převodník teplota>napětí 0-10V Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Pohlaví: Muž
Stav:

převodník teplota>napětí 0-10V

Příspěvekod karlos » 13 bře 2013 14:25

Dlouho to netrvalo a mám na krku další problém pro "bastlíře". Pro snazší vysvětlení to vezmu trochu "přes babičku".
Ani nevím, jak se to semlelo a stal jsem se majitelem obydleného terária se sklípkanem. Byť jsem k tomuto druhu chovu vždy tíhl, nejsem na to prozatím připravený a tak jsem trochu v presu. Je mi jasné, že má-li vše fungovat alespoň trochu nekomplikovaně, musí to probíhat seriózně a ve více exemplářích. Připravuji se tedy na variantu "deset, co nejvíce automaticky". Tedy deset terárií obydlených "brouky", kde bude regulována teplota, osvětlení a maximum dalších funkcí pomocí PLC (programovatelné relé). Osvětlení beru jako druhořadé, umožňující pouze pozorování pohybu uvnitř (přes den bílé LED, v noci červené). Zatím mi působí největší problém, realizace vytápění, respektive snímání teploty. V každém teráriu bude samostatné topení, spínané z PLC a termistor. A zde narážím. Dlouhá leta jsem nepracoval s operačními zesilovači a díky tomu je mi sice jasná funkce když se podívám na schéma, nicméně si netroufám na vlastní návrh a na experimenty typu pokus/omyl, nemám dostatek času. Konkrétně mi jde o převodník který při teplotách od cca 15°C do cca 40°C bude mít na výstupu napětí 0-10V. Tato napětí z jednotlivých terárií budou zpracována v PLC.
Pokud máte někdo schéma na uvedený převodník, či tip na někoho, kdo jej má, bude vám náš/e Brachypelma Vagans velmi vděčný/á. Všichni ostatní budoucí obyvatelé mých terárií a koneckonců i já, také. ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: převodník teplota>napětí 0-10V

Příspěvekod guest » 13 bře 2013 16:45

Tak s tím jsem se nikdy nesetkal a brouci? Brrrrrrrrr! Pavouky sice nevraždím, ale házím z okna - bydlím v přízemí :lol:

http://forum.mcontrollers.com/viewtopic ... dda32c0781
112.jpg

Ale napadlo mne, že by něco takového mohl mít místní veterán mike007 ten má tuším bastlírna.eu a podobné věci vyrábí. :idea:

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 14 bře 2013 07:20

Kalkulačce a zkušební desce se nevyhnu... ;-) Díky a posouvám nahoru, co kdyby ještě někdo...

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 14 bře 2013 08:00

Možná by jako základ šel použít teplotní čidlo TMP36GT9Z. Problém je v tom, že má výstup v mV a tak se to opět musí nějak zesílit. Doma jsem ho měl zapojený přímo k Atmelu, ale na toto řešení by to bylo zbytečně složitý.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 14 bře 2013 16:36

Byla by k dispozici charakteristika termistoru nebo alespoň jeho odpor při mezních teplotách hlídaného rozsahu?
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 14 bře 2013 17:51

Stačí takhle? Vybral jsem 10k s ohledem na schéma od Spirita.
Přílohy
char.JPG

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 14 bře 2013 17:54

Karlosi jen tak na okraj, nejsou nějací pěstitelé těch švábů kteří to mají vyřešené, anebo spoléháš na svoji tvorbu?

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 14 bře 2013 18:15

Možná někdo takový je, ale nemyslím si, že chovatelům pavouků se celkem běžně, jen tak náhodou, dostane do ruky PLC s 24 vstupy (12 analogových), 16 výstupy a navíc to budou umět naprogramovat. Ale kdo ví? Jsem vcelku zvyklý, že věci dělám jinak, než všichni ostatní a tak mě ani nenapadlo hledat tyto informace u chovatelů. Čerpal jsem u nich jen rozměry terárií, teploty, vlhkosti, povahu jednotlivých druhů a takové praktické věci, okolo chovu. Díky za otevření očí, zaslepených vlastní genialitou :-D. Zkusím rozšířit pátrcí oblast.

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 14 bře 2013 18:51

Něco vymyslím, ale až se vyspím. Právě jsem se vrátil z práce, kam jsem odešel včera v 9:00 a jdu spinkat. :wave:
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 15 bře 2013 18:29

Takže co třeba takhle:
bbrouci.jpg

Asi by nebylo od věci obvod doplnit ještě trimrem pro kompenzaci vstupní nesymetrie, to už se mi tam nechtělo malovat, ale je to namalované v každém katalogu.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 16 bře 2013 10:27

Super! Díky! Vypadá to jednoduššeji, než jsem čekal:-) Hned vytáhnu krabici se součástkami, abych zjistil, co musím doobjednat a zkusím zapojit.

Hoff
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Hoff » 16 bře 2013 10:40

Praktické zapojení s relé:
Přílohy
out0550.jpeg

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Teplota M2 SSD
    od Rewqa » 31 pro 2024 20:04 » v Vše ostatní (hw)
    9
    3669
    od Rewqa Zobrazit poslední příspěvek
    01 led 2025 15:14
  • Teplota M.2 disku Patriot P310 480GB Příloha(y)
    od SGvagon » 09 lis 2024 19:50 » v Problémy s hardwarem
    3
    1865
    od SGvagon Zobrazit poslední příspěvek
    09 lis 2024 22:09

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”