DDR3 vs. MB (základní deska)

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

mahony
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

DDR3 vs. MB (základní deska)

Příspěvekod mahony » 27 bře 2013 10:29

Hoj. Mám dotaz stran kompatibility pamětí DDR3 se základními deskami.
Dostal jsem se do názorvého střetu. Jeden nejmenovaný, velmi renomovaný prodejce PC a komponentů, potažmo všeobecně elektoniky u nás tvrdí, že v souč. době paměti DDR3 jsou kompatibilní se VŠEMI základními deskami (MB) a není potřeba se řídit "memorylistem" výrobce, kde jsou seznamy podporovaných pamětí ("memorylistem" se prý bylo třeba řídit v minulosti v případě DDR1) - dle jejich slov : "je jedno jakou dederku trojku použijete na jakoukoli základní desku - budou chodit bez problémů..." a druhý názor od známého, který PC staví a servisuje je trochu opačný, že ano - DDR3 mohou chodit bez problémů při běžné kancelářské práci, ale v případě jiných, paměťově náročnějších operací, mohou nastat problémy, např. zamrzání či zpomalování PC, modrá obrazovka apod. !
Tak jak to tedy je ???
Díky

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: DDR3 vs. MB (základní deska)

Příspěvekod petr22 » 27 bře 2013 10:37

Nekde mezi

Deska i pameti musi podporovat shodne frekvence (nekdy je problem rozcodit pamet na vyssi frekvenci, kdyz si usmysli ze pobvezi na nizsi - treba 1333/1600)

Smejdske pameti takhle mohou skutecne fungovat, pri zatizeni se zacne hroutit system. Nezalezi to ale na DDR3, ale na znacce. Proto kupiuji pouze osvedcene Kingstony (davame je do masin na strih videa ktere bezi nonstop). Majitel pocitace ktery to zapne hodinu denne na emaily a Facebook nemusi vubec poznat ze je pamet vadna.

mahony
nováček
Stav:

Re: DDR3 vs. MB (základní deska)

Příspěvekod mahony » 27 bře 2013 11:04

Díky - ano - frekvence na MB mám v souběhu s DIMM - stejná frekvence, akorát mne trochu zaráží ten názorový střet ! PC osobně používám i na střih videa a je pravdou, že se mi již kdysi s předešlým PC stalo něco podbného - při renderování (jak povoleného na pozadí, tak i posléze jen při závěrečné fázi) mi nesustále zamrzal PC a byl jsem na oplach, když po 20-ti denní práci, kdy jsem se drbal s výběrem a střihem z celkem 34 GB záznamu z dovolené na finální hodinové video, se mi to stalo potřetí, aniž by došlo k uložení projektu ! Nevěděl jsem jestli mám "skočit z okna nebo se oběsit". Volal jsem tedy prodejci, který zároveň dělá servis a tam mi sdělili po udání problémů, abych dovezl bednu jako celek, že se udělá celková diagnostika. Po dvou dnech mi volal servisák, že dle diagnostiky by mělo být vše O.K., abych mu popsal přesně, co mi PC dělá za neplechu a při čem. Po přesném popisu chyb (a při čem) mi ještě ten den volal, že zjistil, že MB nepodporuje paměti, které jsou v PC. Tyto vyměmil, provedl pro jistotu zátěžové testy a bylo vše O.K a PC od té doby chodil jak hodinky (švýcary) !!! Takže mne zajímájí názory lidí na tuto problematiku. Díky.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Windows 11 a základní deska
    od Seismosaurus » 10 pro 2024 16:03 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    3087
    od pcmaker Zobrazit poslední příspěvek
    11 pro 2024 07:59
  • Základní deska k AMD 7 9800X3D
    od viktorsavo » 06 led 2025 13:43 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    2055
    od viktorsavo Zobrazit poslední příspěvek
    08 led 2025 15:47
  • Vadná základní deska? Příloha(y)
    od Sirkosta » 19 kvě 2025 15:11 » v Problémy s hardwarem
    29
    5368
    od Sirkosta Zobrazit poslední příspěvek
    23 kvě 2025 11:04
  • [RADA] Základní deska k AMD Ryzen 5 5600
    od CyberCodeDroid » 07 pro 2024 17:41 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    2959
    od CyberCodeDroid Zobrazit poslední příspěvek
    08 pro 2024 10:26
  • Dodatečné dokoupení RAM DDR3
    od michal84 » 19 bře 2025 12:40 » v Vše ostatní (hw)
    17
    6417
    od michal84 Zobrazit poslední příspěvek
    08 dub 2025 10:17

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”