problém se zapnutím PC

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Javor01
nováček
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

problém se zapnutím PC

Příspěvekod Javor01 » 24 úno 2013 20:07

Dobrý den, v posledních týdnech mám problém se zapnutím PC, staří 6 let, provoz cca 4-5 hod. denně.

Na noc vždy vypínám zadní vypínač u zdroje. Normálně tedy zapnu zadní vypínač, pak přední tlačko a PC funguje pár sekund (větráčky, zahrkání HDD) jen do pípnutí v momentě, kdy se zapíná (slyším hluk) další větráček či jiné zařízení. Po chvíli zkusím zapnout znovu a opět zhasne. Někdy se start dostane až do fáze, kdy se má objevit login modrá obrazovka do windows a opět zhasne. Počkám proto pár minut (jakoby to potřebovalo nasát elektřinu), a pak se většinou rozjede celé. V poslední době ovšem při provozu PC občas samo zhasne (např. jednou v přímě souvislosti se zapnutím jiného světla v místnosti), nebo jsem zaregistroval už i samovolný restart.
Naposled (to už ale byl PC celý den v provozu) bylo dost problematické opět nastartovat, a když se to podařilo, pak v exploreru po zmáčknutí menu oblíbené položky PC zhaslo (opakovalo se několikrát). Jak je vidět, zhasnutí pokaždé vypadá jinak a start také. Selský rozum ukazuje na problém s elektřinou (kontakt atp).

Nejsem si jistý, jestli je to přímo zdroj (Fortron 300 W) nebo jiná závada. CMOS jsem už resetoval bez úspěchu. Prosím uveďte i to, kde problém určitě není, abych to mohl vyloučit.
Kondenzátory vypadají ok, ale na 100% to nepoznám. V poslední době mi občas vrčel některý z větráčků (někdy po lehkém úderu do skříně), samo nebo po úderu do skříně se to uklidní. Deska svítí zeleně (LED), ale třeba s ní něco může být. Někde psali, že může to být i grafická karta - při startu PC totiž v rohu monitoru mám zelené pruhy v rozsahu pár cm2. RAM jsem před 3 roky rozšířil novou s vyšší kapacitou.

Uvažuji, že bych koupil i nový PC, i když jsem myslel, že ten starý vydrží ještě další 3 roky.
Ještě jedna zajímavost, nedávno jsem chtěl reinstalovat OS, ale PC neuměl nabootovat CD (neobjevila žádost o zmáčknutí lib. klávesy a instalace pokračovala). Mám dojem, že než se rozjede DVD mechanika (obecně reaguje pomalu), tak PC startuje dál a nestine tak reagovat na boot z CD ROM (nastaveno mnou v BIOS).

Díky všem za cenné komentáře.

Reklama
peyrac10
Level 4
Level 4
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: problém se zapnutím PC

Příspěvekod peyrac10 » 24 úno 2013 20:10

Vítej na PC-help!

Zkus jiný zdroj, uvidíš, co to udělá. Jinak nevím, proč vypínáš denně zdroj hlavním vypínačem? Co to má za smysl?
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 24 úno 2013 20:21

Vypínání PC na zdroji je trochu neobvyklé /jelikož ho máme někde pod stolem/ ale to je fuk.
Také bych tipnul na vadný zdroj.

Uziv00

Příspěvekod Uziv00 » 24 úno 2013 20:23

to peyrac: smysl to má, že to nic nežere. Já to dělám taky tak, jen nevypínám zdroj, ale mám vypínatelnou prodlužku, kde vypínám jak PC, tak vše co je k němu připojeno zároveň.

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 24 úno 2013 20:26

Stoprocentně souhlasím, ale jak to pomůže tazateli???
Trvalý BAN za trolling a dlouhodobé nerespektování pravidel fóra, duplicitní účty tohoto uživatele: satam, peyrac10, wattmetr, gracia (vydávání se za ženu), jamesbond, jamesbond1...

guest

Příspěvekod guest » 24 úno 2013 20:53

Já to vypínám vše přepěťovkou. Tazatel by měl zkusit jiný zdroj a pokud se to bude opakovat pak udělat revizi nn rozvodu - tedy rozvodu elektriky v bytě.

P.S. Rádoby moudré komentáře od peyraca mu opravdu nepomohou.

peyrac10
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod peyrac10 » 24 úno 2013 20:59

Když bude přemýšlet, tak pomohou!!!

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 24 úno 2013 21:00

Podle toho popisu potřebuje především PC zbavit prachu a to především chladiče a ventilátory, nejlépe vyfoukáním, případně i za pomocí nějakého štětečku a to i zdroj. Uvádíš, že PC při spouštění pípne, takže velmi pravděpodobně je problém se zdrojem. Doporučuji si půjčit nejprve zdroj na otestování.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Javor01
nováček
Stav:

Příspěvekod Javor01 » 05 bře 2013 19:30

tak konečně se mi podařilo sehnat zdroj a je to skutečně tím
díky za komenty

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Problém s RAM
    od lukas222 » 04 lis 2024 13:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3682
    od lukas222 Zobrazit poslední příspěvek
    05 lis 2024 13:36
  • Problém s FPS
    od mcrakvar » 26 lis 2024 16:22 » v Vše ostatní (sw)
    4
    4411
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    28 lis 2024 10:06
  • Problém s internetem Příloha(y)
    od valama » 06 dub 2025 16:13 » v Internet a internetové prohlížeče
    11
    5087
    od RIKI22 Zobrazit poslední příspěvek
    06 dub 2025 20:42
  • Problém s mikrofonem Příloha(y)
    od Shokata88 » 19 úno 2025 16:44 » v Problémy s hardwarem