlaví:
A co z toho všechno plyne? Vykašlat se na nějakou komplikovanou úpravu PC zdroje a udělat jednoduchý klasický stabilizovaný zdroj.
//A kvalifikovaní bastlíři prominou tuto prasárnu. Před mnoha a mnoha lety jsem potřeboval opravit nějaký video přehrávač, tuším Orion, ale neměl jsem zdroj /ano ten přehrávač měl 12V zdroj/. Tak jsem ve sklepě vyhrabal stavební trafo 2x12V o váze asi 3kg, k tomu přidal nějaké diody /možná KY705/ a kondenzátor velikosti decilitrové skleničky. A věřte nebo ne, s tímto zdrojem to pak chodilo asi 5 let. Jenom kamarád ve škodovce mi na ten super zdroj udělal bednu z nerezového plechui. Ale to už je dávná historie.
//
//A kvalifikovaní bastlíři prominou tuto prasárnu. Před mnoha a mnoha lety jsem potřeboval opravit nějaký video přehrávač, tuším Orion, ale neměl jsem zdroj /ano ten přehrávač měl 12V zdroj/. Tak jsem ve sklepě vyhrabal stavební trafo 2x12V o váze asi 3kg, k tomu přidal nějaké diody /možná KY705/ a kondenzátor velikosti decilitrové skleničky. A věřte nebo ne, s tímto zdrojem to pak chodilo asi 5 let. Jenom kamarád ve škodovce mi na ten super zdroj udělal bednu z nerezového plechui. Ale to už je dávná historie.

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Rozdielny provider, rozdielne služby ako zapojiť
od 28_nitro_28 » 21 čer 2025 11:09 » v Sítě - hardware - 2
- 1972
-
od cervcek