Hra bombardér na PMD
Hra bombardér na PMD
Spomenul som si na časy dávno minulé a na hru bombardér, nálet, alebo ako sa to volalo, na mikropočítači PMD. Neviete niekto odkaz na Internete a tiež emulátor PMD pre Windows XP a postup, ako tam tú hru spustiť? Možno sa tu nájde nejaký historik. Vopred vďaka.
Re: Hra bombardér na PMD
Na Google je to hned prvni odkaz (a nasledujicich cca 10)..........
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Hra se tuším jmenovala "penetrator" pokud mě paměť neklame.
http://www.edownload.cz/sw/pmd85-emulator/
http://www.edownload.cz/sw/pmd85-emulator/
Naposledy upravil(a) pepinojablo dne 24 bře 2013 22:24, celkem upraveno 1 x.
Bombarder a Penetrator neni ta sama hra
-
- Level 1.5
- Pohlaví:
- Stav:
Aha no na tu si pamatuju akurat. Teda co se "lítalo"
Dobre, vďaka. Podarilo sa mi nájsť balík hier aj s bombardérom: http://pmd85.borik.net/wiki/Package:Basic.zip
Emulátor vyzerá dobre. Ten istý je aj tu: http://pmd85.borik.net/wiki/Download
Mám vybalený súbor "hry1.ptp". Teraz ešte musím zistiť, ako spustím tú hru.
Emulátor vyzerá dobre. Ten istý je aj tu: http://pmd85.borik.net/wiki/Download
Mám vybalený súbor "hry1.ptp". Teraz ešte musím zistiť, ako spustím tú hru.
Ak by to niekoho zaujímalo, tak uvádzam, ako sa mi podarilo spustiť tú hru:
* inštrukcie: nahrávanie programov v BASICu do PMD 85
* View > Screen size > 200%
* Tools > Settings... > Change model...
- zaškrtnúť [v] Insert ROM module
- zvoliť ROM package: [BASIC-G v2.0] << príslušný ROM modul k prednastavenému modelu PMD 85-2 >> vľavo dole v stavovom riadku emulátora je veľká 2
- stlačiť tlačidlo [ OK ]
>> na obrazovke sa hore objaví "BASIC-G /V2.0" a dole "OK"
* File > Open tape... > nájsť a otvoriť súbor "hry1.ptp" z toho stiahnutého balíka "pmd85emu_basic.zip"
- dvojklik na "02/> BOMBARDE"
<< v okne emulátora napísať príkaz "LOAD 2" a stlačiť ENTER (=EOL)
* v okne prehliadača ptp pásky stlačiť tlačidlo Play [>]
>> po nahratí hry sa v okne emulátora dole objaví "OK"
<< napísať príkaz "RUN" a stlačiť ENTER
* Help > Keyboard layout >> ukáže sa okno s rozložením PMD tlačidiel na PC klávesnici
* Emulation > Reset a môžte si nahrať inú hru, napríklad: príkaz "LOAD 3", dvojklik "03/> FARAON", play [>], príkaz "RUN"
* v balíku "pmd85emu_basic.zip" je súbor "basic.txt" s popisom, pre ktoré modely PMD sú dané hry určené, takže podľa potreby treba v nastaveniach emulátora zmeniť model PMD a k nemu príslušný modul BASIC-G
* ak chcete, tak si zmeňte v nastaveniach aj jazyk na CZ alebo SK: Tools > Settings... > General... > Choose the language: [English]
Bombardér bol môj prvý kontakt s počítačom. No, boli to úžasne nudné hry. Programátori mali vtedy asi málo fantázie. Na Didaktiku M (ZX Spectrum) bola väčšia zábava
Ale Manic Miner na PMD vyzerá dobre, aj keď len čiernobielo: http://www.youtube.com/watch?v=38559AI8RBU
* inštrukcie: nahrávanie programov v BASICu do PMD 85
* View > Screen size > 200%
* Tools > Settings... > Change model...
- zaškrtnúť [v] Insert ROM module
- zvoliť ROM package: [BASIC-G v2.0] << príslušný ROM modul k prednastavenému modelu PMD 85-2 >> vľavo dole v stavovom riadku emulátora je veľká 2
- stlačiť tlačidlo [ OK ]
>> na obrazovke sa hore objaví "BASIC-G /V2.0" a dole "OK"
* File > Open tape... > nájsť a otvoriť súbor "hry1.ptp" z toho stiahnutého balíka "pmd85emu_basic.zip"
- dvojklik na "02/> BOMBARDE"
<< v okne emulátora napísať príkaz "LOAD 2" a stlačiť ENTER (=EOL)
* v okne prehliadača ptp pásky stlačiť tlačidlo Play [>]
>> po nahratí hry sa v okne emulátora dole objaví "OK"
<< napísať príkaz "RUN" a stlačiť ENTER
* Help > Keyboard layout >> ukáže sa okno s rozložením PMD tlačidiel na PC klávesnici
* Emulation > Reset a môžte si nahrať inú hru, napríklad: príkaz "LOAD 3", dvojklik "03/> FARAON", play [>], príkaz "RUN"
* v balíku "pmd85emu_basic.zip" je súbor "basic.txt" s popisom, pre ktoré modely PMD sú dané hry určené, takže podľa potreby treba v nastaveniach emulátora zmeniť model PMD a k nemu príslušný modul BASIC-G
* ak chcete, tak si zmeňte v nastaveniach aj jazyk na CZ alebo SK: Tools > Settings... > General... > Choose the language: [English]
Bombardér bol môj prvý kontakt s počítačom. No, boli to úžasne nudné hry. Programátori mali vtedy asi málo fantázie. Na Didaktiku M (ZX Spectrum) bola väčšia zábava

Emulátor PMD jsem ještě nezkoušel zprovoznit, zatím jsem dělal jen tyto, a mohu vřele doporučit:
[emulátor]
Amiga (+ verze) [UAE]
GBA (+ verze) [Visual Boy Advance]
automaty [MAME]
Neo Geo [Neo RAGE XP]
PlayStation 1 (snad nejsložitější nastavování ze všech softů na PC) [EPSXE + EPSXEcutor]
Sam Coupé [Sim Coupe]
ZX Spectrum (+ verze) [Spectaculator]
Amiga 1200
GBA
automaty
Neo Geo
PlayStation 1
Sam Coupé
ZX Spectrum
[emulátor]
Amiga (+ verze) [UAE]
GBA (+ verze) [Visual Boy Advance]
automaty [MAME]
Neo Geo [Neo RAGE XP]
PlayStation 1 (snad nejsložitější nastavování ze všech softů na PC) [EPSXE + EPSXEcutor]
Sam Coupé [Sim Coupe]
ZX Spectrum (+ verze) [Spectaculator]
Amiga 1200

GBA

automaty

Neo Geo

PlayStation 1

Sam Coupé

ZX Spectrum

Naposledy upravil(a) X dne 26 bře 2013 23:10, celkem upraveno 1 x.
Fajn prehľad a ukážky. Vďaka tvojmu YouTube odkazu Top 288 Best Arcade Games of all time in just 9 minutes !!! sa mi aj pomocou starých komentárov pod videom konečne podarilo identifikovať 90. hru, 3:00-3:07 v pravom hornom rohu: Kid Niki - Radical Ninja, na ktorú som si už len hmlisto pamätal
Ďalšie hry, ktoré som hrával na skutočných automatoch: Vigilante, Jail Break, Kung Fu Master, Time Pilot, Mappy, ...
Poslednú hru, ktorú som intenzívne mastil na Didaktiku M (ZX Spectrum), bola hra R-Type. Teraz na YouTube pozerám, že to dotiahla až na Play Station

Poslednú hru, ktorú som intenzívne mastil na Didaktiku M (ZX Spectrum), bola hra R-Type. Teraz na YouTube pozerám, že to dotiahla až na Play Station