S jakým programovacím jazykem bych měl začít?
S jakým programovacím jazykem bych měl začít?
jsem na zš a rád bych se naučil programovat (protože v tom vidím slibnou bodoucnost a zajímám se o pc). Jakej programovací jazyk bych měl zvolit jako první? Javu C sharp nebo něco jednoduššího nebo je to jedno? a měl bych šanci jako programátor když mi moc nejde geometrie?
Re: s jakžm programovacím jazykem bych měl začít?
Nejprve by sis mohl koupit nějakou tu knihu
PC
AMD Ryzen 7 5700X 4.5Ghz | MSI B450 TOMAHAWK MAX II | G.Skill Trident Z RGB 64 GB 3600 | Sapphire PURE RX 7800 XT 16GB | ADATA XPG SX8200 Pro 1TB NVMe | EVGA 600BQ | Lian Li LANCOOL II Mesh C Performance
Peripherals
27'' Acer Nitro XV272UP 144HZ 1440P | Logitech G203 | Cougar Puri w/ Cherry MX Red | HyperX Cloud, Superlux 668B, Superlux 661B
AMD Ryzen 7 5700X 4.5Ghz | MSI B450 TOMAHAWK MAX II | G.Skill Trident Z RGB 64 GB 3600 | Sapphire PURE RX 7800 XT 16GB | ADATA XPG SX8200 Pro 1TB NVMe | EVGA 600BQ | Lian Li LANCOOL II Mesh C Performance
Peripherals
27'' Acer Nitro XV272UP 144HZ 1440P | Logitech G203 | Cougar Puri w/ Cherry MX Red | HyperX Cloud, Superlux 668B, Superlux 661B
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Javu ani C# jako první jazyk ani náhodou. Zkus Karla, je v češtině a nějaké ty základy se tam naučíš
. Pak třeba Pascal, nebo něco podobného, rozhodně ne žádný Basic (pokud v něm má prsty MS!).
K té geometrii, to myslíš jak ? Nějak nejde rýsování? Nebaví tě počítání Sinu, Cosinu, přepony trojúhelníka ? Pokud to je jen o tom kreslení, tak jsme na tom stejně. Později se naučíš, že i kruh se dá vyjádřit matematicky, takže tam problém nebude
EDIT: Počkej na odpověď uživatele jménem Faraon, ten tě správně nasměruje

K té geometrii, to myslíš jak ? Nějak nejde rýsování? Nebaví tě počítání Sinu, Cosinu, přepony trojúhelníka ? Pokud to je jen o tom kreslení, tak jsme na tom stejně. Později se naučíš, že i kruh se dá vyjádřit matematicky, takže tam problém nebude

EDIT: Počkej na odpověď uživatele jménem Faraon, ten tě správně nasměruje

Pak můžeš zkusit třeba Python.
PC
Peripherals
Peripherals
Zdravím tě Petode, záleží co by jsi chtěl vyvíjet, mezi hlavní kritéria patří : weby, aplikace pro android, konzolové aplikace v C, formové aplikace v C, java aplikace a mnoho dalších.
Pokud jsi začátečník, tak bych doporučil toho Karla a poté třeba Pascal, který je mimo jiné jazyk určený pro učení.
Pokud jsi začátečník, tak bych doporučil toho Karla a poté třeba Pascal, který je mimo jiné jazyk určený pro učení.
Vtípek
Alenka v říši divů : <div> <div><div><div><div>ALENKA</div> </div> </div> </div></div>
Alenka v říši divů : <div> <div><div><div><div>ALENKA</div> </div> </div> </div></div>
Nojo, už je tu po mě zase sháňka, i když to hlavní bylo napsáno mými předřečníky
Takže jak jsem tady už několikrát psal, pro úplného začátečníka je asi nejvhodnější Karel, je v češtině a můžeš ho spustit přímo v prohlížeči (tady), který tě naučí základy tvorby programů, algoritmizaci, dekompozici, strukturování, rekurzi... Už to říkám jak básničku, tak ať to nevypisuji pořád dokola, koukni na ty předchozí dotazy (1 2 3 4 5 6 atd...).
No a až budeš umět základy, tak speciálně pro výuku programování byl vymyšlený jazyk Pascal, ve kterém se naučíš potřebné techniky a finty, získáš znalosti datových typů a práce s nimi, a navíc ti za každou chybu Pascal hned nafackuje, takže ti ušetří spoustu hodin strávených jejich hledáním, pokud bys chtěl rovnou skočit do nějakého ostrého jazyka. A že jako začátečník těch chyb uděláš spoustu si buď jistý, vzpomínám kolik jsem jich nadělal já!
Pascal původně vznikl jako předstupeň k jazyku Algol, a Karel zase jako první schůdek k tomu Pascalu. Algol se dnes už nepoužívá, ale na jeho principech vznikl jazyk C, na něm je postavený C++, také PHP nebo Java, a z Javy je odvozený (přesněji zprzněný) C#. Takže to na sebe všechno krásně navazuje, a pokud by sis nechtěl v budoucnu kazit styl zlozvyky z Javy, můžeš rovnou z Pascalu přejít na Delphi, kde se grafické programy programují v Object Pascalu.
Ale do toho je ještě daleko, teď si můžeš začít hrát s tím Karlem, stejně jako to dělají třeba studenti na Stanford University už skoro třicet let, než začnou se skutečným programováním. Máš tam docela hezkou nápovědu, takže by pro tebe neměl být problém vytvořit první příkazy jako ČELEM-VZAD nebo VPRAVO-VBOK, a za pár týdnů až měsíců, až zvládneš udělat tyhle dvě úlohy, tak o sobě můžeš prohlásit že jsi opravdu zvládl základy programování, a pustit se bez obav do skutečných programů pracujících s daty v tom Pascalu nebo něčem podobném.
Nikam nespěchej, naučit se dobře programovat (stejně jako hrát na klavír nebo krasobruslit) trvá průměrně deset let, a kromě toho se věnuj matematice a fyzice, které se ti budou při programování dost hodit. Určitě ti bude užitečnější znalost řešení rovnic než perfektní rýsování, ale jestli si zatím nedokážeš zapamatovat (nebo lépe sám odvodit) ani vzorečky pro základní výpočty těles, tak na sobě začni tvrdě makat

Takže jak jsem tady už několikrát psal, pro úplného začátečníka je asi nejvhodnější Karel, je v češtině a můžeš ho spustit přímo v prohlížeči (tady), který tě naučí základy tvorby programů, algoritmizaci, dekompozici, strukturování, rekurzi... Už to říkám jak básničku, tak ať to nevypisuji pořád dokola, koukni na ty předchozí dotazy (1 2 3 4 5 6 atd...).
No a až budeš umět základy, tak speciálně pro výuku programování byl vymyšlený jazyk Pascal, ve kterém se naučíš potřebné techniky a finty, získáš znalosti datových typů a práce s nimi, a navíc ti za každou chybu Pascal hned nafackuje, takže ti ušetří spoustu hodin strávených jejich hledáním, pokud bys chtěl rovnou skočit do nějakého ostrého jazyka. A že jako začátečník těch chyb uděláš spoustu si buď jistý, vzpomínám kolik jsem jich nadělal já!
Pascal původně vznikl jako předstupeň k jazyku Algol, a Karel zase jako první schůdek k tomu Pascalu. Algol se dnes už nepoužívá, ale na jeho principech vznikl jazyk C, na něm je postavený C++, také PHP nebo Java, a z Javy je odvozený (přesněji zprzněný) C#. Takže to na sebe všechno krásně navazuje, a pokud by sis nechtěl v budoucnu kazit styl zlozvyky z Javy, můžeš rovnou z Pascalu přejít na Delphi, kde se grafické programy programují v Object Pascalu.
Ale do toho je ještě daleko, teď si můžeš začít hrát s tím Karlem, stejně jako to dělají třeba studenti na Stanford University už skoro třicet let, než začnou se skutečným programováním. Máš tam docela hezkou nápovědu, takže by pro tebe neměl být problém vytvořit první příkazy jako ČELEM-VZAD nebo VPRAVO-VBOK, a za pár týdnů až měsíců, až zvládneš udělat tyhle dvě úlohy, tak o sobě můžeš prohlásit že jsi opravdu zvládl základy programování, a pustit se bez obav do skutečných programů pracujících s daty v tom Pascalu nebo něčem podobném.
Nikam nespěchej, naučit se dobře programovat (stejně jako hrát na klavír nebo krasobruslit) trvá průměrně deset let, a kromě toho se věnuj matematice a fyzice, které se ti budou při programování dost hodit. Určitě ti bude užitečnější znalost řešení rovnic než perfektní rýsování, ale jestli si zatím nedokážeš zapamatovat (nebo lépe sám odvodit) ani vzorečky pro základní výpočty těles, tak na sobě začni tvrdě makat

"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
takhle co je špatného že začnu s Javou stejně se to postupem času naučím správně programovat a mě to nevadí že u toho strávím více času. jsem na zš čas mám:). a já programování chapu asi takhle zapisuju do prog. jazyka alogritmy ( poslouplost instrukcí) ty instrukce by měli být přesné.(algoritmy jsem se nazabýval takže nevím jaké jsou druhy atd). O Javě vím tohle: Java má 2 části jvm api. JVm slouží k překladu z bytecodu do strojového codu. API tam jsem to ještě nečetl.
--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Bře 2013 19:29) ---
jinak na petod jsem ztratil heslo tak jsem si založil nový acc
--- Doplnění předchozího příspěvku (10 Bře 2013 19:29) ---
jinak na petod jsem ztratil heslo tak jsem si založil nový acc
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Javou opravdu nezačínej, tam totiž na začátek musíš ohlídat hromadu "pitomostí", které ti to akorát znechutí a vybodneš se na to. Začni něčím jednodušším. Na začátek Karla, tak se začíná, pak něco náročnějšího, třeba Python, ten má na zapamatování "jen asi" 30 slov. Potom až zvládneš všechny tyto věci, tak můžeš pustit do nějakého "pořádného" jazyka jako je Java a C#, popř. jazyka kvalitního a neustále využívajícího už po několik dekád, jako je C 
Ale nejdřív se nauč základ! Polit taky musí lítat nejdřív v Cessně, než sedne do 747 a když má svědomí, tak před Cessnou sedne ještě do Blaníka
Ale jak chceš, aspoň nebude konkurence

Ale nejdřív se nauč základ! Polit taky musí lítat nejdřív v Cessně, než sedne do 747 a když má svědomí, tak před Cessnou sedne ještě do Blaníka

Ale jak chceš, aspoň nebude konkurence

-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Určitě nezačínat skriptovacíma jazykama (python, perl, ruby,..) vyvolávají špatné programovací návyky, kterých se později ne moc snadno zbavuješ. Začínat OOJ se mi zdá ze začátku taky příliš velký skok. Já doporučuju místo Pascalu začít čistým jazykem C. A od něj se odpíchnout do nějakého toho OOJ.
peto5 píše:postupem času naučím správně programovat
Ne, nenaučíš: programatorske-schopnosti-absolventov-klesaju-problemom-je-java
Java se prostě jako první jazyk nehodí, a jako člověk co začínal v BASICu to moc dobře vím, některých špatných návyků jsem se nikdy nezbavil ať jsem dělal co jsem dělal.
Ale jestli to chceš dělat jen pro peníze ("protože v tom vidím slibnou bodoucnost"), tak se na to radši vykašli, nevydržíš u toho.
A co se týká těch algoritmů, zkus si udělat ty domečky v Karlovi, v téhle úloze jsou všechny základní algoritmy obsažené, kromě rekurze, na tu je to bludiště. Karel se dá zvládnout za pár hodin, takže by to pro tebe nebylo zase tak velké zdržení.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
dobře máte pravdu. jak má tedy začít s s tím Karlem (ale to max 7 dní :) ). a pak s Pascalem nebo jak nemohl bys mi faraone doporučit něáké www stránky nebo něco takového. a kdy poznám že budu moct zkusit Javu (to ale asi až později za rok za 2 nevím to jse ještě uvidí).
--- Doplnění předchozího příspěvku (11 Bře 2013 15:07) ---
oprava: Javu nebo něákej složitější prog.jazyk npř C
--- Doplnění předchozího příspěvku (11 Bře 2013 16:15) ---
přečetl jsem si ten článek .a od Javy co nejdal.(zatím) a co bych měl dělat abych neměl stejný problém. mel bych se začít uči i hardware? a matika to je jasny to je všude. a fyzika to asi taky.
--- Doplnění předchozího příspěvku (11 Bře 2013 15:07) ---
oprava: Javu nebo něákej složitější prog.jazyk npř C
--- Doplnění předchozího příspěvku (11 Bře 2013 16:15) ---
přečetl jsem si ten článek .a od Javy co nejdal.(zatím) a co bych měl dělat abych neměl stejný problém. mel bych se začít uči i hardware? a matika to je jasny to je všude. a fyzika to asi taky.
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
HW jde ruku v ruce se SW
Troška češtiny by neuškodila 

Zpět na “Programování a tvorba webu”