Ahoj
Začal jsem psát web a dal jsem si cíl že udělám seznam něčeho(nějakých internetových stránek) a v tom "projektu" použiju všechny možné příkazy.
Učím se odtud a narazil jsem na to ,že jsem nepochopil co chtěl autor některými pojmy říci a nebo,že tam není příklad jak se to používá. A proto bych vás chtěl poprosit o trpělivost a o vysvětlení. Na princip si snad přijdu sám ale potřeboval bych vysvětlit k čemu je třeba <div></div> vím že to je párová dvojice a že / je v ukončujícím příkazu.
Díky
Kdy a kde se používají určité "příkazy" v HTML(tvorbě vebu)
Kdy a kde se používají určité "příkazy" v HTML(tvorbě vebu)
Svět ztrácí genie. Einstein umřel ,Mozart umřel a mě je taky nějak špatně!
CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
HDD: Segate 7200.14 2TB SSD: OCZ-ARC100 256GB, Kingston A1000 512GB
CPU: Ryzen 5 3600 , MB: Asus Crosshair VI EXTREME, GPU: MSI ARMOR GTX 1070 Ti , Ram: Cruicial 32GB @3733MHz Zdroj: CX 550M
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Kdy a kde se používají určité "příkazy" v HTML(tvorbě ve
Ahoj,
div je blokový prvek a používá se k rozřazení prvků stránky, zejména se používá na tvorbu layoutu
příklad stránky:
div je blokový prvek a používá se k rozřazení prvků stránky, zejména se používá na tvorbu layoutu
příklad stránky:
HTML píše:<!DocType HTML>
<html>
<head>
<link rel="stylesheet" type="text/css" href="css/layout.css" media="scree,projection,tv" />
<meta charset="utf-8" />
<title>Zkouška layoutu</title>
</head>
<body>
<div id="all">
<div id="header"></div>
<div id="container">
<div id="column_left"></div>
<div id="column_right"></div>
<div id="content">blablabla</div>
</div>
</div>
</div>
</body>
</html>
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW
iPhone XS
Mělo vyjít samotné "blablabla"?
co znamená v textu column_left
co znamená v textu column_left
Ty asi ještě neděláš s CSS, že? ID je identifikátor a používá se už podle názvu pro identifikaci při nastavování vlastností v CSS.
Až budeš používat CSS, tak se k tomu dostaneš. Zatím to nemusíš řešit.
Až budeš používat CSS, tak se k tomu dostaneš. Zatím to nemusíš řešit.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷
Hmm. už jsem dnes taky chtěl trošku začít s CSS(to je design webu ne?)
Ano, CSS (cascading style sheets) slouží ke stylizaci webu.
Ale nejdřív si pořádne nastuduj a procvič HTML. Protože jak budeš dělat chyby v HTML, pak
bude CSS zlobit. A navíc CSS nemusí být pro úplného začátečníka zrovna nejlehčí.
V jakým editoru píšeš weby? Za sebe doporučuju PSPad.
Ale nejdřív si pořádne nastuduj a procvič HTML. Protože jak budeš dělat chyby v HTML, pak
bude CSS zlobit. A navíc CSS nemusí být pro úplného začátečníka zrovna nejlehčí.
V jakým editoru píšeš weby? Za sebe doporučuju PSPad.
PC: AMD Vishera FX-6300|GA-970A-DS3|8 GB RAM|ASUS STRIX GTX 950 2G|Transcend SSD370S 256 GB & ST Bar. 7200.14 1TB|Seasonic SS-500ET-T3|W10 Pro 64b÷
- CZechBoY
- Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
za sebe doporučuju css, hodí se pro rozsáhlejší kody, umí různě schovávat text
já tohle uč se nejdřív tohle, potom tohle moc neuznává, sám jsem se učil všechno dohromady
já tohle uč se nejdřív tohle, potom tohle moc neuznává, sám jsem se učil všechno dohromady
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
iPhone XS
iPhone XS
No právě to chci zkusit. Já totiž mám kámoše který v html a css umí(zajímá se o to) a pak mam možnost konzultace s člověkem který se tím živý.
takže to mám snad trošku výhodu.
Používám PSPad.

Používám PSPad.
PSPad je dobrej, ten se ze začátku používal též, avšak nyní používám Notepad++...
Div je selektor, může to být třída nebo id, pak si můžeš třídu nebo idčko nastylovat v CSS..
Praktická ukázka :
+ Identifikátor ID by se na stránce měl vyskytovat pouze 1, kdežto třídu můžeš použít kolikrát si zamaneš.
Div je selektor, může to být třída nebo id, pak si můžeš třídu nebo idčko nastylovat v CSS..
Praktická ukázka :
Kód: Vybrat vše
<style>
#test{color: red;text-align: center;}
</style>
<div id="test">
Tento text bude na středu a jeho barva bude červená.
</div>
+ Identifikátor ID by se na stránce měl vyskytovat pouze 1, kdežto třídu můžeš použít kolikrát si zamaneš.
Vtípek
Alenka v říši divů : <div> <div><div><div><div>ALENKA</div> </div> </div> </div></div>
Alenka v říši divů : <div> <div><div><div><div>ALENKA</div> </div> </div> </div></div>
<div> se používá k oddělení obsahu na stránce. Implicitně ho prohlížeč nijak graficky nezobrazuje, nepřidává textu žádné vlastnosti.
Příklad použití je třeba, když chceš mít na stránce obsah rozdělený do dvou bloků, jednoho s červeným pozadím a druhého s modrým. V každém bloku máš nadpis <h1> a odstavec <p>. Můžeš každému z těchto prvků nastavit pomocí css pozadí, ale bude to pracné, protože to musíš udělat dvakrát a nemusí se to zobrazit správně. Potřebuješ tedy nějaký společný nadřazený element (konteiner) pro tyto dva prvky, kterému by jsi nastavil pozadí. Nemůžeš použít žádný element, který přidává textu nějaké grafické vlastnosti, protože je nechceš a taky to nemůžeš nastavit pro celý html dokument, protože chceš mít jeden blok s modrým a druhý s červeným pozadím. Použiješ tedy div.
Div se používá pro tyto účely pro víceřádkový obsah. Pokud chceš přidat specifické vlastnosti třeba jenom několika slovům v jednom řádku, používá se element <span>.
Příklad použití je třeba, když chceš mít na stránce obsah rozdělený do dvou bloků, jednoho s červeným pozadím a druhého s modrým. V každém bloku máš nadpis <h1> a odstavec <p>. Můžeš každému z těchto prvků nastavit pomocí css pozadí, ale bude to pracné, protože to musíš udělat dvakrát a nemusí se to zobrazit správně. Potřebuješ tedy nějaký společný nadřazený element (konteiner) pro tyto dva prvky, kterému by jsi nastavil pozadí. Nemůžeš použít žádný element, který přidává textu nějaké grafické vlastnosti, protože je nechceš a taky to nemůžeš nastavit pro celý html dokument, protože chceš mít jeden blok s modrým a druhý s červeným pozadím. Použiješ tedy div.
Div se používá pro tyto účely pro víceřádkový obsah. Pokud chceš přidat specifické vlastnosti třeba jenom několika slovům v jednom řádku, používá se element <span>.
Jasný takže když budu chtít rozdělit pozadí . za textem tak to udělám přes ten div
Skrátka a dobře když chci něco přednastavit pro velké množství textu tak to udělám přes <div>
Nastavím
Proč se tam píše # a jak se vubec píše?
<style> #test{color:green;}...
</style>
<div id="test">
to co bude mezi závorkami bude zelené
</div>
Skrátka a dobře když chci něco přednastavit pro velké množství textu tak to udělám přes <div>
Nastavím
Proč se tam píše # a jak se vubec píše?
<style> #test{color:green;}...
</style>
<div id="test">
to co bude mezi závorkami bude zelené
</div>
Ano, přesně tak :-) vidím, že jsi to z mého kodu pochopil, chápu správně ?
Vtípek
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 3
- 12245
-
od pcmaker
Zobrazit poslední příspěvek
03 úno 2025 09:00
-
-
Kdo umí číst kód HTML? Doladit jednu podmínku. Příloha(y)
od Minapark » 06 led 2025 09:21 » v Programování a tvorba webu - 22
- 10034
-
od Minapark
Zobrazit poslední příspěvek
20 led 2025 16:54
-
Zpět na “Programování a tvorba webu”